Daugelis rusų neturi kito pasirinkimo: naujausias tyrimas atskleidžia liūdną šalies realybę, situacija artėja link kritinės ribos

Lukas Snarskis

2023-07-26, 13:55

1 komentaras

Vos tik prasidėjus Rusijos karinei invazijai į Ukrainą – daugelis Vakarų bendrovių paskelbė apie pasitraukimą iš agresorės rinkos. Sankcijas rusams taiko ne tik valstybės, tačiau ir daugelis technologijų bendrovių – nuo mažesnių iki pačių didžiausių.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Daugelis rusų neturi kito pasirinkimo: naujausias tyrimas atskleidžia liūdną šalies realybę, situacija artėja link kritinės ribos

Dėl Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą taikomų sankcijų kai kurie žaidimų kūrėjai ir platformos nustojo pardavinėti savo žaidimus šioje šalyje. Visai neseniai buvo atliktas tyrimas, kuris atskleidė, jog kone 70 proc. rusų, dėl tokių pasikeitimų šalies žaidimų rinkoje, tapo piratais.

„School XYZ“ atliktas tyrimas atskleidė, kad 2022 metais maždaug 7 iš 10 žaidėjų iš Rusijos žaidimus įsigydavo nelegaliais būdais. Verta pastebėti, jog ankstesniais metais analogiškas rodiklis rodė, kad tokius veiksmus atlikdavo kas antras rusas. Tiesa, 9 iš dešimties žaidimų gerbėjų bent vieną žaidimą įsigydavo legaliais būdais.

Tyrimo metu paaiškėjo ir tai, jog piratavimo mąstai šalyje yra ganėtinai skirtingi. Tai, kad žaidimus parsisiunčia nelegaliais būdais pripažino 69 proc. rusų, o 27 proc. iš jų pernai atsisiuntė bent tris žaidimus. 20 proc. apklaustųjų pripažino piratavę kur kas dažniau – jie pernai atsisiuntė daugiau nei 10 žaidimų.

Verta pastebėti, jog likusi dalis, tai yra 31 proc., teigė, kad piratavimu neužsiima ir yra kategoriškai prieš tokius veiksmus. Ši respondentų grupė gali būti įdomi šalies žaidimų leidėjams, kurie vis dar pardavinėja žaidimus šalyje.

Priminsime, jog Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, šioje šalyje savo veiklą apribojo tokios žaidimų platformos kaip „Steam“ ar GOG. Šiose žaidimų parduotuvėse nebegalima atsiskaityti rusiškomis banko kortelėmis, todėl rusams tapo sudėtinga įsigyti norimus žaidimus. Logiška, tai ir lėmė išaugusius piratavimo mastus šalyje.

Nors galimybe piratauti nėra susigundę 31 proc. žaidėjų, „TorrentFreak“ teigia, kad kai kurie specialistai įspėja, jog galime sulaukti piratavimo lygio, siekiančio 90 proc. Šiuo atveju cituojamas vienas iš „Vengeance Games“ įkūrėjų Konstantinas Sachovas, kuris teigė, kad užsienio žaidimų leidėjai dėl piratavimo prarado iki 300 mln. JAV dolerių pelno, o vietos pranešimuose teigiama, kad net vietinė žaidimų pramonė jaučia sunkumus.

Kadangi dabar daugiau rusų įprato prie piratavimo, net jei sankcijos būtų panaikintos rytoj, nežinia, kiek laiko prireiks, kad piratavimo lygis vėl sumažėtų. Vieni mieliau rinktųsi tokių platformų kaip „Steam| patogumą, kiti pirmenybę teiktų taupymui, nors tai ir nėra legalus būdas gauti norimus žaidimus.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas