Naudoto automobilio pirkimas gali tapti nemenku išbandymu: ekspertai pasakė viską, ką būtina žinoti prieš įsigyjant tokį automobile, viena klaida gali kainuoti papildomus tūkstančius

Pranešimas spaudai

2024-10-21, 12:59

0 komentarų

Naudoto automobilio pirkimas gali tapti nemenku išbandymu, ypač tiems, kurie šį procesą patiria pirmą kartą. Skubėjimas ir neapdairumas, įsigyjant automobilį „iš antrų rankų“, neretai baigiasi finansiniais nuostoliais.

Prasideda MEGA ALIEXPRESS išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
Naudoto automobilio pirkimas gali tapti nemenku išbandymu: ekspertai pasakė viską, ką būtina žinoti prieš įsigyjant tokį automobile, viena klaida gali kainuoti papildomus tūkstančius

„Norėdami padėti išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų perkant naudotą automobilį, parengėme rekomendacijų sąrašą, kuris gali apsaugoti nuo nemalonių netikėtumų. Bendradarbiaudami su UAB „Autopretenzija“ specialistais, sudarėme gaires, kurios padės maksimaliai sumažinti galimas rizikas“, – teigia „Autogido“ atstovė Julija Martinkevičienė.

1. Neskubėkite priimti sprendimo

Dažnai žmonės, ieškantys automobilio, nori kuo greičiau įsigyti naują transporto priemonę. Tai suprantama, tačiau skubėjimas gali tapti klaida. Skubus sprendimas dažnai lemia mažesnį dėmesį smulkioms detalėms, todėl galite praleisti svarbius techninius automobilio trūkumus ar teisinius niuansus. Geriau skirkite laiko išsiaiškinti visas smulkmenas ir apžiūrėkite kelis automobilius bei išsirinkite tinkamiausią.

2. Nepakanka tik peržiūrėti nuotraukas

Išsirinkus patikusį automobilį, svarbu ne tik peržiūrėti nuotraukas, bet ir atidžiai perskaityti visus komentarus bei automobilio aprašymą. Iš nuotraukų galima spręsti tik apie automobilio išorę, net ir tuo atveju nuotraukos gali būti apdorotos, todėl svarbu įsigilinti ir į skelbimo informaciją, kurią pateikė pardavėjas.

3. VIN kodas

Prieš atvykstant apžiūrėti transporto priemonės, visada pardavėjo paprašykite automobilio VIN kodo. Tai unikalus identifikatorius, kuris leidžia patikrinti automobilio istoriją. Pavyzdžiui, yra nemažai interneto svetainių ir sistemų, kuriose galite sužinoti, ar automobilis buvo avarijose, ar turėjo rimtų techninių problemų, kokios buvo ankstesnės registracijos šalys ir kitus svarbius duomenis. Geriausia patikrinti automobilio istoriją prieš vykstant į apžiūrą.

4. Įrašykite telefono pokalbį

Jei turite galimybę, įrašykite pokalbį telefonu su automobilio pardavėju (žinoma, su jo sutikimu). Tai leis palyginti jo pateiktą informaciją su faktais, kuriuos sužinosite gyvai, ir taip išvengsite neatitikimų.

5. Nemokėkite pinigų nematę automobilio

Niekuomet neperveskite avanso neapžiūrėję automobilio gyvai. Tai viena dažniausių apgavysčių formų, kai pirkėjas patiki aprašymu ir nuotraukomis, bet realybėje automobilis gali būti visai kitoks arba apskritai neegzistuoti. Visada apžiūrėkite transporto priemonę gyvai prieš bet kokias finansines operacijas.

6. Pilna automobilio kaina – pardavimo sutartyje

Prieš vykstant į apžiūrą, pasiteiraukite, ar pardavėjas ketina nurodyti visą pardavimo sumą pirkimo-pardavimo sutartyje. Tai itin svarbu, nes mažesnė nurodyta suma gali sukelti problemų vėliau, pavyzdžiui, jei automobilis turi trūkumų arba kyla ginčų dėl pirkimo sąlygų.

7. Atlikite apžiūrą dienos metu

Atvykite apžiūrėti automobilį tik dienos šviesoje. Natūrali šviesa padės pamatyti visus automobilio kėbulo, dažų ir detalių defektus, kurių galima nepastebėti tamsoje ar dirbtinėje šviesoje. Taip pat pamatysite, kaip automobilis atrodo realiomis sąlygomis.

8. Į apžiūrą atvykite anksčiau

Patarimas – atvykite į apžiūrą bent pusvalandžiu anksčiau nei sutarta. Taip galėsite apžiūrėti automobilį „šaltą“ – kol variklis dar neužvestas. Tai vėliau leis pamatyti, kaip automobilis užsiveda ir ar nėra kokių nors gedimų, kurie galėtų būti užmaskuoti iš anksto užvedus variklį.

9. Automobilį pristatykite į patikimą servisą

Kai radote potencialų pirkinį, geriausia nuvažiuoti šiuo automobiliu į patikimą servisą patikrai. Nesiremkite pardavėjo pasiūlymais, kur pristatyti automobilį – rinkitės servisą, kuriuo pasitikite patys. Specialistai padės įvertinti automobilio techninę būklę ir suteiks daugiau informacijos, kurios galbūt nepastebėjote apžiūros metu.

10. Atsispausdinkite parduodamo automobilio skelbimą

Prieš pasirašant pirkimo-pardavimo sutartį, atsispausdinkite parduodamos transporto priemonės skelbimą ir paprašykite, kad pardavėjas pasirašytų taip patvirtindamas, kad jame nurodyta informacija yra teisinga. Tai padaryti itin paprasta, „Autogide“ specialiai tam sukurta atskira ikona šalia skelbimo. Be to, pirkimo-pardavimo sutartyje pardavėjas privalo nurodyti visus automobilio trūkumus. Jei vėliau išryškėja nepaminėti defektai, turėsite teisę reikšti pretenzijas.

Taigi, pirkdami naudotą automobilį, venkite skubėjimo ir elkitės atsargiai. Svarbu ne tik neskubėti – kruopšti analizė, automobilio istorijos patikra ir techninė apžiūra padės išvengti apgavysčių, netikėtumų ir finansinių nuostolių. Atminkite, kad geriausia įsigyti automobilį tik tada, kai esate visiškai tikri dėl jo būklės ir sandorio sąlygų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas