Kompiuterių rinkoje – daugiau nei 17 metų nematyti rezultatai: gamintojai skaičiuoja ženkliai kritusius pardavimus, tragiškus rezultatus užfiksavo „Apple“

Arnas Balčiūnas

2024-01-21, 16:11

0 komentarų

Pastaruosius metus šiek tiek augę kompiuterių pardavimai, tačiau 2023 metų pabaigoje užfiksuoti rezultatai, kokių nebuvo dar nuo 2006 metų. Paskutinio praėjusių metų ketvirčio metu užfiksuoti itin prasti rezultatai.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Kompiuterių rinkoje – daugiau nei 17 metų nematyti rezultatai: gamintojai skaičiuoja ženkliai kritusius pardavimus, tragiškus rezultatus užfiksavo „Apple“

Ketvirtojo praėjusių metų ketvirčio metu buvo parduota vos 67 mln. kompiuterių. Į šį skaičių įtraukti nešiojami, stacionarūs ir įvairūs kiti kompiuteriai, o toks rezultatas yra 2,7 proc. prastesnis nei 2022 metų pabaigoje. Tačiau tai dar ne viskas.

IDC rinkos tyrimų agentūros teigimu, kalėdiniai pardavimai buvo patys blogiausi per 17 metų. Po pandemijos asmeninių kompiuterių paklausa išlieka silpna, todėl, IDC teigimu, gamintojai, norėdami padidinti pardavimo rodiklius, turės pasikliauti plačiomis reklamos kampanijomis.

Nepaisant rekordiškai prastų rezultatų paskutiniojo 2023 metų ketvirčio metu, ekspertai išlieka pozityvūs. Manoma, kad artimiausiais metais pasaulinė asmeninių kompiuterių rinka atsigaus. Tiesa, IDC prognozuoja, kad asmeninių kompiuterių pramonė, kalbant apie stalinių ar nešiojamųjų kompiuterių pardavimus, vargu ar prilygs pandemijos klestėjimo metams.

Žvelgiant į paskutinio ketvirčio rezultatus, pirmoje pozicijoje išlieka „Lenovo“, kuri pardavė 16,1 mln. kompiuterių ir užėmė 24 proc. rinkos. Antroje vietoje – HP su 13,9 mln. parduotų įrenginių. Šios bendrovės paskutinio ketvirčio pardavimai išaugo 5,4 proc., lyginant su analogišku periodu 2022 metais.

Trečioje vietoje rikiuojasi „Dell“, tuomet „Apple“ ir „Asus“. Verta pastebėti, jog labai prastus ketvirčio rezultatus užfiksavo JAV technologijų bendrovė „Apple“, kurios pardavimai krito 18,4 proc.

Analogiškai pozicijas gamintojai išsidalino ir metinėje pardavimų ataskaitoje. Daugiausiai kompiuterių pernai pardavė „Lenovo“, tuomet rikiuojasi HP, „Dell“, „Apple“ ir „Asus“. Į akis ir vėl krinta smarkiai kritę JAV bendrovės pardavimai, kurie sumažėjo net 22,4 proc.

IDC mobilumo ir vartotojų įrenginių stebėjimo grupės viceprezidentas Ryanas Reithas mano, kad per pastaruosius ketverius metus kompiuterių rinka patyrė didžiulius svyravimus tarp pagrindinių technologijų kategorijų. Nors 2023 metais asmeninių kompiuterių siuntos vėl smarkiai sumažėjo, ekspertas taip pat prognozuoja teigiamą asmeninių kompiuterių dinamiką ateityje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas