Europos Komisijos sprendimas kelia vis didesnes aistras: Kinijos automobilių milžinė nesutinka su pradėtu taikyti tarifu, bando visa tai užginčyti

Lukas Snarskis

2024-07-10, 09:00 (atnaujinta 2024-08-07, 10:07)

0 komentarų

Europos Komisija nustatė, kad Kinijos elektromobilių gamintojų gaunamos subsidijos iškreipia konkurencines sąlygas ir pamažu žlugdo vietos gamybą. Dėl šios priežasties buvo nuspręsta taikyti papildomus mokesčius, kol vyksta derybos su Kinijos valdžios institucijomis. Toks sprendimas supykdė daugelį automobilių gamintojų, o dabar veiksmų imasi ir Kinijos milžinė.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Europos Komisijos sprendimas kelia vis didesnes aistras: Kinijos automobilių milžinė nesutinka su pradėtu taikyti tarifu, bando visa tai užginčyti

Pirmaujanti Kinijos automobilių gamintoja „SAIC Motor Corp“ paskelbė, kad oficialiai kreipsis į Europos Komisiją dėl papildomų tarifų, taikomų Kinijos elektra varomiems automobiliams, užginčijimo. Bendrovė teigia, kad EK antisubsidijų tyrime yra daug klaidų ir nesąžiningos praktikos, o tai galiausiai kenkia ir SAIC, ir jos klientams Europoje.

Ginčo esmė - EK nustatė, kad SAIC gavo 37,6 proc. subsidijų savo elektra varomiems automobiliams. Kinijos kompanijos vadovai teigia, kad šis skaičius pagrįstas keliais klaidingais skaičiavimais ir EK pateiktais klaidingais duomenimis. Pavyzdžiui, bendrovė teigia, kad EK į Europos Sąjungoje parduodamoms transporto priemonėms taikomą subsidijų normą klaidingai įtraukė Kinijos elektromobilių pirkėjams skirtas subsidijas.

SAIC tvirtina, kad Europos Komisijos tyrimas viršijo įprasto tyrimo apimtį, nes reikalavo komerciškai jautrios informacijos, pavyzdžiui, akumuliatorių cheminių medžiagų sudėties. Bendrovė taip pat teigia, kad Europa ignoravo kai kuriuos jos pateiktus įrodymus ir gynybinius argumentus, todėl subsidijų normos buvo išpūstos.

Kinijos automobilių gamintoja atkreipia dėmesį ir į tai, kad jos sėkmę Europoje, ypač su MG prekės ženklu, lėmė didelės investicijos į mokslinius tyrimus ir plėtrą, o ne nesąžiningos subsidijos. Pranešama, kad per pastarąjį dešimtmetį bendrovė į mokslinius tyrimus ir plėtrą investavo beveik 19,20 mlrd. eurų ir sukaupė daugiau kaip 26 tūkst.. patentų.

Priminsime, jog liepos 4 dieną laikinai įsigalioję papildomi muitai papildė jau taikomą 10 proc. importo muitą kiniškiems elektriniams automobiliams. Šios priemonės gali turėti didelį poveikį Kinijos elektromobilių kainų konkurencingumui Europos rinkoje, todėl gali būti stabdomas jų pardavimų augimas ir sulėtėti regiono perėjimas prie elektrinio judumo.

„SAIC Motor“ sprendimas užginčyti EK nutarimą yra svarbus pokytis vykstančiame prekybos ginče. Bylos nagrinėjimo rezultatai gali turėti pasekmių Kinijos elektromobilių eksporto į Europą ateičiai ir platesnei pasaulinei elektromobilių rinkai.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas