„Huawei MateBook D 16” apžvalga: geras (ne)nešiojamas kompiuteris

Ignas Petrikonis

2022-09-05, 11:29 (atnaujinta 2023-03-05, 02:41)

0 komentarų

Dideli nešiojami kompiuteriai prieš keletą metų buvo tapę kone nykstančiais žvėrimis, kuriuos auginti pasiryždavo nebent užkietėję žaidėjai ar hipsteriški „YouTube” kontentkreitoriai. Na ir iš tiesų - kam tam Jonui ar Petrui iš penkto aukšto reikia to didelio ekrano, kai žiūrėti filmus ir tvarkyti visokius neįdomius dokumentus įpratome mažyčiuose Makbukuose, kurie su mumis keliauja net į lovą.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Huawei MateBook D 16” apžvalga: geras (ne)nešiojamas kompiuteris

Bet ar tikrai įpratome? Šiemet ir pernai atsakymą į šį klausimą dar kartą pasitikrinti nusprendė visa krūva gamintojų, pradedant „LG”, „Dell” ir baigiant tais pačiais „Samsung” bei „Apple”, kurie rinką vėl užtvindė nekuklaus 16 colių dydžio laptopais. Tai negi nuo jų atsiliks savo nešiojamų kompiuterių flangą vis labiau stiprinanti „Huawei”? Taip gimė „MateBook D 16” - didelis vidutinės klasės nešiojamas kompiuteris su kiek aukštesnės klasės parametrais ir kaina. Tik ar jam pavyks pasigimdyti savo pirkėją? Išsiaiškinsime šioje apžvalgoje.

Dizainas

Kai pernai bandymams gavau šviesiai žalios spalvos „Huawei MateBook 14s”, slapta tikėjausi, kad bendrovė pasiruošusi pagyvinti savo kompiuterių dizainą. Tačiau „MateBook D 16” grąžina į realybę, iš toli sufleruodamas, jog dizaino pokyčiai atidėti dar ilgam. Tiesą sakant, turbūt labai ilgam, nes šio įrenginio išvaizdą geriausiu atveju galima pavadinti… Tvarkinga.

Aštrios briaunos, pleišto forma ir ta nuvalkiota pilka spalva, kuri dar ir pavadinta nuo „Apple” nusirašytu „Space Gray” pavadinimu. Net ir nugarėlėje įspaustas „Huawei” logotipas atrodo taip, kad jį gali trinti ir dėti „Dell”, HP ar „Apple”. OK, gal aš čia truputį per stipriai - aliuminio lydinys ir siluetas tikrai neleidžia pagalvoti, kad „MateBook D 16” galėtų priklausyti kokiai kitai, nei aukščiausiai klasei, bet bent jau spalva galėtų būti originalesnė ir įsimenamesnė.

Aišku, iliuzijas apie aukščiausią klasę greit sugriauna tradicinė „Windows” kompiuterių gėda - nesugebėjimas atlenkti ekrano, vartotojui panaudojus tik vieną ranką - tam prireikia abiejų. Na ir šiaip, tas korpuso metalas yra ganėtinai lankstus ir ne toks tvirtas, palyginus su bet kokiu „MacBook”. Gerai nors tiek, kad „Huawei” pasimokė iš klaidų ir internetinę kamerą sumontavo nebe po vienu iš klaviatūros klavišų, bet tradicinėje vietoje - vidurinėje viršutinio ekrano rėmelio dalyje, kuri dar šiek tiek ir išsikiša į viršų. Kampas daaaug geresnis, nice.

MateBook D 16 šalia MacBook Air


Labai nustebino ir tai, kad „Huawei MateBook D 16” korpuse radau daug daugiau jungčių, nei įprastai. Be 3,5mm, dviejų USB-C ir dviejų tradicinių USB čia įtaisytas ir tradicinis HDMI lizdas. Toks jausmas, kad bendrovė numatė, kad vartotojai norės šį kompiuterį jungti prie didesnio monitoriaus. Žinote, nuo ko dar beveik išsilydė mano „MacBook” apsėstos smegenys - nuo klaviatūros su atskira skaičių sekcija. Sunku net nupasakoti, koks komfortas dirbti šiuo laptopu po daugybės metų nuolatinio viršutinės klavišų eilės perjunginėjimo tarp lietuviškų raidžių ir skaičių.

Tik tiek, kad už visą tą netradicinį patogumą tenka susimokėti. „MateBook D 16” yra toks didelis, kad net neįsispraudė į mano darbo krepšį ir šiaip ne taip įsigrūdo į kuprinę. Jis taip pat yra beveik 2cm storio ir sveria 1,7 kg, kas vienų teigimu, nėra taip jau daug tokio dydžio kompiuteriui. Suprantu, kad 16 colių nešioklis turi būti didesnis ir sverti daugiau už 13 ar 14 colių analogus, bet ar tikrai beveik dvigubai? Pastebėjau, kad testuodamas „MateBook D 16” pradėjau kur kas atsakingiau galvoti, ar verta su savimi temptis tą kompiuterį, ir daug mieliau juo dirbdavau namuose, nei kur nors kitur. Bet vėlgi - galbūt šiek tiek dramatizuoju, iš bėdos nešiotis šį įrenginį tikrai įmanoma.

Ekranas

Turbūt nesuklysiu, kad „MateBook D 16” ekranas yra tai, dėl ko mes čia ir susirinkome arba tai, kodėl žmonės rinksis būtent šį modelį. Ką apie jį galima pasakyti? Na, jis didelis. Gerai, yra ir daugiau gerų dalykų. Be įspūdingos 16 colių įstrižainės turime ir labai siaurus rėmelius, kurie vizualiai dar labiau padidina ekraną ir suteikia prabangos pojūtį. Deja, tai iš esmės viskas, ką ypatingo galiu pasakyti šioje srityje, nes niekuo kitu ši matrica neišsiskiria.

Visų pirma, „MateBook D 16” ekrano raiška siekia tik 1920x1200, kas tokio dydžio įstrižainei tikrai mažoka. Galbūt atskirų taškų ekrane skaičiuot ir negalėsime, bet vartydamas dokumentus ir naršydamas internete tikrai gali pastebėti, kad tekstas ne toks aštrus ir pats vaizdas ne toks saldaininis kaip to paties „MateBook 14s”. Tai šiek tiek atperka IPS matricoms būdingi labai geri matymo kampai ir neblogas šviesumas. Saulėtą dieną lauke nepadirbsite, bet patalpoje šviesos - per akis. Tik tiek, kad šviesumą reikės reguliuotis pačiam, nes panašu, jog kompanija pagailėjo euro automatiniam sensoriui.

Kita ekrano ypatybė - visiškai standartinis 16:10 kraštinių santykis, o ne aukštesnės klasės „Huawei” kompiuteriams būdingas 3:2. Kitaip tariant, šiuo atveju ekranas šiek tiek ilgesnis ir labiau tinka filmams, bet teoriškai ne toks patogus dirbant su daug langų. Vis dėlto galiu patvirtinti, jog ekrano dydis atpirko bet kokius teorinius pasvarstymus. Naudodamas „MateBook D 16” labai greitai pajunti, kad visi darbai „pasidaro greičiau”, o dienos pabaigoje lieki šiek tiek mažiau pavargęs, nei dirbdamas su mažesniu laptopu. Panašu, jog pradedu suprasti, kodėl prasidėjo tų didelių nešiojamų kompiuterių mada. Ai, tik pamiršau paminėti, jog „MateBook D 16” svoris ir dydis galimai neleis patogiai mėgautis „Netflix” gulint lovoje, tad turėkite tai galvoje.

Paminėti galima ir tai, kad ekranas padengtas atspindžius labai gerai sugeriančia danga, tad mažiau vargsta akys, bet spalvos dėl jos spalvos tampa šiek tiek blankesnės. Kalbant apie spalvas - jos krypsta į šaltą pusę ir nėra idealiai tikslios, bet paprastam vartotojui tai neturėtų užkliūti. Kas tikrai užklius - „MateBook D 16” ekranas neturi nė vieno prašmatnesnio parametro. Nėra nei HDR, nei galimybės valdyti lietimu, netgi atsinaujinimo dažnis užstrigęs ties prieštvaniniais 60 Hz. Nors vis dar kalbame apie vidutinę klasę, manau, jog bent vieną iš paminėtų dalykų tikrai būtų buvę galima pagerinti.

Veikimas

Pirmiausia norėčiau pradėti nuo to, jog „Huawei” sužaidė labai gudriai man duodama kompiuterio versiją su „Intel i7-12700H” procesoriumi, o ne su vieninteliu Lietuvos rinkoje siūlomu „i5-12450H”, tad iki galo objektyviai veikimo spartos taip ir negalėjau įvertinti. Nors abu procesoriai yra naujausios dvyliktosios „Intel” lustų kartos, i7 versija kur kas pajėgesnė, nes turi net 6 branduoliais daugiau ir kone dvigubai galingesnę integruotą grafikos plokštę. Bent jau buvo išlaikytas tas pats 16GB RAM ir 512GB SSD atminties komplektas.

Kaip ten bebūtų, „MateBook D 16” veikimu likau patenkintas. Įrenginyje gamykliškai įdiegta „Windows 11 Home” operacinė sistema mane toliau džiugino dizaino atnaujinimais bei „Apple” kompiuterių vartotojui nepasiekiamu darbo su keliais langais ir ekranais patogumu. Visos užduotys, įskaitant biuro programas ir 25 „Chrome” langus, kompiuteriui nesukėlė nė mažiausios panikos - niekas neužstrigo ir nesulėtėjo, tik apie save garsiau priminė aušintuvas. Tiesa, tai vienas tylesnių ir efektyvesnių aušintuvų, kuriuos sutikau paskutiniu metu bandytuose kompiuteriuose.

Nors „MateBook D 16” galios pakaks kasdienėms užduotims, nuotraukų redagavimui ir 4K vaizdo įrašų montavimui, žaidėjas iš jo prastas. Už tai galime padėkoti ne pačiai sparčiausiai integruotai vaizdo plokštei ir 60 Hz ekranui. Kita vertus, dėl 60 Hz galbūt ir neverta labai pykti, nes „MateBook D 16” dauguma naujesnių žaidimų sunkiai pasieks ir tuos 30 fps. Žodžiu, galingas, bet tiesiog ne žaidimams skirtas daiktas. Šiek tiek geresni galėtų būti ir įmontuoto SSD disko greičiai, o vienos iš USB jungčių apribojimas iki USB 2.0 standarto spartos yra klaida, kurią tiesiog draudžiama kartoti ateityje.

Kitiems prietaiso veikimo aspektams didelių priekaištų neturiu. Įjungimo mygtuke integruotas pirštų antspaudų skeneris veikia gal net greičiau, nei mano „MacBook”, ir kompensuoja pagalbinio IR jutiklio nebuvimą, kuris leistų kompiuterį atrakinti veidu. Klaviatūra turi LED apšvietimą, yra labai erdvi, o mygtukų paspaudimų gylis subalansuotas kone idealiai. Lietimui jautri aikštelė, vadinamasis Trackpadas, taip pat ganėtinai tikslus, tik į šoną pastumta jo pozicija ir pigokas paspaudimo pojūtis reikalauja įpratimo. Garsiakalbiai groja labai švariai be jokių iškraipymų, bet šiek tiek trūksta garso ir žemų dažnių.

Nauja 1080p raiškos kamera savo kokybe turbūt nenustebins, bet tai tikrai nemažas žingsnis į priekį nuo to, ką turi dauguma kitų nešiojamų kompiuterių. Turint omenyje ir labai kokybišką mikrofonų sistemą, „MateBook D 16” gali būti tikra nuotolinių susitikimų mašina. Vos nepamiršau paminėti ir specialios „Huawei” antenos technologijos, kuri leidžia pasigauti net ir tuos Wi-Fi tinklus, apie kurių egzistavimą netoli tavęs net nežinojai. Turbūt patikimiausias ir stipriausias Wi-Fi, kokį kada nors turėjau nešiojamame kompiuteryje.

Ypatingos funkcijos

„Huawei” nešiojami kompiuteriai ypatingi tuo, kad greta „Windows” operacinės sistemos juose veikia ir pačios kompanijos sukurta programinė įranga, skirta susijungimui su kitais bendrovės įrenginiais, tokiais kaip išmanieji telefonai, planšetės ir ausinės.

Nežinau, ar daug mūsų skaitytojų vis dar naudoja „Huawei” išmaniuosius telefonus ir ar tokios galimybės jiems vis dar aktualios, bet pridėjus naujesnį kompanijos telefoną prie „Huawei Share” lipduko po klaviatūra išmanusis akimirksniu susijungia su kompiuteriu ir jame atsiveria jo darbalaukis. Taip galima greitai atrašyti į „WhatsApp” žinutes ar tiesiog pele iš telefono galerijos į kompiuterio darbalaukį nutempti nuotraukas ar kitokios failus.

Man asmeniškai labiausiai patiko iš telefonų persikėlęs kone identiškas „Huawei” susijungimų centras, kuriame matai visus turimus „Huawei” įrenginius ir gali pora paspaudimų inicijuoti susijungimą. Bandant prie „MateBook D 16” prijungti „Huawei FreeBuds Pro 2” ausines, iššoko identiškas langas, kaip ir mano „Huawei P50 Pro”. Aišku, negaliu slėpti - šiokių tokių susijungimo nesklandumų, kai kažkas nesuveikdavo ir tekdavo pabandyti iš naujo, pasitaikė, bet ši patirtis savo patogumu vis tiek yra arčiausia „Apple” ekosistemai iš tų, kurios egzistuoja „Windows” pasaulyje.

Tačiau „Huawei PC Manager” programa vien susijungimu su kitais prietaisais neapsiriboja. Ji leidžia optimizuoti veikimą, atnaujinti programinę įrangą ir tvarkykles, valdyti baterijos naudojimą ir daug paprasčiau atlikti daug kitų dalykų, kurie reikalauja knaisiojimosi po kompiuterio nustatymus ar papildomų programų atsisiuntimo. Iš tiesų labai patogu.

Baterija

Didelis kompiuteris - didelė baterija. Turbūt tokia ar panaši paralelė sukasi mūsų galvoje, prisiminus „MateBook D 16” svorio kategoriją. Gaila, kad ne viskas taip paprasta. Apie tai, jog baterija nėra stipriausia šio modelio, jau galima spėti pasižiūrėjus į gamintojo svetainę - joje baterijai skirta labai nedaug dėmesio, o jos ištvermė apibūdinama lakonišku Ilgos ofisinio darbo valandos.

Iš savo testavimo praktikos galiu pasakyti, jog tos valandos ne tokios jau ilgos. Jeigu tikrinamas elektroninis paštas, naršoma internete naudojant resursams imlią „Chrome”, sudalyvaujama trumpame vaizdo skambutyje ir daug dirbama biuro programomis - „MateBook D 16” laido pradeda prašytis jau po maždaug 4-5 valandų. Taip, pataupius galima ištraukti ir kokias 5-6h, tačiau nemanau, bet tai vis tiek nėra daug palyginus su 10 ar net 12h, kurias demonstruoja naujausias „MacBook Pro 16”.

Na, bet teoriškai tomis retomis progomis, kai šis milžinas paliks namus ar darbo vietą, pagelbėti turėtų 65W galios įkroviklis. Vėlgi ne didžiausias pajėgumas rinkoje - pilnas įkrovimas užtrunka beveik dvi valandas, tačiau 15 minučių krovimo turėtų pakakti dviem valandoms darbo. Kadangi tą įkroviklį greičiausiai teks visur tąsytis su kompiuteriu, „Huawei” pasirūpino, jog jis sparčiai įkrautų ir kitus USB-C naudojančius prietaisus. Palaikomas ne tik populiarusis USB-C PD standartas, bet ir „Huawei SuperCharge”, skirtas bendrovės telefonams ir planšetėms.

Verdiktas

Kas paaiškėjo po „MateBook D 16” testavimo - dideli nešiojami kompiuteriai iš tiesų nepelnytai buvo dingę nuo mūsų stalų ir savo pirkėją tikrai ras. Daugelis taip priprato kankintis prie mažyčių 13 ar 14 colių ekranų, jog net nenutuokia, kaip smarkiai galėtų padidinti savo darbo našumą ir sumažinti nuovargį, paaukoję šiek tiek portabilumo ir lengvumo. Kita vertus, toks didelis įrenginys yra ne visiems prieinama prabanga. Kadangi „MateBook D 16” nelabai pasinešiosi, papildomai reikia turėti planšetę, stalinį kompiuterį ar tiesiog mažesnį laptopą.

„Huawei” su „MateBook D 16” pataikė tiesiai į tą aukso viduriuką, kurio ieško absoliuti daugumą vartotojų. Jis pasižymi nuobodžiu, bet didelių ydų neturinčiu dizainu, vidutinišku, bet užtat labai erdviu 16 colių ekranu, labai patogia klaviatūra su atskira skaičių sekcija ir pakankamai galingu lustų rinkiniu. „MateBook D 16” nebus idealus pasirinkimas žaidėjams dėl silpnokos grafikos ir 60 Hz ekrano, o keliautojus jis atbaidys savo dydžiu bei baterijos neištvermingumu, tačiau visa tai pabandys kompensuoti jungiamumo su kitais „Huawei” prietaisais galimybėmis ir ganėtinai konkurencinga kaina. Tai tiesiog geras (ne)nešiojamas kompiuteris.

Jei esate studentas, laisvai samdomas darbuotojas ar kitos didelę dienos dalį prie kompiuterio ekrano praleidžiančios specialybės atstovas, „Huawei MateBook D 16” tikrai turėtų atsidurti jūsų radare.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas