„Švyturys–Utenos alus“ elektros tinkle integruotas didžiausias komercinis baterijų energijos kaupiklis Lietuvoje: inovatyvus valdymo algoritmas leis padidinti pasigaminamos vietinės žaliosios energijos kiekį

Pranešimas spaudai

2024-10-18, 17:14

0 komentarų

Inovatyvius saulės elektrinių stebėjimo ir kaupiklių valdymo sprendimus siūlanti įmonė „Inion Software” sėkmingai įdiegė savo sukurtą valdymo ir stebėjimo sistemą, skirtą didžiausiam Lietuvoje komerciniam baterijų energijos kaupikliui, kurį „Švyturys–Utenos alus“ darykloje įgyvendino atsinaujinančių energetikos išteklių įmonė „Green Genius“.

Prasideda MEGA ALIEXPRESS išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
„Švyturys–Utenos alus“ elektros tinkle integruotas didžiausias komercinis baterijų energijos kaupiklis Lietuvoje: inovatyvus valdymo algoritmas leis padidinti pasigaminamos vietinės žaliosios energijos kiekį

Net 1 MW galios ir virš 2 MWh talpos kaupiklis veikia kartu su darykloje įrengta 2,5 MW galios saulės elektrine, o „Inion Software“ įgyvendintas inovatyvus valdymo algoritmas leis reikšmingai padidinti darykloje pasigaminamos vietinės žaliosios energijos kiekį.

Kaip pasakoja „Inion Software” vadovas dr. Šarūnas Stanaitis, šiam projektui pritaikyta įmonės sukurta kaupiklių valdymo sistema EMS (angl. „Energy Management System“), kuri valdo elektros energijos srautus, užtikrina saugų, sklandų ir efektyvų sistemos darbą.

„Švyturys-Utenos alus“ darykla Utenoje – pirmoji darykla Lietuvoje, kurioje naudojama tik žalioji garo ir elektros energija.

„Dienos metu, kuomet perteklinė energija iš saulės elektrinės įprastai būtų prarasta, ji yra kaupiama kaupiklyje. Vakare, saulės elektrinei nustojus veikti, elektros energija iš kaupiklio yra atiduodama daryklai. Be to, kaupiklis, kurį integravome, ateityje gali būti pritaikytas dalyvauti ir elektros balansavimo rinkoje“, – teigia Š. Stanaitis.

Pasak Š. Stanaičio, svarbu paminėti, kad suprojektuotos valdymo sistemos įranga atlieka ne tik energijos srautų valdymą, bet ir prijungia elektrinę prie Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) dispečerinės valdymo sistemos.

„ESO dispečeriai, esant avarinei situacijai ESO tinkle, gali nuotoliniu būdu valdyti tiek saulės elektrinę, tiek kaupiklį. Taip pat bet kuriuo metu gali matyti elektrinės parametrus. Visa tai gerokai palengvina darbą“, – sako Š. Stanaitis.

Anot „Green Genius“ inovacijų vadovo Nerijaus Virbicko, sėkmingas saulės elektrinės ir baterijų energijos kaupiklių sistemų integravimas Lietuvos pramonės objektuose nėra paprasta užduotis.

„Kiekvienas pramonės objektas yra unikalus savo darbo ir elektros energijos vartojimo specifika, todėl būtina rinktis valdymo sistemų sprendinius, kurie yra lankstūs, efektyvūs ir patikimi. Būtent tokį „Inion Software“ sprendinį pritaikėme ir „Švyturys–Utenos alus“ saulės elektrinės ir kaupiklio sistemos projekte“, – teigia Nerijus Virbickas.

„Inion Software“ kuria saulės elektrinėse naudojamus stebėjimo ir analizavimo įrankius, kurių paklausa auga drauge su elektrinių poreikiu. Taip pat bendrovė rinkai pristatė išmaniųjų baterijų valdymo sistemas, kurios naudodamos dirbtinio intelekto algoritmus prognozuoja ir parenka klientams efektyviausią baterijos krovimo ir elektros pardavimo scenarijų.

„Green Genius“ yra atsinaujinančiosios energetikos bendrovė, vystanti saulės, biodujų, vėjo ir žaliojo vandenilio energijos projektus. Šiuo metu įmonė vysto virš 2,7 GW projektų portfelį 8 Europos šalyse.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas