„Microsoft“ vadovai turėtų sunerimti: gruodį užfiksuotas „Windows 11“ naudotojų mažėjimas, bendrovė gali atsidurti itin keblioje padėtyje

Lukas Snarskis

2024-01-04, 13:00 (atnaujinta 2024-01-04, 18:00)

5 komentarai (-ų)

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ dar ne taip seniai išleido „Windows 11“ operacinės sistemos versiją, kurios laukiama buvo kone dešimtmetį. Nors tai buvo geros naujienos daugeliui, tačiau bendrovė nuolat susiduria su įvairiausiomis nenumatytomis problemomis. Viena jų – lėtai augantis populiarumas.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Microsoft“ vadovai turėtų sunerimti: gruodį užfiksuotas „Windows 11“ naudotojų mažėjimas, bendrovė gali atsidurti itin keblioje padėtyje

„Microsoft“ jau greitai ketina nutraukti „Windows 10“ operacinės sistemos palaikymą, tačiau tai niekaip nepriverčia vartotojų atsinaujinti ir pradėti naudotis „Windows 11“ versija. Gruodžio duomenys rodo, jog naujausia platformos versija yra naudojama tik kas ketvirtame „Windows“ kompiuteryje.

Remiantis „Statcounter“ gruodžio mėnesio duomenimis, „Windows 11“ populiarumas ne tik, kad neauga, bet ir šiek tiek mažėja. Pranešama, jog ši platformos versija sudaro 26,54 proc., nors lapkritį užėmė 26,63 proc. „Windows“ kompiuterių rinkos. Tai turėtų tapti rimtu pavojaus signalu ne tik JAV technologijų bendrovei, bet ir daugeliui vartotojų.

„Microsoft“ planuoja nutraukti „Windows 10“ operacinės sistemos versiją, o tai turėtų įveikti jau mažiau nei po dviejų metų. Ir nors tai turėtų reikšti didesnį naudotojų perėjimą prie naujausios versijos, tačiau šimtai milijonų vartotojų to daryti neskuba. „Windows 10“ platforma šiuo metu veikia 67,46 proc. ir lyginant su praėjusių metų lapkričio šis skaičius sumažėjo vos 0,56 proc.

Dėl „Windows 11“ operacinės sistemos didesnių nei tikėtasi reikalavimų techninei įrangai atsirado pastebima rinkos segmentacija. Tai gali nulemti ir itin sudėtingą „Microsoft“ sprendimą, kadangi dar šiemet turėtų debiutuoti ir naujos kartos „Windows“ versija. JAV kompanijos vadovams teks priimti sunkų sprendimą - pavadinti ją „Windows 12“ ir padėti savo partnerių rinkos skyriams parduoti daugiau įrenginių arba užkirsti kelią tolesnei segmentacijai pasilikdama prie dabartinio prekės ženklo.

Kalbant apie senesnes „Microsoft“ operacinės sistemos versijas – jos vis dar turi nemažą vartotojų dalį. Gruodžio mėnesio duomenimis, „Windows 7“ versija vis dar veikia 3,34 proc. kompiuterių, „Windows 8.1“ naudojama 1,66 proc., o „Windows XP“ sukasi 0,64 proc. kompiuterių. Verta pastebėti, jog pastarosios versijos palaikymas buvo nutrauktas prieš dešimt metų.

Kaip jau minėjome, 2025 metų spalio 14 dieną „Windows 10“ pasieks vadinamąją „end of support“ stadiją. Po šios dienos – operacinės sistemos versija nebegaus jokių reguliarių atnaujinimų. Tiesa, „Microsoft“ ketina pasiūlyti mokamą išplėstinį saugumo atnaujinimų palaikymą (ESU), kuris bus pradėtas taikyti nuo 2025 metų, kuomet baigsis „Windows 10“ palaikymas.

Programinės įrangos milžinė paprastai siūlo mokamus saugumo atnaujinimus tik įvairiomis organizacijoms, kurioms reikia toliau naudoti senesnes versijas, tačiau dabar planuoja juos pirmą kartą pasiūlyti privatiems asmenims, teikdama metinę prenumeratos paslaugą.

5 komentarų

Marius

Tai kad tie windows 11 stringa,senesni kompai visai negali ju naudot del TPM,pridare nesamoniu ir dabar sika i kelnes.

Rimantas

tiek sudo privaro i os kad os dirba nebe zmogui o microsoft tegul dziaugasi isvis kad Linux nera dar tokia paprasta os kaip windows o tai rukytu unguri microsoft

Rokas

Ant Linux perejau po windows 8.1 viskas ten labai paprasta. Tereikia siek tiek pasimokinti. Realiai ten super sistema tie paprastam vartotojui ir ne tik.

Postas

Na Microsoftas nori priverst vartotojus išmest lauk vos kelių metų senumo kompiuterius dėl nepamatuotų Windows 11 reikalavimų. Todėl nereikėtų stebėtis, kad vartotojai nenoriai naujinasi.
Suprantu rūpestį dėl saugumo, bet kažkur turi būti balansas. Nes čia jau "iš didelio rašto išeita iš krašto". Kažkodėl kitos OS sugeba būti saugios ir be dirbtinai užkeltų techninių reikalavimų.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas