Ukrainiečiai triuškina rusus net ir kibernetinėje erdvėje: fiksuojamas mažėjantis atakų skaičius, tačiau tai dar ne viskas

Artūras Nalivaiko

2023-02-11, 12:08

0 komentarų

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje tęsiasi jau beveik metus. Kremlius visais būdais bando didinti savo pajėgas, o kova vyksta ir internetinėje erdvėje. Ir nors ukrainiečiai vis dar patiria gausybę kibernetinių atakų, tačiau jų skaičius mažėja, o gebėjimas pasipriešinti – gerėja.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Ukrainiečiai triuškina rusus net ir kibernetinėje erdvėje: fiksuojamas mažėjantis atakų skaičius, tačiau tai dar ne viskas

Ukrainos kompiuterinių avarijų reagavimo komanda (CERT-UA) pirmąjį šių metų mėnesį analizavo daugiau nei 100 kibernetinių atakų, o šis skaičius yra pusantro karto mažesnis nei 2022 metų sausį. Tokie skaičiai atskleidžia ne tik mažėjantį atakų prieš Ukrainą skaičių, tačiau ir žymiai geresnį pasirengimą nuo jų apsisaugoti.

„Tai galima paaiškinti tuo, kad tiek valdžia, tiek įmonės per pastaruosius metus iš esmės pagerino savo kibernetinį atsparumą. Daugelis institucijų, kurios prieš kibernetinį karą nekreipė dėmesio į kibernetinės gynybos klausimus, dabar šiai sričiai teikia prioritetą“, – teigiama žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Civiliniai Ukrainos taikiniai paprastai puolami pirmiausia, o dauguma incidentų yra nukreipti prieš centrinę ir vietos valdžią, o taip pat ir civilines tarnybas. CERT-UA taip pat pastebėjo, kad padaugėjo atakų prieš IT ir telekomunikacijų tiekėjus. Skelbiama, jog iš visų ištirtų atakų, didžioji dalis buvo susiję su kenkėjiškomis programomis, o taip pat ir bandymais išnaudoti žinomus pažeidžiamumus.

Ataskaitoje taip pat atkreipiamas dėmesys į keletą tyrimų, įskaitant SSSCIP ir Ukrainos ekonominio saugumo tarybos ekspertus, kurie nustatė, kad Rusijos kibernetinė agresija plinta už Ukrainos ribų ir paliečia kitas šalis. Jie taip pat linkę sutelkti dėmesį į civilinę infrastruktūrą, teigiama pranešime.

„Demokratinių šalių infrastruktūros puolimai dažnai vykdomi siekiant tam tikro psichologinio poveikio visuomenei ir pakirsti vyriausybių autoritetą“, - skelbiama pranešime.

Ukrainos tarnybos pastebi ir tai, jog kai kurioms rusų grupuotėms priklauso ir buvę Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnai iš Krymo, kurie dabar dirba vienam iš Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) padalinių. Teigiama, kad šiuo atveju taikomasi į Ukrainos civilinę infrastruktūrą, o tam naudojamos nuolat kintančios programos. Tokiu būdu bandoma išlikti nepastebimais, o dėl šios priežasties Ukrainos institucijos sulaukia vis daugiau rekomendacijų stiprinti savo kibernetinį saugumą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas