„Garmin Venu 2/2S“ apžvalga: jis privalo atsidurti ant kiekvieno sportuojančiojo riešo

Dainius Martinkus

2021-07-04, 16:45 (atnaujinta 2022-01-02, 19:46)

1 komentaras
„Garmin Venu 2/2S“ apžvalga: jis privalo atsidurti ant kiekvieno sportuojančiojo riešo

2020 metų pabaigoje sprogo dėvimųjų įrenginių burbulas - išmaniuosius laikrodžius pradėjo gaminti beveik visi, turintys kažką bendra su elektronika, o konkurencija šiame įrenginių segmente pasiekė turbūt aukščiausią tašką. Nenuostabu, kad norint išsilaikyti tokiomis rinkos sąlygomis, reikia pasiūlyti tai, ko negali kiti, arba būti geresniu kokioje nors konkrečioje srityje. „Garmin“ pasirinko būtent pastarąją strategiją. Nuo seno šis gamintojas garsėja sportininkams skirta įranga bei, deja, ir kaina, kuri įkandama toli gražu ne visiems. Tačiau ši kompanija tikrai suka smegenį ir galvoja, kaip šią problemą išspręsti. Ir prieš kelis mėnesius sprendimas buvo rastas. Norėdami tapti populiaresniais, „Garmin“ sukūrė „Venu“ įrenginių seriją. „Garmin Venu 2/2S“ išmanusis laikrodis yra skirtas sportuojantiems bei aktyvų gyvenimo būdą mėgstantiems žmonėms ir siūlomas už gamintojui nebūdingai prieinamą kainą. „Venu 2/2S“ skirtas varžytis su „Samsung Galaxy Watch 2 Active“ ir „Samsung Galaxy Watch 3“ bei kitais panašios klasės išmaniais laikrodžiais, tad šiandien pabandysime išsiaiškinti, kaip jam sekasi šiuos lūkesčius pateisinti.

Dizainas

Garmin Venu 2s dizainas

Vos tik paėmus laikrodį į rankas tampa aišku, kad jis skirtas aktyviam naudojimui. Visas „Venu 2/2S“ korpusas pagamintas iš plastiko, priešingai nei konkurentų, kurie naudoja aliuminį ar plieną. Toks iš pirmo žvilgsnio sunkus sprendimas buvo priimta, kad sportuojant pargriuvus laikrodis nesudužtų, neįlinktų ar kitaip mechaniškai nebūtų pažeistas. Apyrankės pagamintos iš silikono ir yra lengvai keičiamos. Gaila, kad originaliai siūlomas mažas spalvų pasirinkimas. Tiesa, patys dirželiai yra išskirtinai aukštos kokybės - tai vienas nedaugelio atvejų, kai ilgiau panešiojus laikrodį mano oda neparaudo, kas dažnai pasitaikydavo su pigesniais išmaniaisiais laikrodžiais ar apyrankėmis. Toliau kalbant apie apyrankę, labai patogus jos užsegimas. Apyrankė užsegama tvirtai ir laikosi daug geriau ant riešo, nei su „Apple Watch” siūlomu įspaudžiamu tvirtinimu.

Be to, įrenginys sveria labai mažai ir patogu nešioti ant riešo. „Garmin“ siūlo du „Venu“ variantus - „Venu 2“ ir „Venu 2s“. Šie išmanieji laikrodžiai yra beveik identiški - skiriasi dydžiu. „Venu 2“ yra 45 mm, o „Venu 2s“ yra 40 mm skersmens. Dėl didesnio dydžio taip pat „Venu 2“ turi sumontuotą šiek tiek didesnę bateriją, o visos kitos funkcijos identiškos. Žodžiu, „S“ raidė pavadinime reiškia mažas (angl. „small“).

Šonuose sumontuoti du paspaudžiami mygtukai, kurių funkcijos priklauso nuo to, kurioje programėlėje esate. Šiais mygtukais naudotis nekyla jokių problemų, juos lengva paspausti ir surasti ant korpuso. Maža to, „Venu 2/2s“ net ir su paspaudžiamais klavišai yra atspraus vandeniui, tad tiks ir plaukimo treniruotėms.

Ekranas

Garmin Venu 2s ekranas

Kaip ir dauguma aukštesnės klasės išmaniųjų laikrodžių, „Garmin Venu 2/2S“ naudoja „AMOLED“ technologijos matricą. „Venu 2“ aprūpintas 1,3 colio, o mažesnysis „Venu 2S“ - 1,1 colio įstrižainės ekranu. Nors šio išmaniojo laikrodžio ekrano raiška nėra tokia aukšta kaip „Samsung“, tačiau vaizdas įžiūrimas puikiai net saulėtą dieną. „Venu 2/2S“ ekranas apsaugotas „Corning Gorilla Glass 3“ stiklu, tad lengvai nesusibraižys, nebent numesite laikrodį ant smėlio.

Abu antros kartos „Venu“ serijos modeliai naudoją apvalios formos ekraną - kitaip nei pirmtakas, kuris turėjo kvadratinę matricą ir priminė „Apple Watch“. Palyginti su konkurentais, „Venu 2/2S“ turi dideles ekrano kraštines, o tai keista turint omenyje, kad net ir biudžetinės serijos išmanieji laikrodžiai sugebėjo jas suploninti iki minimumo. Be to ekraną, juosia metalinis rėmelis, kuris atlieka apsauginę funkciją. Vienintelė mintis, kodėl „Venu 2/2S“ turi dideles ekrano kraštines, tai nebent bekontakčių mokėjimų funkcija - gali būti, kad gamintojui korpuse prireikė daugiau vietos sumontuoti „NFC“ antenai.

Nepaisant didelių kraštinių, ekrano kokybė daug geresnė nei pirmtako „Venu“. Šio laikrodžio savininkams rikrai nereikės vargti, norint saulėtą dieną ką nors įžiūrėti ekrane. Maža to, ekranas veikia puikiai ir po vandeniu ar sušlapintas. Taip yra todėl, kad lietimus registruojantis sluoksnis ir ekranas sujungtas kartu, o ne sumontuotos kaip dvi atskiros detalės.

Veikimas

Garmin Venu 2s veikimas

„Garmin“ nepraleido progos ir stripriai atnaujinti „Venu 2/2S“ aparatinę dalį, lyginant su pirmtaku. Dėl šios priežasties laikrodis veikia sklandžiai, animacijos praktiškai nestringa. Taip yra nes „Garmin“ įdiegė naujos kartos procesorių, ir grafikos lustą, kurie dabar taip pat yra vienoje mikroschemoje.

„Garmin“ įrenginių stiprioji pusė visada buvo fizinės veiklos sekimas bei statistikos pateikimas, kas ypač aktualu sportuojantiems ar aktyvų gyvenimo būdą mėgstantiems žmonės. Jei konkurentai specializuojasi tam tikrose fizinėse veiklose, kaip bėgimas, važiavimas dviračiu, plaukimas ir kt. Tai „Garmin“ tinkamas praktiškai bet kokioms veikloms. „Venu 2/2S išmanusis laikrodis vienu metu gali sekti daugybę kūno parametrų, tokių kaip kvėpavimo dažnis, pulsas, kraujo įsotinimas deguonimi, kalorijų deginimas ir pan. Tiesa, tai gali atlikti ir pigios apyrankės, bet „Garmin“ tai daro ypač tiksliai.

„Garmin“ mobiliojoje aplikacijoje galima peržiūrėti detalę fizinės veiklos statistiką, priešingai nei konkurentuose iš „Samsung“ stovyklos. Vartotojui pateikiama daugybę parametrų ir grafikų. Pabaigus fizinę veiklą, mobiliojoje programėlėje, galima palikti komentarus arba suteikti veiklai konkretų pavadinimą, pvz: „kojų diena“. Negana to, dar galima susikurti ir savo individualę treniruotę, kurią galima įsikelti į laikrodį. Fizinių veiklų pasirinkimas išties nemažas, be to galima parsiusti treniruočių programų ir „Venu2/2S“ ekrane parodys, kaip teisingai atlikti pratimus. „Garmin“ kūrinyje sutinkame ir „HIIT“ treniruočių programas, kuriems analogo praktiškai neturi konkurentai.

Tiesą sakant, savo į judėjimą ir sveikatą orientuotų funkcijų paketu antros kartos „Venu“ iš esmės neturi lygių. Nors iš pirmo žvilgsnio daug kas atrodo panašiai, kaip pas konkurentus, „Garmin“ užregistruotais duomenimis kažkodėl intuityviai norisi pasitikėti daug labiau, o viso sporto funkcijų potencialo turbūt nepajėgtų išnaudoti net ir profesionaliausias atletas.

Garmin Venu 2S

Kaip anksčiau minėjau, laikrodis atspraus vandeniui ir tai teko išbandyti praktiškai maudantis jūroje apie 30 minučių. Tad tai puikus pasirinkimas, norintiems sekti plaukimo treniruotes. Net ir druskuotu vandeniu sušlapinus ekraną, jis puikia reaguoja į prisilietimus.. Tai buvo eksperimentas, kuris man sukėlė streso, kadangi gamintojas griežtai rekomenduoja laikrodį naudoti tik gėlame vandenyje, tačiau įsitikinau, kad „Venu 2s“ tikrai atsparus net ir Baltijos jūros bangoms.

Kalbant apie išmaniojo laikrodžio funkcijas, „Venu2/2S“ puikiai atvaizduoja pranešimus gautus iš telefono, galima atsiliepti į skambučius. „Android“ telefonų savininkai, gavę SMS žinutę, gali ne tik ją perskaityti, bet ir į ją atrašyti, tačiau pasinaudojant iš anksto paruoštais šablonais. Tai nėra didelė tragedija - nelabai įsivaizduoju, kam gali būti patogu atrašinėti SMS žinutes iš mažo laikrodžio ekrano, nesvarbu kokio gamintojo būtų išmanusis laikrodis.

Vienintelis dalykas, prie kurio galima prikibti, yra tai, kad „Garmin“ skaitmeniniuose laikrodžio ciferblatuose nenaudoja valdiklių (angl. widget) taip, kaip tai daro „Samsung“. Man asmeniškai labai patogu iš pagrindinio ekrano pasiekti dažniausiai naudojamas funkcijas, o „Venu 2/2S“ serijos išmaniuose laikrodžiuose paspaudus ant ekrane esančios piktogramos nieko nenutinka. Pavyzdžiui, „Galaxy Watch 2 Active“ ar „Galaxy Watch 3“ tai paleidžia kalendorių arba leidžia pereiti į sporto režimą. „Venu2/2S“ turi valdiklius, bet jie paslėpti giliau, norint juos pasiekti reikia perbrauti ekraną iš viršaus į apačią ir čia rasime krūvą programėlių ikonėlių, ant kurių paspaudus įeisime į tų programėlių detalesnį meniu.

Baterija

Garmin Venu 2s baterija

„Garmin“ žada net 10-11 dienų trukmės veikimo trukmę, naudojantis „Venu 2/2S“ išmaniuoju laikrodžiu įprastai, tačiau šie skaičiai realybėje kiek mažesni. Kiekvieną dieną sekant įvairias fizines veiklas, laikrodžio bateriją reikės krauti kas 5 dienas. Labiausiai baterijos tarnavimo trukmę mažina treniruočių ir veiklų sekimas, kai vienu metu aktyvuojami įvairūs sensoriai.

Įkrovimui naudojamas specialus USB laidas, o ant išmaniojo laikrodžio matomi variniai kontaktai. Norint įkrauti bateriją, reikia įgrūsti USB laidą į kontaktų vietą. Tai nėra pati maloniausia patirtis - galbūt gamintojui ateityje pavyktų pereiti prie belaidžio įkrovimo standarto, kurį naudoja „Samsung“ ? Taip vartotojui nereikėtų kaip savo akies saugoti specialaus USB kabelio ir pakrovimo procesas būtų daug malonesnis. Pats naudoju „Galaxy Watch Active 2“, kurį tiesiog užtenka padėti ant magnetinės pakrovimo stotelės ir laikrodis kraunasi, tai teko šiek tiek įprasti pajungiant „Venu 2S“ krautis.

„Venu 2/2s“ išmanusis laikrodis turi spartaus įkrovimo funkciją, kurios dėka užtenka 10-15 minučių įkrauti laikrodžio bateriją maždaug iki 30 %, o to jau užtenka, kad laikrodis drąsiai atlaikytų parą.

Verdiktas

Lyginant su pirmtaku, „Venu 2/2s“ padarė milžinišką pažangą. Buvo patobulintas ekranas bei prailgėjo baterijos tarnavimo trukmė. Dėka naujo spartesnio procesoriaus laikrodis veikia kur kas sklandžiau lyginant. Pats įrenginys tapo labiau civilizuotesnis, tad be problemų jį užsidėjus galima eiti į darbą, o ne tik į sporto klubą ar į parką pabėgioti. Labiausiai šis išmanusis laikrodis yra tinkamas aktyvų gyvenimo būdą gyvenantiems žmonės, kuriems sportas yra neatsiejama gyvenimo dalis. Tokią detalią statistiką be „Garmin“ joks kitas gamintojas negali daugiau pasiūlyti. Iš konkurentų paminėti galima nebent „Suunto“, bet šie laikrodžiai labiau pritaikyti bėgikams.

Tiems, kuriems svarbus daugiau išmaniojo laikrodžio funkcionalumas, nei fizinių veiklų sekimas, šį laikrodį patarčiau aplenkti. „Venu 2/2s“ neturi garsiakalbio ar mikrofono, be to, lyginant su „Samsung“, mažas trečiųjų šalių programėlių palaikymas. Vienintelis „Venu 2/2s“ trūkumas yra aukštesnė kaina, vertinant konkurentų asortimentą - pvz. „Samsung Galaxy Watch 3“, bet jei jums svarbu maksimaliai tiksli ir išami fizinės veiklos statistika, „Venu 2/2s“ už tokią kainą yra nepralenkiamas.

1 komentarų

Ričardas

Naudoju ši laikrodį 1 mėn. visiškas nusivylimas.Turiu problemų su širdies ritmo sutrikimu.Buvo sutrikęs ritmas pajutau fiziškai iškart pamatavau su spausdino aparatu pulsas 148,o laikrodis rodė tik 84.Po dviejų val.pradėjus miegoti pradėjo eiti pranešimai,kad pulsas didelis.NFC neveikia negaliu susieti mokėjimo kortelės nors Garmin pay atseit palaiko Revoliut.Važiuojant su sunkvežimiu ar traktoriuku skaičiuoja kaip žingsnius.Tik baterija pakenčiama laiko 5-7 paras.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas