Saulėta ir šiluma lepinanti liepa – tai ne tik metas maudynėms ir vasaros poilsiui: ekspertas pasakė, kaip efektyviai sumažinti oro kondicionierių elektros suvartojimą

Pranešimas spaudai

2024-07-16, 14:54

0 komentarų

Saulėta ir šiluma lepinanti liepa – tai ne tik metas maudynėms ir vasaros poilsiui, bet ir tas mėnuo, kai mūsų elektros sąskaitos dažniausiai išauga dėl intensyvaus oro kondicionierių naudojimo.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Saulėta ir šiluma lepinanti liepa – tai ne tik metas maudynėms ir vasaros poilsiui: ekspertas pasakė, kaip efektyviai sumažinti oro kondicionierių elektros suvartojimą

Norint namuose nesikankinti alinančiame karštyje, bet ir nebraukti šalto prakaito lašų išvydus sąskaitas už elektrą, verta pasitelkti keletą eksperto pateikiamų praktinių patarimų, kaip padidinti oro kondicionierių efektyvumą ir sumažinti elektros sąnaudas.

Regis vasarą, kai naktys trumpos, o dienos ilgos ir šviesios, gyventojai viliasi sumažinti elektros vartojimą ir sutaupyti, tačiau koją pakiša vis dažniau lietuvių namuose sutinkamas oro kondicionierius. Pasak „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovo Manto Kavaliausko, vartotojai norėdami sutaupyti vasarą turėtų atkreipti dėmesį į keletą svarbių šių įrenginių naudojimo ir priežiūros rekomendacijų.

Taupyti padeda šiuolaikiniai sprendimai

Vienas iš veiksmingiausių įrankių siekiant sumažinti patalpų vėsinimo sąnaudas – programuojamas termostatas, kuris leidžia automatiškai reguliuoti temperatūrą pagal jūsų dienos ritmą.

„Turėdami išmaniąją termostato sistemą galite nustatyti aukštesnę temperatūrą dienos metu, kai esate išvykę į darbą, ir žemesnę, kai esate namuose. Taip pat, šiuolaikinė nuotoliu valdoma sistema pravers, jei esate įsirengę saulės elektrinę, tuomet kondicionierių patalpų vėsinimui verta pasitelkti, kai realiuoju metu vyksta intensyvi elektros energijos gamyba“, – būdais sumažinti elektros sąnaudas dalijasi M. Kavaliauskas.

Eksperto teigimu, elektros išlaidas gali lemti ir pats įrenginys – jei jūsų oro kondicionierius yra senas, verta apsvarstyti galimybę jį pakeisti naujesniu, energiją taupančiu modeliu. Nauji įrenginiai su aukštu energetinio efektyvumo reitingu gali sumažinti elektros sąnaudas net iki 50 proc.

„Įsigyjant naują įrenginį svarbu įvertinti energetinio efektyvumo koeficientą, jis gali būti skaičiuojamas keliais skirtingais metodais, tačiau populiariausi kondicionierių efektyvumo vertinimai yra COP/SCOP koeficientai. Kuo šis skaičius aukštesnis, tuo efektyviau veikia įrenginys. Paprastai, modernių oro kondicionierių efektyvumo koeficientas optimaliomis sąlygomis svyruoja nuo 3,5 iki 5,5“, – sako M. Kavaliauskas.

Tai reiškia, kad panaudojęs 1 kilovatvalandę (kW) elektros energijos, įrenginys gali pernešti į vidų nuo 3,5 iki maždaug 5,5 kW šilumos ar vėsos.

Tinkama izoliacija ir priežiūra

Siekiant kuo ilgiau išlaikyti vėsą namuose būtina gera patalpų izoliacija. Langai ir lauko durys būtų sandariai uždaryti, taip pat, esant poreikiui, verta papildomai izoliuoti sienas bei stogą, tai sumažina oro kondicionieriaus darbo krūvį ir taupo energiją. Tuo tarpu viduje esančias kambarių duris verta palikti atidarytas, kad atvėsintas oras pasiskirstytų visuose namuose.

Pasak M. Kavaliausko, siekiant pažaboti oro kondicionieriaus apetitą elektros energijai svarbu ne tik užtikrinti ilgesnį vėsaus oro išlaikymą patalpose, bet ir pasirūpinti įrenginio filtro švara. Būtent jis lemia geresnį oro srautą ir efektyvesnį vėsinimą.

„Dažnu atveju nesusimąstome, tačiau kaip ir visiems elektronikos įrenginiams, taip ir oro kondicionieriams, svarbi tinkama priežiūra. Nešvarūs filtrai sumažina kondicionieriaus efektyvumą ir padidina elektros sąnaudas. Rekomenduojama filtrus keisti arba valyti bent kartą per mėnesį, ypač intensyvaus naudojimo laikotarpiu. Tad šį darbą tikrai verta įsitraukti į liepos užduočių sąrašą“, – teigia „Elektrum Lietuva“ atstovas.

Užtraukite užuolaidas ir įjunkite ventiliatorius

Visgi verta nepamiršti, kad ne kiekvienas namų vėsinimo sprendimas turi įtraukti technologijas. Įprastas užuolaidas pakeitę kokybiškomis užtemdančiomis užuolaidomis ar žaliuzėmis, galite gerokai sumažinti oro kondicionieriaus poreikį. Maksimaliai užtemdančios užuolaidos sulaiko saulės šviesą, neleidžia į patalpų vidų sklisti šilumai per įkaitintus langus, todėl vėsinti patalpas reikia mažiau.

Kitas būdas atsigaivinti karštomis vasaros dienomis yra gerokai mažiau elektros energijos reikalaujantys įrenginiai – ventiliatoriai.

„Tai efektyvi priemonė orui cirkuliuoti ir sukurti vėsos pojūtį be didelių elektros sąnaudų. Naudodami ventiliatorius kartu su oro kondicionieriumi, galite nustatyti termostatą keliais laipsniais aukščiau, taip išlaikant komfortą ir tuo pačiu sumažinant elektros sąskaitą“, – pataria M. Kavaliauskas.

Tinkamai pritaikyti praktiniai eksperto patarimai padės ne tik efektyviau naudoti oro kondicionierius, bet ir sumažinti elektros sąnaudas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas