Kinijos elektromobilių gamintojams – turkų smūgis: visiems naujiems automobiliams bus taikomas papildomas mokestis, sprendimus netrukus turėtų priimti ir Europos Sąjunga

Lukas Snarskis

2024-06-11, 09:00

0 komentarų

Elektrinių automobilių populiarumas auga. Daugelis bendrovių gamina vis daugiau būtent tokiais varikliais aprūpintų transporto priemonių, o kai kuriose šalyse jų populiarumas – itin didelis. Niekam ne naujiena ir didėjantis Kinijos gamintojų populiarumas.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Kinijos elektromobilių gamintojams – turkų smūgis: visiems naujiems automobiliams bus taikomas papildomas mokestis, sprendimus netrukus turėtų priimti ir Europos Sąjunga

Kaip pateikiama Europos Transporto ir Aplinkosaugos ataskaitoje, Kinijoje pagamintos elektrinės transporto priemonės, šiais metais sudarys beveik ketvirtadalį Europos elektromobilių rinkos – iki 19,5 proc. 2023 metais, nepaisant Europos Sąjungos apmokestinimo tokiems elektromobiliams.

Papildomus tarifus Kinijos gamintų parduodamiems elektromobiliams yra nustačiusi Turkija, kuri juos taikyti pradėjo dar praėjusiais metais. Šioje šalyje taip pat yra taikomi papildomi reikalavimai dėl techninės apžiūros, o taip pat ir garantinio aptarnavimo.

Tačiau tai dar ne viskas. Nuo šiol Turkijoje bus taikomas papildomas 40 proc. tarifas kiniškiems elektriniams automobiliams. Oficialiame prekybos ministerijos pareiškime teigiama, kad dideli tarifai reikalingi siekiant apsaugoti vietinę gamybą ir pagerinti praėjusių metų šalies 45,2 mlrd. dolerių deficitą.

Naujasis 40 proc. mokestinis tarifas bus taikomas įprastiniams ir hibridiniams lengviesiems automobiliams iš Kinijos. Taip pat nustatytas minimalus 7 tūkst. JAV dolerių mokestis, jei apskaičiuotas mokestis yra mažesnis.

Kaip jau minėjome, Kinijoje pagamintų elektromobilių populiarumas auga itin sparčiai, o į tai jau reaguoja daugelis pasaulio valstybių, įskaitant ir Europos Sąjungą. Netrukus Europos Komisija turėtų nuspręsti, ar ES taip pat turėtų įvesti muitus Kinijos automobilių gamintojams.

Priežastis - Kinijos vyriausybė smarkiai subsidijuoja šį sektorių, todėl importuojami kiniški elektromobiliai yra pigesni ir dėl nesąžiningų pranašumų pamažu išstumia vietinę gamybą. Kita vertus, jei Vakarų bendrovė nori užsiimti verslu Kinijoje, ji privalo tai daryti kurdama bendrą įmonę su vietos Kinijos bendrove.

Tai labai skiriasi nuo to, kaip verslas vykdomas, pavyzdžiui, Kinijoje ir Europoje, todėl susidaro nesąžiningos rinkos sąlygos.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas