Spalvoti taškeliai ant padangų – sužinokite, ką jie reiškia ir kodėl jie yra tokie svarbūs, jų paskirtis gali nustebinti net ir patyrusius vairuotojus

Lina Snarskienė

2024-10-06, 14:55

0 komentarų

Ekspertai pažymi, kad vasarinės padangos į žiemines turi būti pakeistos iki lapkričio 10 dienos. Priešingu atveju, vairuotojai rizikuoja ne tik savo ir aplinkinių sveikata, bet ir automobilio techninės apžiūros galiojimo nutraukimu.

Prasideda didieji „ALIEXPRESS“ rudens išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
Spalvoti taškeliai ant padangų – sužinokite, ką jie reiškia ir kodėl jie yra tokie svarbūs, jų paskirtis gali nustebinti net ir patyrusius vairuotojus

Jei neseniai buvo sumontuotos naujos padangos - raudoni ir geltoni dažų taškeliai ant šoninės sienelės yra visiškai normalus reiškinys. Tačiau daugelis nežino kam jie skirti ir kodėl jie išvis ten yra. Pasirodo, kad to priežastis yra ganėtinai elementari.

Kadangi beveik neįmanoma pagaminti tobulai subalansuotos, idealiai apvalios padangos, gamintojai bet kokius nelygumus identifikuoja šiais dažų taškais. Jie padeda techninės priežiūros specialistams teisingai sumontuoti ir subalansuoti padangą.

Tinkamai subalansuotos padangos ir ratlankiai yra labai svarbūs vairavimo komfortui ir saugumui, o šie dažų taškai padeda tai užtikrinti.

Kur dedami dažų taškai?

Geltoni taškai nurodo, kur padanga sveria mažiausiai, t. y. lengviausią padangos vietą. Ši žymė turėtų būti uždėta tiesiai šalia vožtuvo kotelio, kuris yra sunkiausia rato vieta.

Raudoni taškai nurodo, kur padanga yra plokščiausia – tai žemiausias padangos taškas. Raudona žymė turėtų būti tiesiai priešais aukščiausią rato tašką, kuris paprastai žymimas spalvotu tašku arba įpjova ant rato.

Verta paminėti ir tai, kad tuo atveju, kai padanga turi geltoną ir raudoną taškus - balansuojant padangą pirmenybė teikiama raudonai žymei.

Kodėl šie padangų taškai yra svarbūs?

Geltoni ir raudoni taškai rodo padangos svorio, konstrukcijos ir struktūros neatitikimus, dėl kurių ji gali vibruoti sukdamasi. Vibruojančios, nesubalansuotos padangos, be kita ko, gali turėti neigiamos įtakos važiavimo kokybei, degalų ekonomijai ir stabdymo efektyvumui. Dėl vibruojančios padangos ir rato sąrankos sunkiau valdyti transporto priemonę, ypač važiuojant dideliu greičiu, ir gali pailgėti stabdymo kelias.

Šokinėjantis ratas praranda visišką sąlytį su kelio paviršiumi, todėl stabdant susidaro mažesnė trintis. Nepamirškite, kad padangos dalis, kuri iš tikrųjų liečiasi su keliu, vadinama sąlyčio vieta, yra ne ką didesnė už jūsų delną.

Kokią reikšmę suteikia ratų balansavimas?

Ratų balansavimas sukasi padangų mazge, kad būtų nustatyta vieta, į kurią reikia įdėti svarmenis, kad būtų pašalinta vibracija ir padangos sklandžiai riedėtų.

Balansuojant sukamas ratas, kad būtų nustatyta vieta kurioje reikia padėti svarmenis, norint pašalinti vibracija ir kad mašina sklandžiai riedėtų. Nesubalansuotose padangose gali atsirasti pavojingų plikų vietų, kurios neigiamai veikia protektoriaus nusidėvėjimą ir sutrumpina tarnavimo laiką.

Netinkamai subalansuotos padangos taip pat gali sukelti ankstyvus pakabos komponentų gedimus.

Padangos yra brangios. Montuodami ir balansuodami naujas padangas paklauskite montavimo specialisto, ar jų ratų balansavimo įranga gali atlikti balansavimą. Tai ypač svarbu, jei ant jūsų padangų nėra jokių žymėjimų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas