Galvojate, kad elektrinių automobilių bumas baigėsi? Rugsėjo mėnesio duomenys rodo, jog situacija yra neįtikėtinai gera, naujausi skaičiai nustebins daugelį

Lina Snarskienė

2024-10-18, 19:55

0 komentarų

Nepaisant to, ką teko skaityti kitur, visos elektrinės ir hibridinės transporto priemonės veikia puikiai. Nors tiesa, kad kai kurie automobilių gamintojai išgyvena sunkų laikotarpį, o kiti pakoregavo savo gana optimistinius elektromobilių diegimo planus, bendras vaizdas aiškus – elektromobilių populiarumas auga.

Prasideda MEGA ALIEXPRESS išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
Galvojate, kad elektrinių automobilių bumas baigėsi? Rugsėjo mėnesio duomenys rodo, jog situacija yra neįtikėtinai gera, naujausi skaičiai nustebins daugelį

Tyrimų bendrovės duomenimis, praėjusį mėnesį visame pasaulyje parduotas rekordinis skaičius visiškai elektrinių ir iš tinklo įkraunamų hibridinių automobilių. Rugsėjį pasaulyje parduota 1,7 mln. BEV ir PHEV automobilių, t. y. 30,5 proc. daugiau nei pernai ir 150 tūkst. vienetų daugiau, palyginti su ankstesniu 2023 metų gruodžio mėnesio pasiektu rekordu.

Nuo sausio iki rugsėjo pasaulyje parduota 11,5 mln. EV ir PHEV, t. y. 22 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Didžiausia žaidėja yra Kinija, kurioje nuo metų pradžios parduota net 7,2 mln. vadinamųjų naujos energijos transporto priemonių (NEV), t. y. 35 proc. daugiau nei pernai. NEV apima akumuliatorines elektrines transporto priemones (EV), hibridines elektrines transporto priemones (PHEV) ir elektrines transporto priemones su kuro elementais (FCEV).

Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje nuo metų pradžios pardavimai išaugo 10 proc. ir kartu pasiekė 1,3 mln. vienetų, po jų seka Europa, kurioje nuo sausio iki rugsėjo mėnesio parduota 2,2 mln. elektromobilių ir PHEV.

Vis dėlto per pirmuosius devynis šių metų mėnesius, palyginti su 2023 metais, elektrifikuotų transporto priemonių pardavimai Europos Sąjungoje, Jungtinėje Karalystėje ir Europos laisvosios prekybos asociacijos šalyse sumažėjo 4 proc. Tačiau padėtis pamažu grįžta į vėžes – rugsėjį ji padidėjo 4 proc. Visiškai elektrinių transporto priemonių pardavimai praėjusį mėnesį per metus padidėjo 12 proc., o iš tinklo įkraunamų hibridinių transporto priemonių pardavimai sumažėjo 12 proc.

„Šis rekordinis elektromobilių pardavimų mėnuo suteikia naujų vilčių pramonei. Nors transporto elektrifikavimas atrodo neišvengiamas, pastaruoju metu daugelyje pasaulio šalių sulėtėję pardavimai pasėjo abejonių sėklą, kurią dabar galima pradėti naikinti. Žinoma, regioniniai skirtumai yra stulbinantys – vien tik Kinija sudaro gerokai daugiau nei pusę viso pasaulinio kiekio, tuo tarpu Europoje jų skaičius mažėja, o JAV ir Kanadoje nuolat auga.“ – duomenų analitikas Charlesas Lesteris.

Automobilių prekybos ir rinkos įžvalgų bendrovės duomenimis, trečiąjį ketvirtį JAV buvo pasiektas dar vienas rekordinis visiškai elektrinių transporto priemonių pardavimo rodiklis. Trečiąjį ketvirtį parduota beveik 350 tūkst. elektromobilių, t. y. 5 proc. daugiau nei antrąjį ketvirtį, ir bendra rinkos dalis pasiekė 8,9 proc. Tai paskatino analitikus prognozuoti, kad iki šių metų pabaigos 10 proc. elektromobilių rinkos dalis Jungtinėse Valstijose yra ranka pasiekiama.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas