Ukrainos laukia neregėto masto katastrofa: tokių nuostolių niekas nematė nuo pat 1941 metų, sužinokite kas čia vyksta

Arnas Balčiūnas

2022-11-03, 11:41

1 komentaras

Paskutinėmis dienomis netrūksta nuogąstavimų dėl galimo rusų pasikėsinimo į Ukrainos okupuotoje teritorijoje esančią Kachovkos užtvanką. „Wirtualna Polska“ ekspertai aiškinasi, ar rusai iš tikrųjų gali sugriauti Dniepro užtvanką prie Kachovkos rezervuaro ir kokios būtų to pasekmės.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Ukrainos laukia neregėto masto katastrofa: tokių nuostolių niekas nematė nuo pat 1941 metų, sužinokite kas čia vyksta

Kachovkos užtvanką yra Ukrainoje, prie Dniepro upės, ir yra vienas didžiausių rezervuarų Europoje. Jei užtvanka būtų sugriauta, kiltų didžiulis potvynis, kuris tiesiogiai pakenktų tiek ukrainiečiams, tiek rusams. Profesorius Boćkowskis nemano, kad rusai sunaikintų užtvanką, nebent tai būtų kraštutinė priemonė, mėginant neleisti Ukrainos pajėgoms persikelti per Dniepro upę į kairiąją užtvankos pusę.

Ketvirtadienį Briuselyje vykusiame Europos viršūnių susitikime, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėjo 27 Europos šalių vadovus, kad Rusijos teroristai užminavo Kačovkos hidroelektrinės užtvanką ir blokus. Jis paaiškino, kad užtvankos sunaikinimas ne tik sukeltų didžiulį potvynį, nuo kurio galėtų nukentėti šimtai tūkstančių žmonių, bet ir užkirstų kelią Zaporožės atominės elektrinės reaktorių aušinimui. Prezidentas V. Zelenskis paragino ES šalių vadovus nusiųsti tarptautinę stebėjimo misiją į Kačovkos elektrinę. Prezidentas taip pat pažymėjo, kad tai gali būti istorinė katastrofa.

Kačovkos hidroelektrinės užtvanka yra svarbi strateginė vieta, diena prieš buvo pasirodę daugybė pranešimų pasaulio žiniasklaidoje, kad Rusijos kariuomenė galbūt planuoja ją pulti ir susprogdinti. Tai būtų didelė konflikto ekskalacija, galinti turėti pražūtingų pasekmių miestui ir jo gyventojams.

Kachovkos rezervuarą ribojanti užtvanka yra 30 metrų aukščio ir 3273 metrų ilgio. Jo paviršiuje yra P47 kelias ir geležinkelio linija. Hidroelektrinės galia yra 357 MW.

Ne tik katastrofa. ,,Rusai šautų sau į koją"

Savo ruožtu Balstogės universiteto saugumo ekspertas profesorius Danielis Bočkowskis pažymi, kad rusai vykdo informacinį karą. Ekspertas aiškina, kad svarbiausia yra išsiaiškinti, kas ir dėl kokių priežasčių tai darytų. Rusai gerai moka skelbti informaciją, kad kažkam gali grėsti pavojus, kad sukeltų baimės jausmą. Bočkowskis sako, kad tai yra jų ginklas.

– Pirmiausia rusai sakė, kad ukrainiečiai susprogdins užtvanką, dabar ukrainiečiai sako, kad rusai ją užminavo. Užtvanka vieną kartą jau buvo susprogdinta 1941 m. Rusai ją susprogdino, bandydami užkirsti kelią vokiečių kariuomenės puolimui. Jie užliejo didžiulius plotus, dėl kurių žuvo tūkstančiai ten gyvenusių žmonių – primena jis.

Ir pabrėžia, kas bus, jei tai pasikartos. – Labiausiai būtų užtvindytos kairiojo Dniepro kranto sritys, t.y. tos, kur rusai atitraukia savo pajėgas. Jei tai darytų ukrainiečiai, o tai beprasmiška, gali būti, kad jie norėtų blokuoti Rusijos kariuomenės išvedimą. Jei rusai, patys susprogdintų, o tai jiems nepadėtų taktiškai, nebent tai sutrukdytų Ukrainos kariams perplaukti per upę. Tačiau ukrainiečiai neturi jėgų ir resursų perplaukti upę. Rusai būtų šovę sau į koją – sako jis.

– Pasaulis išprotėjęs, todėl rizika yra, bet – mano nuomone – tam šansų mažai – pabrėžia prof. Bočkovskis.

„Žinutė paprasta: jei pulsite Chersoną, susprogdinsime užtvanką"

„Rusijos pusė jau kelias dienas kuria žinutes, rodančias tariamą riziką, kad ukrainiečiai susprogdins Dniepro užtvanką“, – interviu su Wirtualna Polska ekspertas Michałas Marekas.

Kaip pabrėžia ekspertas, rusų žinutės labai paprastos ir aiškios: jei užpulsite Chersoną, susprogdinsime užtvanką, – pabrėžia WP.PL pašnekovas.

Priminsime, kad pastarosiomis dienomis jau pasirodė įspėjimų, jog užtvanka yra užminuota ir paruošta sprogdinimui.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas