Rusija galimai uždraus „Facebook”, „YouTube” ir „Twitter”: šalyje kelią skinasi kontraversiškas įstatymas

Financial Express

2020-12-27, 14:40 (atnaujinta 2023-01-14, 16:33)

0 komentarų
Rusija galimai uždraus „Facebook”, „YouTube” ir „Twitter”: šalyje kelią skinasi kontraversiškas įstatymas

Technologijų gigantams kuo toliau, tuo sunkiau sekasi neįsivelti į konfrontaciją su savo šalies piliečių interesus ginančiomis įvairių šalių institucijomis. Štai „Google” generaliniam direktoriui Sundar Pichai neseniai teko atsiprašyti Europos Komisijos Vidaus rinkos komisaro Thierry Breton, kai internete nutekėjo dokumentai apie „Google” planuojamą pasipriešinimą nepalankiems ES įstatymams ir netgi lobizmą prieš patį Europos Komisijos atstovą. Tačiau panašu, jog karo kirvį JAV technologijų milžinams iškasė ne tik Europos Sąjunga, bet ir Rusija.

„Financial Express” praneša, jog Rusijos parlamentas išleido teisės aktus, kurie bus nepalankūs įvairioms populiarioms socialinėms platformos, be kurių savo gyvenimo šiandien neįsivaizduoja daugelis pasaulio gyventojų. Remiantis naujaisiais įstatymais, tokie socialiniai tinklai, kaip „Facebook”, „YouTube”, „Twitter”, ir kitos internetinės svetainės galės būti blokuojamos, jei bus pripažintos kaltomis cenzūravusiomis Rusijos piliečių įkeltą turinį. Šie teisiniai pokyčiai turėtų pagaliau padėti sutramdyti šias kompanijas, kurioms pavykdavo sėkmingai apeiti iki šiol egzistavusias teisines kliūtis.

Pagrindine šių teisinio reguliavimo pakeitimų priežastimi įvardijamas vis didėjantis skundų kiekis dėl šių kompanijų veiklos. Skelbiama, kad naujajam įstatymui jau buvo pritarta Žemuosiuose parlamento rūmuose. Oficialiame pranešime rašoma, kad atitinkamos valdžios institucijos nepagailės nė vienos bendrovės, jei jos ribos turinį, priklausomai nuo vartotojų kalbos ar tautybės. Svarbu paminėti, kad naujasis teisinio reguliavimo projektas formaliai vis dar nėra patvirtintas - tam dar papildomai būtinas Rusijos Aukštesniųjų parlamento rūmų ir šalies prezidento pritarimas. Tiesa, remiantis įvairiais šaltiniais - visi šie procesai tėra tik formalumas, tad įstatymo priėmimas - tik laiko klausimas.

Primename, kad Rusija pastaruoju metu deklaruoja smarkiai sustiprinusi savo pajėgas kovoje su ekstremizmu internetinėje erdvėje. Nors panašius įstatymus svarsto ir dauguma Vakarų valstybių, ekspertai siūlo neskubėti su jų vertinimu. Neatmetama galimybė, kad šis teisinis reguliavimas Rusijoje galės būti panaudotas kaip ginklas kovojant su valdžiai nepalankiomis nuomonėmis ar netgi kaip priemonė siekiant pažaboti neramumams šalyje.

Kaip ten bebūtų, pamažu socialiniams tinklams maunamas apynasris daugumoje didžiųjų pasaulio valstybių ir įvairūs teisiniai procesai dėl antimonopolijos įstatymų pažeidimo JAV rodo, jog amerikiečių technologijų milžinams atėjo sunkūs laikai, kurie populiariąsias socialines platformas pakeis neatpažįstamai.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas