Išmanių namų sprendimų paklausa nuolat auga – namų šeimininkai nori gyventi ne tik gražiau, bet ir išmaniau: ekspertai pasakė žingsnius, kurie būtini norint įsidiegti tokią sistemą

Pranešimas spaudai

2024-07-01, 17:54

0 komentarų

Išmanių namų sprendimų paklausa nuolat auga – namų šeimininkai nori gyventi ne tik gražiau, bet ir išmaniau. Viena populiariausių sistemų, galinčių atliepti net ir sudėtingiausius išmanesnių namų poreikius, yra KNX.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – visą svarbiausią informaciją rasite paspaudę čia.
Išmanių namų sprendimų paklausa nuolat auga – namų šeimininkai nori gyventi ne tik gražiau, bet ir išmaniau: ekspertai pasakė žingsnius, kurie būtini norint įsidiegti tokią sistemą

Tad jei ketinate rinktis būtent tokį sprendimą, šiame straipsnyje sužinosite svarbiausius žingsnius, kurie būtini norint įsidiegti ne tik kokybišką KNX sistemą, bet ir atlikti šiuos darbus taip, kad sistema tarnautų patikimai ir be klaidų.

Patikimo gamintojo pasirinkimas – pusė darbo

KNX sistemos standartas – arba, tiksliau tariant, namų ir pastatų automatizavimo protokolas – buvo sukurtas dar 1999 metais. Šiandien jis pripažįstamas visame pasaulyje ir užtikrina sklandžią įvairių KNX įrenginių tarpusavio sąveiką. Būtent dėl tokio populiarumo KNX protokolą naudoja daugybė skirtingų gamintojų.

Tačiau universalaus KNX standarto naudojimas savaime neužtikrina sistemos įrenginių kokybės. Todėl namų šeimininkai turi gerai išsinagrinėti įvairių gamintojų siūlomus sprendimus ir produktus bei pasirinkti tą prekės ženklą, kuris geriausiai atitinka jų poreikius.

Pirmiausia, reikėtų atkreipti dėmesį į gamintojų reputaciją ir patirtį – labiau tikėtina, kad pažangius ir patikimus sprendimus pasiūlys pasaulyje pripažinti, ilgametę patirtį sukaupę gamintojai. Atlikus tai, svarbu nuodugniai peržiūrėti gaminių asortimentą ir įsitikinti, kad jis atitinka konkrečius automatizavimo poreikius ir yra suderinamas su kitais namų prietaisais, tam, kad jų integracija būtų sklandi.

„Daugiausia dėmesio reikėtų skirti kokybei ir ilgaamžiškumui – namų šeimininkai turėtų pasidomėti gaminių medžiagomis ir ieškoti atsiliepimų apie konkrečius gamintojus bei jų produktus. Taip pat svarbus kokybiškas klientų konsultavimas ir garantinis aptarnavimas, tad reikia rinktis tokį KNX sistemos gamintoją, kuris siūlo techninę pagalbą, garantinį aptarnavimą ir galimybę kreiptis į sertifikuotus diegėjus“, – pasakoja jungiklių ir protingų namų centro „JUNG Vilnius“ direktorius Raimundas Skurdenis.

Anot jo, gamintojų technologinė pažanga bei jų produktų dizainas – tai dar vienas kriterijus, kurį verta įtraukti renkantis KNX sistemos gamintoją. „Savaime suprantama, geriau rinktis tokį, kuris nuolat investuoja į naujoves ir šiuolaikinį dizainą – tokių gamintojų produktai išliks aktualūs ne tik techniškai, bet ir estetiškai. Galiausiai, pirmenybę reikėtų teikti ir tiems, kurie laikosi tvarumo bei etikos principų“, – pasakoja R. Skurdenis.

Kokybiškas diegimas – namų funkcionalumą lemiantis etapas

Išsirinkti patikimą KNX sistemą – tai tik pusė darbo. Lygiai tokia pat svarbi namų „išmanizavimo“ dalis yra ir kokybiškas sistemos diegimas, kurį gali atlikti tik kvalifikuoti profesionalai.

Pasak įmonės „Think Light“, kuri užsiima KNX sistemų ir elektros instaliacijos diegimu, pardavimų projekto vadovo Adomo Gusčio, sistemos diegimo procesas visuomet prasideda nuo elektros techninio projektavimo.

„Kuo jis kokybiškiau atliktas, tuo vėlesniuose etapuose galima daugiau sutaupyti. Turint elektros techninį projektą, elektrikas išvedžioja visus kabelius bei KNX sistemos magistralę – atlieka pirmą elektros darbų etapą. Kai padaroma visa apdaila, elektrikas sujungia visus elektros prietaisus, tokius kaip šviestuvai, jungikliai, transformatoriai, termostatai ir kitus – tai yra antrasis elektros darbų etapas“, – vardija specialistas.

Po šio etapo darbą pradeda KNX sistemos programuotojas – viską apjungia taip, kad namas taptų vieninga sistema. Atlikus programavimo darbus, projektas laikomas užbaigtas – klientui perduodami visi prisijungimo duomenys (slaptažodžiai ir dokumentacija), supažindinama su veikimo principu, apmokoma naudotis sistema.

„Esant poreikiui, specialistai klientui teikia pagalbą – operatyviai atsako į įvairius klausimus bei sprendžia iškilusias problemas. Paprastai užtenka 2–5 dienų, kad namų šeimininkai perprastų KNX sistemą ir išmoktų ja naudotis“, – dalijasi patirtimi A. Gustys.

Ar galiu pasidaryti pats?

KNX sistema reikalauja specifinių žinių, tad nors ją ir galėtų įdiegti savamokslis elektrikas be specialių mokymų, tokiu atveju nėra jokių garantijų, kad sistema veiks tinkamai. O ką jau kalbėti ir apie darbui atlikti sugaištą laiką.

„Kad būtų paprasčiau suprasti, galime sugretinti išmanius namus ir automobilius. Tiek vienų, tiek kitų patikimumo, komforto bei kainų lygis skiriasi. Išmanų namą gali sukurti ir studentas, atlikdamas baigiamąjį darbą, tačiau tokį namą lyginčiau su automobiliu, surinktu požeminiame garaže iš atsitiktinai rastų detalių skelbimuose ar laužyne. Toks išmanus namas irgi funkcionuos, bet kaip ilgai?“ – palygina A. Gustys.

Specialistas taip pat atkreipia dėmesį, jog renkantis KNX sistemos diegėjus, pravartu pasidomėti jų turima patirtimi: „Renkantis kompaniją, kuri diegs išmanius namus, reikėtų rinktis pagal jos ilgaamžiškumą – kuri turi daugiau patirties, ir pagal tai, kaip greitai ir kokybiškai gali suteikti techninę pagalbą. Dauguma kompanijų suteikia tik dvejų metų garantinį laikotarpį ir jam pasibaigus stengiasi nebegrįžti, nes ne visos sugeba surasti ir pašalinti gedimą“.

Kaip batai – reikia pasimatuoti

Kaip teigia „Think Light“ specialistas, jei tik yra galimybė, namų šeimininkai, prieš diegdami KNX sistemą savo namuose, turėtų išbandyti ją patys.

„Užsakovams verta kreiptis į diegėjus ir ieškoti galimybės išbandyti KNX sistemą gyvai ir pasižiūrėti, ar visi šeimos nariai supranta, kaip valdomas išmanusis namas, bei įsivertinti, kokių funkcionalumų būtent jiems reikia“, ­– įsitikinęs A. Gustys

„Tai padaryti galima JUNG Vilnius biure. Čia turime įsirengę „Showroom“ – demonstracinį butą, kuriame įdiegėme KNX sistemą. Ja besidomintys klientai atvyksta pas mus praktiškai išbandyti KNX sistemos funkcijas, pamatyti kaip veikia išmaniųjų namų scenarijai ir kaip galima visa tai valdyti net balso komandomis. Ką pasirinks namų šeimininkai – tik fantazijos ir poreikių reikalas, nes KNX sistemos galimybės yra praktiškai neribotos“, – papildo R. Skurdenis.

Bazinis funkcionalumas turėtų apimti apšvietimo, šildymo, vėdinimo, vėsinimo valdymą, įeigos kontrolę (kad namas „suprastų“, kada išvykstama ar grįžtama, kad galėtų aktyvuoti tam tikras funkcijas), gaisro saugą ir apsaugą. Papildomai galima integruoti automatines užuolaidas, vaizdo kameras, pievos laistymą, išmanias funkcijas baseine ar pirtyje, garso sistemą.

„Pasirinkti savo namams KNX sistemą – tai reiškia investuoti į novatoriškus, individualiai jums pritaikytus sprendimus. Tik pasirinkus kokybišką gamintoją ir patikimą diegėją, išmanieji namai gali veikti nepriekaištingai daugelį metų. Todėl išties verta investuoti į kokybišką išmaniųjų namų sprendimą, kurį kartą įdiegus, nebereikės juo rūpintis iškilus net mažiausiai problemai. Teliks mėgautis futuristinių namų pranašumais, kuriuos galima turėti jau šiandien“, – priduria „JUNG Vilnius“ direktorius R. Skurdenis.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas