Kremlius tęsia rusų izoliaciją nuo viso pasaulio: į juodąjį sąrašą įtraukiama krūva populiarių programėlių, keletas pavadinimų nustebins daugelį

Arnas Balčiūnas

2023-03-02, 11:15

1 komentaras

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje pakeitė daugelio gyvenimus ir įprastą gyvenimo ritmą visame pasaulyje. Didžiulius pokyčius pastebi ir rusai, kurie jau beveik metus negali naudotis „Instagram“ socialiniu tinklu. Tačiau tai dar ne pabaiga.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Kremlius tęsia rusų izoliaciją nuo viso pasaulio: į juodąjį sąrašą įtraukiama krūva populiarių programėlių, keletas pavadinimų nustebins daugelį

Rusijos valdžia į savo liūdnai pagarsėjusį draudžiamų svetainių registrą įtraukė dar keletą vakarietiškų socialinių tinklų. Pranešama, jog rusai neteko prieigos prie „Snapchat“, „Telegram“, o taip pat ir „WhatsApp“ programėlių. Tokią informaciją paskelbė populiari slapta internautų grupuotė „VX-Underground“.

Socialiniame tinkle „Twitter“ buvo pasidalinta Rusijos Federacijos nutarimu, kuriame skelbiamas sąrašas internetinių svetainių bei platformų, kurios taps neprieinamomis. Be trijų aukščiau paminėtų socialinių tinklų, į Kremliaus juodąjį sąrašą pateko ir „Microsoft Teams“, „Discord“, „Skype for Business“.

Į blokuojamų platformų sąrašo pateko ir šifruotų žinučių siuntimo programos „Threema“ bei „Viber“, o bene įdomiausia dalis yra ta, kad blokavimo sulauks ir Kinijai priklausantis socialinis tinklas „WeChat“. Žinoma, nesunku pastebėti, kad blokavimo sulauks ir „Telegram“ tinklas, kuris priklauso Rusijos milijonieriui Pavelui Durovui. Nesunku nuspėti, kad tokį sprendimą lėmė šios platformos populiarumas tarp Vakarų valstybių, įskaitant ir Ukrainą.

Tokios blokavimo galimybės šalyje yra numatytos įstatymu. Rusijos įstatymas „Dėl informacijos, informacinių technologijų ir apsaugos“ (Nr. 149-FZ) yra Federalinės ryšių, informacinių technologijų ir žiniasklaidos priežiūros tarnybos, dar žinomos kaip Roskomnadzor (RKN), dalis.

Verta pastebėti ir tai, jog Kremlius blokuoja ne tik vakarietiškus socialinius tinklus, tačiau įvairias kitas svetaines. Remiantis „TAvisor“ informacija, kuri seka cenzūravimo veiksmus Rusijoje, nuo 2023 metų pradžios RKN blokavo ir JAV Federalinį tyrimų biurą (FTB), JAV Centrinę žvalgybos agentūrą (CŽV) bei įvairius kitus JAV departamentus. Skelbiama, kad to priežastimi nurodoma „melagingos informacijos sklaida“.

Prieš įtraukiant svetainę į Kremliaus oficialų draudžiamų svetainių registrą, programų ar svetainių savininkai turi mėnesį laiko pateikti apeliaciją. Jei ji bus atmesta, jie turės tris dienas ištrinti „kontroversišką informaciją“ arba svetainė bus užblokuota, praneša „TAvisor“.

1 komentarų

Kastytis

Eilinis konservatorių politinis susidorojimas,tegul žiūri į savo kiemą,nes jis uzgriozdintas įvairiais nemoksiskumais ir rimtomis problemomis.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas