„Huawei Watch D” laikrodžio apžvalga: močiutei ir seneliui tai bus geriausia dovana po eglute

Ignas Petrikonis

2022-12-18, 07:40 (atnaujinta 2023-02-20, 01:25)

0 komentarų

Kažkada utopija laikytos kalbos, kad išmanieji laikrodžiai pakeis galybę elementariausių medicininių prietaisų nejučia virto realybe. Eilinis „Apple”, „Samsung” ar „Huawei” laikrodis jau be problemų gali atstoti pulso ir kraujo įsotinimo deguonimi matuoklį, padaryti primityvią elektrokardiogramą ir net pamatuoti odos temperatūrą. Nepaisant to, „Huawei” toliau suka inovacijų girnas ir bando sumalti dar vieną daugelio mūsų namuose gulintį su gydytoju kabinetu asocijuojantį įrenginį.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Huawei Watch D” laikrodžio apžvalga: močiutei ir seneliui tai bus geriausia dovana po eglute

Neseniai Europoje debiutavęs „Huawei Watch D” išmanusis laikrodis turi ypatingą funkciją - kraujospūdžio matavimą. Ir ne, tai ne tas pigusis variantas, kai laikrodis su optiniu jutikliu bando spėlioti, ar jums jau laikas pas gydytoją, ar ne. „Watch D” apyrankėje integruota prisipučianti manžetė, o matavimo tikslumas beveik prilygsta tikram matuokliui. Tačiau ar tikrai šį įrenginį galime laikyti visaverčiu išmaniuoju laikrodžiu, o galbūt tai labiau išmanesnis kraujospūdžio matuoklis? Viską išsiaiškinsime šioje apžvalgoje.

Dizainas

Pirmąkart pamačius „Huawei Watch D”, net nekyla abejonių, kad jis turi kažkokią medicininę paskirtį. Ir sakau tai tikrai ne su teigiama potekste. Tiesą sakant, dėl savo dizaino „Watch D” šiek tiek primintų nuteistųjų stebėjimui naudojamą apykoję, jei, žinoma, jis būtų dėvimas ant kojos.

Pirma į akis krentanti „Watch D” ypatybė - neįprastai didelis storis. 13,6mm yra mažiau negu du vienas ant kito sudėti šiuolaikiniai telefonai, bet ant riešo vaizdas akiai ne visai malonus. Korpusas atkilęs nuo rankos ir atrodo kaip stačiakampis „Casio G-Shock”, todėl iškris iš konteksto dėvint praktiškai bet kokią aprangą. Grožio neprideda ir tas pilkas aliuminio rėmas, kurio dešinėje pusėje, virš dviejų ganėtinai sunkiai paspaudžiamų mygtukų, taip visai nesubtiliai užrašyta „Health” ir „Power”.

Visgi man pati nedailiausia yra ta dalis, kurioje su korpusu susijungia laikrodžio dirželis. Na jau labai masyvi. Aišku, čia reikia suprasti ir funkcinę prasmę - juk čia tvirtinasi ne šiaip gumos ar odos gabalas, o tikrų tikriausia pripučiama manžetė.

Turbūt, kaip jau supratote, vietoje tos juodos gumos, kokios nors odinės apyrankės neužsidėsite, nebent užsimanysite nusiimti tą oro pagalvę nuo dirželio vidinės pusės. Visgi pats dirželis vis dėlto nusiima - jį pakeisti galite į mažesnį arba didesnį, priklausomai nuo riešo apimties. Abu jie atkeliauja pakuotėje. Tiesa, apyrankės susireguliavimas užima šiek tiek laiko, bet tai pakanka padaryti vieną kartą - dėl specialios atlenkiamos sagties jis tam tikra prasme „išsisaugo”.

Gera žinia bent jau tai, šis milžinas iš tikrųjų nėra toks ir milžinas. Sunku patikėti, bet taip masyviai atrodantis „Watch D” sveria tik 40,9 g, tad tikrai nevargina rankos, o puikiai išformuota keraminė nugarėlė dienos pabaigoje netgi nepalieka išraudusios odos. Dėl IP68 sertifikato su juo nesiskirti net eidami į dušą, vanduo jam neturėtų būti baisus. Visgi to daryti nepatariu, nes medžiaginė manžetės apsauga gali sudrėkti ir vėliau skleisti nemalonų kvapą.

Ekranas

Nepaisant to, kad „Huawei Watch D” atrodo kaip juodu kostiumu pasipuošęs Frankenšteinas, jo ekranas visai padorus. Kinai nepataupė ir čia sumontavo 1,64 colio įstrižainės AMOLED matricą, kurios raiška siekia 456x280, o pikselių kiekis colyje - 326.

Išvertus į žmonių kalbą, vaizdo kokybė „Watch D” ekrane neatsiliks nuo kitų gamintojo laikrodžių ir netgi nuo mūsų naudojamų išmaniųjų telefonų. Spalvos sodrios, juoda praktiškai anglies juodumo, kontrastas pagirtinas. Šviesumas taip pat neblogas, bet galėtų būti dar šiek tiek geresnis - šviečiant saulei ir pakreipus tam tikru kampu, kartais vaizdas tampa sunkiai įžiūrimas. Žinoma, čia kažkiek trukdo ir „Apple Watch” primenančios lenktos ekrano briaunos.

Stačiakampis ekranas, beje, daug patogesnis turinio peržiūrai, nei apvalus, todėl skaitant ilgesnes žinutes ar tiesiog žiūrint į treniruotės duomenis reikia mažiau slinkti pirštu. Manau, jog dalinai dėl to gamintojas atsisakė šiame modelyje diegti minėtą darbą palengvinančią besisukiojančią karūnėlę.

Tačiau čia vėl susiduriame su dizaino problema. Negana to, jog „Watch D” ekranas apribotas dietos aiškiai nesilaikiusių rėmų, jo virtualūs ciferblatai atrodo kaip ištraukti tiesiai iš pigiausio „AliExpress” išmaniojo laikrodžio. Taip, jie informatyvūs, inkorporuoja kraujospūdžio informaciją, bet mano skoniui tiesiog nelabai dailūs. Ir bėda, kad net iš „Huawei Health” programėlėje siūlomų atsisiunčiamų trečiųjų šalių dizainų nelabai yra ką pasirinkti. Tenka susitaikyti - ne dėl dizaino ir grožio dėvimas tas „Watch D”.

Kraujospūdžio matavimas

Įdomus paradoksas - nors „Watch D”, kaip prietaisas, pastatytas ant kraujospūdžio matavimo funkcionalumo, ir tai pabrėžia netgi jo dizainas, „Huawei” storiausiu raudonu šriftu įspėja šio laikrodžio nevadinti medicininiu įrenginiu. Kita vertus, greičiausiai tai tik formali priemonė, siekiant neužlipti ant teisinio grėblio - prelegento galimybės nuo to netampa mažiau įspūdingos.

Pradėkime nuo to, kad „Watch D” nėra pirmasis kraujospūdį matuojantis laikrodis. Šią funkciją jau bene porą metų siūlo „Samsung” stovyklos atstovai. Tik ten ji yra nei šiokia, nei tokia. Laikrodis spaudimą bando išskaičiuoti naudodamas optinį jutiklį, kurį privaloma sukalibruoti su tikru kraujospūdžio matuokliu bent kartą per 4 savaites. Turbūt nereikia pasakoti, koks ten to matavimo tikslumas ir kiek iš tiesų galima pasitikėti rodmenimis.

Dėl šios priežasties „Huawei” ėmė ir… į laikrodį perkėlė automatinį kraujospūdžio matuoklį. Nejuokauju, jis turi ir įmontuotą oro pompą, ir oro filtrą, ir mano jau minėtą prisipučiančią manžetę. Paspaudžiate mygtuką, riešą palengva suspaudžia prisipūtusi manžetė ir per maždaug po pusės minutės matote sistolinį ir diastolinį kraujospūdį, kurio paklaida nuo tam skirto aparato rodmenų gali skirtis tik 3 mmHG.

Aišku, iš praktinės pusės yra keletas niuansų. Ranką reikia laikyti specifinėje padėtyje, priglaudus prie krūtinės (kuo arčiau širdies), o jei matavimo metu sujudėsite - tai aptikę laikrodžio viduje esantys jutikliai lieps viską kartoti iš naujo. Man asmeniškai kraujospūdį išsimatuoti tikrai pavyko ir rodmenys atitiko tai, ką esu įpratęs matyti kraujospūdžio aparate. Pats procesas buvo išskirtinai sklandus ir, dėka mano jau minėtų nedailių ciferblatų, matavimo mygtukas visada buvo prieš mano akis.

Pala, o kam išvis reikia to kraujospūdžio matavimo laikrodyje, kai tam skirti įrenginiai šiomis dienomis kainuoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų? Tam, kad sportuojantys galėtų dar geriau stebėti širdies reakciją į krūvį. Tam, kad kraujospūdžio nustatymas taptų reguliaria procedūra ir kad laiku spėtume pastebėti beprasidedančias ligas arba netgi preliudiją į infarktą. Tam, kad sergant arterine hipertenzija ir gydytojui paprašius sekti spaudimą nereikėtų užsirašinėti. P

ridėkime dar ir elektrokardiogramos (EKG) funkciją, gebančią aptikti ritmo sutrikimą bei netgi prieširdžių virpėjimą, ir turime vos ne gyvybę gelbėjantį daiktą širdininkams. Neperspaudžiant, bet vis tik nepamirštant, jog tai nėra medicininis įrenginys.

Veikimas

Apart įspūdingų širdies veiklos stebėjimo galimybių, „Watch D” yra tiesiog dar vienas „Huawei” išmanusis laikrodis. Jis moka tiksliai skaičiuoti kraujo prisotinimą deguonimi, odos temperatūrą (keliais laipsniais žemenė už kūno), sekti nubėgtą ar dviračiu nuvažiuotą maršrutą, naudodamas GPS. Net treniruočių režimų čia visi 70 (kiek mažiau, nei kituose kompanijos laikrodžiuose), tarp kurių rasime net sportinę žvejybą. Apie miego sekimą per daug irgi nesiplėsiu - užmigimą ir pabudimą užfiksuoja minutė į minutę bei padalina patarimų (gaila, man neįgyvendinamų), kaip pagerinti miego kokybę. Žodžiu, standartinis „Huawei” paketas, kurį laisvai galime statyti tarp rinkos geriausiųjų.

Kadangi „Watch D” neabejotinai šiemet kažką pasieks po eglute, tiek dovanos gavėją, tiek dovanotoją nuramins faktas, jog įrenginys suderinamas tiek su „iPhone”, tiek su „Android” telefonais. Atsisiuntę „Huawei Health” programėlę (androidininkams jos reikės ieškoti ne „Play Store”, o dėžutėje pridedamame QR kode), galėsite keisti virtualius ciferblatus, matyti sveikatos rodmenis ir reguliuoti pranešimų nustatymus. Pastarieji laikrodį pasiekia tvarkingai, tačiau kažkodėl vis dar juose neatvaizduojamos veidukų (emoji) ikonos - kartais keista ant riešo gauti „tuščią” pranešimą iš „Messenger” ir vėliau telefone pamatyti, kad ten tiesiog buvo nykščio ženkliukas.

Kitos funkcijos labai standartinės - žadintuvas, chronometras, laikmatis, orai ir muzika. Tiesa, kitaip nei kituose „Huawei” laikrodžiuose, čia nėra kelių gigabaitų talpyklos, į kurią būtų galima persikelti dainų - veikia tik telefono grojimo valdymas. Kita vertus, kadangi kaip daugelis jūsų, naudoju „Spotify” ir to niekada nedariau, man tai nėra didelis minusas. Labiau erzina, kad per tiek laiko „Huawei” nepavyksta susitarti su „Spotify” dėl jos programėlės laikrodyje, kuri leistų palikti telefoną namie išėjus pabėgioti.

Apskritai apie mobiliuosius mokėjimus ir atsisiunčiamas programėles šiame įrenginyje galite pamiršti. Nors jis prisistato išmaniuoju laikrodžiu, vertinant funkcionalumą, tai labiau išmanioji apyrankė.

Baterija

Masyviame kūne - masyvi baterija? Panašiai. „Watch D” tęsia maratonininko ištverme garsėjančių „Huawei” laikrodžių tradicijas ir gerąja prasme verčia jaustis kaip namuose.

Gamintojas atsargiai deklaruoja, jog šis gyvybių gelbėtojas gali be atokvėpio dirbti iki 7 dienų. Geras rezultatas, kai „Samsung” pirmūnai ištveria vos porą dienų, o „Apple Watch” savininkai svarsto, kaip „Apple Watch” gali sekti miegą, kai jo baterija paskutinį atodūsį išleidžia jau po 18 valandų. Žodžiu, negalima lyginti, bet palyginkim.

Įdomu tai, jog įsijungus visų aktualių pranešimų iš telefono atvaizdavimą, kraujospūdį matuojant bent kartą per dieną ir nuolat einant miegoti nenusiėmus nuo riešo, „Watch” man kažkaip sugebėjo ištverti 9 dienas. Didelis gamintojo atsargumas ar magija? Manau, jog specifikacijose ir brošiūroje nurodomos 7 dienos galioja tuo atveju, kai kraujospūdis matuojamas kelis kartus per dieną, aktyviai išnaudojamas EKG funkcionalumas ir netgi išeinama pabėgioti, įjungus GPS. Taip pat reikia turėti, kad laikrodyje nebuvau aktyvavęs „Nuolat įjungto” ekrano funkcijos.

Tad tas mano pasiektas 9, o kitiems gal net ir 10 dienų skaičius be įkrovimo yra labiau su žvaigždute, iš „Watch D” nespaudžiant maksimumo. Bet kuriuo atveju, abejoju, ar kažkas galėtų tuo skųstis.

Įkrovimas tradiciškai vykdomas per pakuotėje pridedamą magnetinį įkrovimo laidą. Tačiau kadangi naudojamas įprastas Qi belaidžio krovimo standartas, pildyti „Watch D” sultis teoriškai galima ir „Android” flagmanų įdiegta atvirkštinio belaidžio krovimo galimybe. Deja, praktiškai tuo pasinaudoti dažnai sutrukdo masyvi laikrodžio apyrankė, kuri neleidžia „Watch D” nugarėlės normaliai priglausti prie telefono galinės dalies.

Verdiktas

Kažkuria prasme „Watch D” sunku gerai įvertinti kaip išmanųjį laikrodį. Jo dizainas pernelyg masyvus ir ūkiškas, kad nešiotum be jokios priežasties. Jo galimybės yra artimesnės išmaniajai apyrankei, o už prašomą sumą pavyktų įsigyti du dailius ir visaverčius to paties „Huawei” laikrodžius. Tačiau ar tikrai jį vertiname iš tinkamos perspektyvos?

Kadangi kalbėdamas šia tema jaučiu didelę atsakomybę, nesiryšiu teigti, kad „Watch D” gali išgelbėti gyvybę. Kaip bebūtų, tai yra technika, kuri idealiai veikia ne visiems ir ne visada, bet patikėkite - daugiau nei apytikslis kraujospūdžio matavimas su EKG (kad ir primityvia) ir pažangiais šių duomenų analizės įrankiais labai svariai prisideda prie savalaikio kreipimosi į gydytojus, kraujospūdžio sureguliavimo ir, galų gale, Lietuvoje taip smarkiai gyvybes šienaujančių širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos.

Pasižiūrėjus į viską iš šio taško, „Watch D” pradeda atrodyti nebe kaip brangus nišinis įrenginys, o kaip naudinga investicija į artimųjų, ypač vyresnių tėvų ir senelių, sveikatą bei papildomą krislą ramybės savo galvoje. Juo labiau, kai greta sveikatos priežiūros funkcijų jie dar ir geriau girdės, kai jiems skambinate, bei neturės jaudintis dėl nuolat išsikraunančios baterijos.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Pranešimas spaudai

2024-04-19, 19:54

0 komentarų

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Seimas svarstys pakeitimus, kurie patiks senų automobilių vairuotojams: už šį pažeidimą gali pavykti išsisukti su įspėjimu, sužinokite, kas svarstoma

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas