Juokas pro ašaras: „Windows 11“ dar neišleisti, o jau pasakojame, kaip ištaisyti jos bėdas

Lukas Snarskis

2021-07-13, 08:10 (atnaujinta 2021-10-18, 01:13)

0 komentarų
Juokas pro ašaras: „Windows 11“ dar neišleisti, o jau pasakojame, kaip ištaisyti jos bėdas

„Microsoft“ išleido ankstyvąją „Windows 11“ savo „Windows Insider“ programos nariams. Tačiau vartotojai jau susiduria su naujosios operacinės sistemos problemomis ir klaidomis.

Tai savaime suprantama, nes ši kūrėjams skirta versija naudojama kaip tam tikra išankstinio leidimo beta versija, kuri leidžia išbandyti naujoves prieš pasirodant oficialiai „Windows“ versijai. Ją naudojantys žmonės raginami stebėti ir pranešti apie visas klaidas ir problemas.

Galbūt susidūrėte su „Windows Insider“ programa, o jei ne, tai vertėtų žinoti, kad tai yra puikus būdas išbandyti naująją OS patiems, tačiau nerekomenduotume to daryti, nebent šalia turite atsarginį nešiojamą ar stacionarų kompiuterį. Šios išankstinės versijos kai kurios aptiktos problemos gali sukelti galvos skausmą, jei įdiegėte beta versiją į vienintelį jūsų turimą kompiuterį.

Jei vis tiek norite daryti šį žingsnį, gera naujiena ta, kad daugelis ankstyvųjų problemų, kurios buvo nustatytos, jau lengvai išsprendžiamos, todėl jos neturėtų sukelti per daug nesklandumų ilgesniam laikui.

Nepavyksta atsisiųsti „Windows 11“

Juokinga, kad viena iš pirmųjų problemų buvo ta, kad programos „Insider“ nariai iš tikrųjų negalėjo atsisiųsti OS. „Microsoft“ savo pranešime pažadėjo, kad esami nariai, neatitinkantys minimalių sistemos reikalavimų, nepaisant visko, turės prieigą prie „Windows 11“ peržiūros versijos. Kaip bebūtų, žmonės netrukus atrado klaidą, kuri neleido atsisiųsti šios versijos dėl „trūkstamų techninės įrangos reikalavimų“, tokių kaip TPM modulis (angl. TPM module).

Tai neturėjo įtakos tik senesniems įrenginiams. Net šiuolaikinei techninei įrangai, kuri atitiko minimalius „Microsoft“ nustatytus sistemos reikalavimus, nebuvo suteikta prieiga su tuo pačiu pranešimu: „Jūsų kompiuteris neatitinka minimalių „Windows 11“ techninės įrangos reikalavimų „Insider Preview“ versijos gavimui. Kol „Windows 11“ yra visuotinai prieinama, rekomenduojama išvalyti „Windows 10“ diegimą."

Šią problemą yra ypač lengva išspręsti, nes „Microsoft“ jau išleido nustatymų programos naujinį. Oficiali instrukcija ta, kad reikia tik perkrautį įrenginį naujinio priėmimui ir turėtumėte būti pasirengę judėti pirmyn.

Negalima atlikti paieškos „Start“ juostoje

Šiuo metu yra problema dėl naujos „Start Menu“ paieškos juostos, nes neleidžiama į ją nieko įrašyti. Yra ir kitų būdų atlikti paiešką sistemoje „Windows 11“, tačiau tiems, kurie šį įprotį susiformavę iš ankstesnės platformos versijos, yra sunku jį pakeisti.

„Microsoft“ pripažino problemą teigdama, kad atidarę langą „Run“ vėl galėsite įvesti paiešką į paieškos juostą. Tai galite padaryti paspausdami Win + R klaviatūroje ir pasirodžius paieškos juostai, galite ją uždaryti, nes jums tuo metu iš tikrųjų nereikia nieko įvesti ar paleisti. Panašu, kad paprasčiausiai atidarius ir uždarius programą, išsprendžiama paieškos laukelio problema.

Neaišku, kada galime tikėtis oficialiai ištaisytos klaidos. Tačiau turint omeny, kad tai yra gana gąsdinantis sprendimas, turbūt šiuo metu dirbama ties kažkuo pastovesniu.

„File Explorer“ vis dar atrodo kaip „Windows 10“ versijoje

Įdomi bet kurios naujos operacinės sistemos versijos dalis yra atnaujintas dizainas, todėl galbūt šiek tiek nusivylėte parsisiuntę „Windows 11“ išankstinį variantą. Pastebėta, kad failų tvarkyklė atrodo šiek tiek pažįstama, o ne perprojektuota, ką matėme „Microsoft“ pagrindinio pranešimo metu.

Tai iš tikrųjų yra versija, kuri atkartojo senesnį „Windows 10“ išdėstymą, tačiau neaišku, kodėl kai kurie vartotojai tai gauna pagal nutylėjimą. Gerai tai, kad „BleepingComputer“ nustatė, kad tam yra dar vienas paprastas sprendimas:

  • „File Explorer“ užduočių juostos viršuje pasirinkite „View“;
  • Dešiniajame kampe pasirinkite „Options“ ir eikite į sekantį „View“;
  • Pamačius sąrašą, ieškokite parinkties, kurioje parašyta „Launch folder windows in a separate process“. Įsitikinkite, kad laukelis šalia jo nepažymėtas;
  • Priimkite pakeitimus ir „File Explorer“ turėtų startuoti iš naujo.

Paleidus failų tvarkyklę iš naujo, turėtumėte pamatyti perprojektuotą „Windows 11“ išdėstymą.

Dar daugiau „Windows 11“ problemų

Kol minėtos problemos gali būti išspręstos, pasimato dar keletas klaidų, kurios iki tol nebuvo nustatytos.

Daugumą jų „Microsoft“ jau pripažino oficialiame bendrovės tinklaraštyje, žinomų problemų (angl. Known issues) skiltyje, todėl galime manyti, kad jos bus pataisyti per ateinančias savaites. Tačiau, kaip jau minėta anksčiau, prisijungiant prie „Insider Program“ galite tikėtis aptikti tokių problemų, kaip išvardytos žemiau, dar prieš šiai operacinės sistemos versijai pasirodant viešumoje.

  • Sistemos teksto šrifto dydis proporcingai padidins visus valdiklius bei gali juos apkarpyti
  • Užduočių juosta (angl. taskbar) nebus rodoma keliuose monitoriuose, bet tai bus įmanoma būsimoje versijoje
  • Užduočių juostoje užvedus pelę ant „Task View“ peržiūros lange gali būti rodomas ne visas langas
  • Būsimose versijose bus svarstoma įtraukti nedidelį seno palikimo puslapių (angl. Settings legacy pages) nustatymų bei pritaikymo ir užbaigimo klaidų rinkinį.
  • Naudojant sparčiuosius nustatymus (angl. Quick Settings), norint pakeisti pritaikymo neįgaliesiems parametrus (angl. Accessibility settings), nustatymų vartotojo sąsaja (UI) gali neišsaugoti pasirinktos būsenos
  • Kai kuriais atvejais diegimo mygtukas (angl. Install buttom) gali dar neveikti Windows parduotuvėje (angl. Windows Store)
  • Kai kurių programų (angl. apps) apžvalgos ir vertinimai nėra galimi

Tai tik nedidelis aptiktų problemų rinkinukas, todėl būtinai pasilyginkite su išsamiu sąrašu, pateiktu spaudos pranešime. Jei visa tai atrodo per didelis darbas, gal tuomet verta palaukti, kol „Windows 11“ taps prieinama vartotojams, manomai pasirodysianti jau 2021 m. spalio mėnesį.

Parengta pagal TechRadar straipsnį.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas