Kremliaus propagandos mechanizmui nėra ribų: naujausi propagandos kūrimo įrankiai nustebins net ir visko mačiusius

Artūras Nalivaiko

2023-03-08, 11:16

0 komentarų

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje tęsiasi jau daugiau metus. Kremlius visais būdais bando didinti savo pajėgas, o kova vyksta ir internetinėje erdvėje. Ukrainiečiai vis dar patiria gausybę kibernetinių atakų, tačiau jų skaičius mažėja, o taip pat ir sukuriamos atsakomosios atakos. Tačiau dabar pasiektas ir naujas kovos lygis.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Kremliaus propagandos mechanizmui nėra ribų: naujausi propagandos kūrimo įrankiai nustebins net ir visko mačiusius

Įvairios klastotės, kuriose redaguojami vaizdo įrašai taip, kad jie atitiktų Kremliaus propagandos žodžius – ne naujiena, tačiau dabar viskas perkopė į visiškai kitą lygį. Kibernetinių nusikaltėlių grupuotės ėmėsi gerai žinomų vakariečių autoriteto smukdymo strategijos, o daugiausiai kliūna tiems, kurie aršiai kritikuoja Rusiją ir Kremliaus valdžią.

Remiantis naujausia informacija, pastaruoju metu pradėti platinti vaizdo įrašai, kuriuose matomi gerai žinomi Vakarų šalių atstovai, tačiau jų kalbos yra perdarytos taip, kad jie atrodytų kaip paskutiniai kvailiai. Kibernetinio stebėjimo organizacijos pastebi vis daugiau tokių vaizdo įrašų „YouTube“ bei kitose vaizdo dalijimosi platformose. Kaip skelbia „Proofpoint“, šiuo metu yra stebimos dvi prorusiškos grupuotės, kurios sudarė bendrą darinį, žinomą kaip „TA499“.

Skelbiama, kad „TA499“ grupuotė naudoja socialinę inžineriją, kas iš esmės yra aukšto lygio klastotė, nukreiptą prieš aukšto rango Ukrainos ar kitų šalių politikus. Tokiu būdu siekiama suklaidinti aukšto rango Europos Sąjungos ar JAV politikus bei įrašyti pokalbius ar vaizdo įrašus, kurie galėtų būti panaudoti kaip propagandos skleidimo įrankis. Sukurta medžiaga naudojama šmeižiant aukšto rango pareigūnus internete.

Teigiama, kad „TA499“ tokio tipo vaizdo įrašus skelbia „YouTube“, o taip pat ir rusiškame „Rutube“ tinkle. „Proofpoint“ pažymi ir tai, jog dar karo pradžioje vienas iš kanalų jau buvo uždarytas, tačiau dabar jų vis daugėja ir kuriasi naujų.

„Tokie įrašai beveik neabejotinai yra prorusiškos propagandos pastangos, skirtos sukurti neigiamą politinį turinį apie tuos, kurie pasisakė prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir praėjusiais metais priešinosi Rusijos invazijai į Ukrainą“, – pastebi ekspertai.

Atskleidžiama, jog Kremliaus propagandą kuriantys asmenys iš pradžių įtraukia savo aukas nuoširdžiu dialogu, siekiant kuo ilgiau tęsti pokalbį. Žinoma, diskutuojama daugiausiai apie geopolitinius kitus susijusius klausimu, o vėliau pradedama užduoti klausimus iki kol aukšto rango pareigūnas padaro pareiškimą, kurį vėliau galima naudoti kaip įrankį propagandai skleisti. Paruošti įrašai vėliau platinami ir socialiniame tinkle „Twitter“ ir bandoma pasiekti kuo platesnę rusišką ar anglakalbę auditoriją.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas