Galingas Europos Sąjungos kirtis Kinijos automobilių gamintojams: ruošiamasi pakeitimams, kurie gali brangiai kainuoti daugeliui gamintojų

Lukas Snarskis

2024-06-16, 19:59

4 komentarai (-ų)

Elektrinių automobilių populiarumas auga. Daugelis bendrovių gamina vis daugiau būtent tokiais varikliais aprūpintų transporto priemonių, o kai kuriose šalyse jų populiarumas – itin didelis. Niekam ne naujiena ir didėjantis Kinijos gamintojų populiarumas.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – sutaupykite net iki 70 proc.
Galingas Europos Sąjungos kirtis Kinijos automobilių gamintojams: ruošiamasi pakeitimams, kurie gali brangiai kainuoti daugeliui gamintojų

Mes jau rašėme, jog Turkijoje Kinijos gamintojų elektromobiliams yra taikomi papildomi reikalavimai dėl techninės apžiūros, o taip pat ir garantinio aptarnavimo. Nuo šiol šalyje bus taikomas papildomas 40 proc. tarifas kiniškiems elektriniams automobiliams.

Dabar veiksmų imamasi ir Europoje. Po to, kai Turkija prieš porą dienų paskelbė apie naują 40 proc. tarifą importuojamiems kiniškiems automobiliams, Europos Komisija taip pat priėmė preliminarų sprendimą.

Europos Komisija dar praėjusių metų spalio mėnesį pradėjo tyrimą, siekdama išsiaiškinti, ar Kinijos elektromobilių gamintojai nesinaudoja nesąžiningomis pastarosios šalies vyriausybės subsidijomis. Ir, kaip ir tikėtasi, komisija nustatė, kad elektromobilių gamintojų gaunamos subsidijos iškreipia konkurencines sąlygas ir pamažu žlugdo vietos elektromobilių gamybą.

Todėl komisija sieks derėtis su Kinijos valdžios institucijomis ir įtikinti jas nutraukti, jos nuomone, nesąžiningą praktiką. Jei šios derybos nepavyktų, ji siūlo įvesti papildomus tarifus. Abi šalys stengsis tai išspręsti su Pasaulio prekybos organizacija suderinamu būdu. Klausimas turėtų būti išspręstas iki liepos 4 dienos, o jei ne, bus įvesti nauji muitai.

BYD bus taikomas 17,4 proc. mokestis, „Geely“ - 20 proc., o SAIC - 38,1 proc. Kitiems Kinijos gamintojams taip pat bus taikomi didesni tarifai. Tiems, kurie padėjo ES Komisijos tyrimui, bet nebuvo atrinkti, bus taikomas 21 proc. svertinis vidurkis, o atsisakiusiems bendradarbiauti - didžiausias 38,1 proc. mokestis.

Žinoma, yra ir išimčių. Pavyzdžiui, „Tesla“ greičiausiai gaus individualiai apskaičiuotą mokestį už Kinijoje pagamintas ir į ES importuotas transporto priemones. Kiti gamintojai gali pateikti prašymą atlikti peržiūrą ir per 9 mėnesius gaus individualiai apskaičiuotą importo muitą.

4 komentarų

Tomas

Šaunuoliai kinai, jeigu užsileidžia lipti ant galvų - jie ir lipa... O jeigu bus draudimai jiems - šie irgi uždės. Vakarų pasaulis su savo draudimais praras pats klientų krūvą...

Vladas

Aplamai kitaico nė kvapo neturi būti ,čia baisiau negu rusas, tili kiaulė gylis šaknį knysa

LOL

Tai kitajozai pavagia technologijas, po to valdžia subsidijuoja ir kitaicai parduoda net ir i minusas kol užlenkiamas kitus gamintojus, o vat tada lieka be konkurentui, taip kaip pvz buvo su LCD matricom

jonas

tarybų sajungoje tas pats buvo savos gamybos privalėjo pirkti viską, taip kad viskas panašiai toks sojuzas vėl kaip buvo

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas