„Huawei Watch GT Runner” apžvalga: laikrodis, kuris nuo sofos pakels bet ką?

Ignas Petrikonis

2022-04-19, 13:25 (atnaujinta 2022-11-29, 01:56)

3 komentarai (-ų)
„Huawei Watch GT Runner” apžvalga: laikrodis, kuris nuo sofos pakels bet ką?

Nenoriu šiandien niekam sugadinti nuotaikos, bet iki 2022 metų vasaros liko mažiau, nei du mėnesiai. Ne ne, aš čia jums ne apie skrydžio bilietą priminti noriu, o apie tą karantino laikus menantį pilvuką ir kaukių sėkmingai slėptą smakro dublerį. Jei turite po Naujųjų įsigytą sporto klubo abonementą, švelniai tariant, jau laikas būtų bent jau pasižiūrėti „kur įėjimas ir spintelės”, o jeigu noro ten eiti nėra - pradėti sukti galvą, kokiu kitu būdu paspirginti tuos riebaliukus.

Nudžiuginsiu - tikrai nesate vienas, kurio „Wolt” ar „Bolt Food” mėnesinė sąskaita didesnė už motyvaciją sportuoti, todėl galvą už mus visus suka technologijų kompanijos. Štai „Huawei” šiemet netikėtai išleido bėgiojimui subalansuotą „Huawei Watch GT Runner” išmanųjį laikrodį, kuriame įdiegtas dirbtinio intelekto treneris visiškai žaliems padės nubėgti pirmuosius kilometrus, o entuziastams - nepersitempti ir sėkmingai siekti savo užsibrėžtų tikslų.

Šiandien išsiaiškinsime, ko vertas šis į senbuvių „Garmin” ir „Suunto” besitaikantis naujokas ir ar ambicingosios jo bėgimo funkcijos nėra tik eilinis bandymas už kelis šimtus eurų parduoti svajonę apie gerą fizinę formą.

Dizainas

Turbūt daugelis mūsų ant žmonių rankų esame matę tuos baltus, juodus, oranžinius ir dar bala žino kokių spalvų Garminus. Masyvūs, beveik padvigubinantys riešo dydį ir aplinkiniams iš toli signalizuojantys, kad po savo nuobodoko 9-5h darbo biure esate maratonininkas-mėgėjas, kurio Instagramas užkištas nuotraukomis iš kiekvieno Lietuvoje vykstančio bėgimo renginio. Na, ir tais skaičių ar žodžių formos bėgimo maršrutų ekranvaizdžiais.

„Watch GT Runner” spjovė į minėtas dizaino tradicijas ir sportinio laikrodžio dizainą nusprendė pateikti kitaip. Galbūt skambės šiek tiek pritemptai, bet šio įrenginio išvaizda man primena lenktynių trasai subalansuotą automobilį. Visų pirma, laikrodis yra 46mm dydžio (smulkiam riešui kiek didokas), tradicinės apvalios formos, labai plonas ir gerai priglunda prie riešo. Tuo metu juodos spalvos korpuso šonuose į akis krenta daugybė aptakus primenančių griovelių ir tamsią juodą spalvą atskiedžiantys pilki intarpai bei galuose apyrankę tvirtinantys masyvūs išsikišimai.

Pora bakstelėjimų nagu ir tampa akivaizdu, jog reikalų turime ne su nerūdijančiu plienu ir netgi ne su aliuminiu, o su plastiku, prašmatniai vadinamu polikarbonatu. „Huawei” motyvuoja, kad prabangesnių medžiagų buvo atsisakyta, kadangi polikarbonatas geriau praleidžia ryšį, taip pagerindamas GPS antenų veikimą, ir yra lengvesnis. Nesu šios medžiagos fanas, bet turiu pripažinti, kad „Runner” surinktas taip gerai ir tvirtai, jog negaliu pasakyti nė vieno priekaišto. Juo labiau, kad ekraną juosiantis žiedas, nugarėlė ir šone įtaisyta karūnėlė yra pagaminti iš prabangiosios keramikos. Beje, karūnėlė su idealiai suderinta vibracija sukama taip maloniai, jog praktiškai prilygsta „Apple Watch”.

Kartu mano testuotu egzemplioriumi komplektuojama juoda polimerinė apyrankė nesukelia nepageidaujamos alerginės odos reakcijos ir yra labai praktiška, nors ir nelabai išvaizdi. Tą patį pasakyčiau ir apie patį „Watch GT Runner” - jis tarsi pranyksta ant rankos, nepritraukdamas nepageidaujamo dėmesio, ir neturi ambicijų tapti stiliaus aksesuaru, tačiau neatrodo pigiai. Ar norėčiau išraiškingesnio dizaino? O taip, bet žmonių poreikiai skiriasi. Galų gale, apyrankė keičiama labai lengvai, tad dizainą pagyvinti visada galima ryškesniu ar kokiu odiniu dirželiu. Kaip sportiniam laikrodžiui, tai labai labai geras įvertinimas.

Praktiškumo srityje, kaip ir galima tikėtis, tik aukščiausi balai. „Watch GT Runner” toks patogus, kad jį dėvėdamas dažnai užsimiršti ir nueini į dušą - nieko tokio, nes laikrodis atsparus panardinimui iki 50m. Taip pat per visą daugiau nei mėnesį trunkantį bandymo laikotarpį prelegentas nepasigavo nė menkiausio įbrėžimo ir atrodo kaip naujas, jei atmestume dulkes, kurios mėgsta kauptis įvairiuose korpuso grioveliuose.

Ekranas

Sportui skirti išmanieji laikrodžiai dažniausiai neblizga ekrano srityje, kadangi bėgikams aktualiausias įžiūrimumas saulėje. Kur ten kokybė, „Garmin” ilgą laiką net nesiūlė lietimui jautrių ekranų ir vertė naudotis korpuso šone esančiais mygtukais, siekdama apsaugoti nuo atsitiktinio prisispaudymo. Tačiau „Watch GT Runner” į šias akmens amžiaus tradicijas atsako ironiška šypsenėle.

Laikrodyje įmontuotas 1,43 colio įstrižainės „OLED” ekranas yra tiesiog pasakiškai geras visomis prasmėmis. Jau pirmomis minutėmis pastebėjau, kad juoda spalva čia maksimaliai gili, o visi ryškūs atspalviai savo sodrumu gali lygintis su geriausiais išmaniaisiais. Ir taip, jokių pikselių plika akimi neįžiūrėsite - pikselių skaičius viename colyje čia siekia 326, kas prilygsta mūsų kasdien naudojamiems telefonams.

Kokybišką ekraną turėtų padėti pademonstruoti dailūs skaitmeniniai ciferblatai. Deja, „Watch GT Runner” jų siūlo šiek tiek mažiau, nei kiti „Huawei” laikrodžiai, bet turi kelis skirtus išskirtinai jam. Jie labai sportiški ir spalvingi, tad nebūtinai derės su oficialesne apranga, bet galbūt to ir reikia tikėtis, žinant šio modelio koncepciją. Laimė, jei nepatiks gamykliniai veideliai, visą galybę jų galima atsisiųsti „Huawei Health” telefono aplikacijoje, tik tiek, kad dauguma padoresnių kainuoja kelis eurus.

Visgi čia ne visi geri žodžiai, kuriuos noriu pasakyti apie „Watch GT Runner” ekraną. Jis ypač šviesus, todėl nebus problemos įžiūrėti, kiek kilometrų nubėgote, net tada, kai plieskia pavasarinė saulė, o idealiai sukalibruotas automatinis šviesumo reguliavimas nenuvils net ir sudėtingiausio apšvietimo situacijose. Kitas įdomus atradimas - labai didelis jautrumas. Kasdamas paskutinį šių metų sniegą, neturėjau jokių problemų perjungti dainą, net nenusiėmęs pirštinių. Jei baiminatės, kad dėl to treniruotės metu ekranas prisispaudys - galite būti ramūs. Gamintojas jį tokiais momentais užrakina, o jį valdyti galite šone esančiais mygtukais. Išmanus ir efektyvus problemos sprendimas.

Beje, jeigu yra poreikis, ekranas laiką gali degti ir nuolatos rodyti laiką, bet šios parinkties aktyvuoti tikrai nebūtina. „Huawei” pagaliau pavyko tinkamai sureguliuoti tai, kad laikrodžio ciferblatas užsidegtų net ir švelniausiai pasukus riešą. Vienintelis klaustukas yra ekrano apsauga - gamintojas pernelyg nedetalizuoja, koks tiksliai stiklas tam panaudotas, tačiau galiu atskleisti, kad per visą naudojimo laikotarpį ant ekrano neatsirado nė menkiausio įbrėžimo.

Veikimas

Labai gaila, kad neblogą pirmą įspūdį daugeliui sugadins vis dar ne pats intuityviausias susiejimo su telefonu procesas. Jei turite „Huawei“ įrenginį ar „iPhone“ – jokių problemų, atsisiunčiate „Huawei Health“ aplikaciją ir atliekate kelis elementarius žingsnius. Tuo metu turintys kito gamintojo „Android“ telefoną turės paprakaituoti. „Play Store“ parduotuvėje esanti „Huawei Health“ aplikacijos versija yra per sena, todėl programėlę reikėtų atsisiųsti nuskenavus laikrodžio dėžutėje pridėtą QR kodą (jis jus nukreips į tam skirtą gamintojo puslapį) arba pačiame telefone įdiegus „AppGallery“ parduotuvę bei „Huawei Health“ atsisiuntus iš ten.

Kai tai atliekame, galime atsipūsti, toliau viskas grįžta į senas vėžes. „Watch GT Runner” savo vidumi iš esmės yra tas pats pernykštis „Watch GT3”, tad jame randame kuklius 32MB operatyviosios ir 4GB vidinės atminties bei silpnoką, bet labai efektyvų procesorių. To gąsdintis tikrai nereikia, nes tokio tipo laikrodžius „Huawei” gamina jau trečius metus. Tai reiškia, kad visos tradicinės funkcijos veikia ne prasčiau, nei pas konkurentus. Pranešimai iš telefono ateina patikimai, tekstas atvaizduojamas tiksliai (išskyrus šypsniukus iš „Messenger”), galima patogiai pasižiūrėti orus, gautas žinutes, o dėka mikrofono ir aiškaus garsiakalbio - atsiliepti į skambutį, netraukiant iš kišenės telefono.

Deja, ankstesnius „Huawei” laikrodžius kamavusios problemos kamuoja ir šį. Vis dar nėra galimybės laikrodyje atsakyti į pranešimus naudojant klaviatūrą (tenka rinktis iš įrašytų frazių), nėra ir „Spotify” aplikacijos, kad galėtume vienu paspaudimu į laikrodį perpūsti kasdien klausomo grojaraščio (perkelti mp3 failus galima), taip pat vis dar nėra galimybės išnaudoti NFC mikroschemos mobiliesiems mokėjimams („Huawei” turi planų tai pasiūlyti ateityje). Pasigedau ir Wi-Fi ryšio modulio, kad laikrodis su telefonu išliktų susijungęs, net tada, kai išmanųjį palikote tolimiausiame namų kampe (kas nenorėtų nepraleisti nė vieno pranešimo, net ir būdamas duše?).

Taip, „Huawei” pagaliau laikrodžiams siūlo „AppGallery” aplikacijų parduotuvę, bet naudingų programėlių ten mažiau, nei vienos rankos pirštų. Naudingiausia jų turbūt būtų „Petal Maps” žemėlapiai, leidžiantys nuorodas patogiai matyti ant riešo. Žodžiu, funkcijų mažiau, nei „Apple” ar „Samsung” laikrodžiuose, bet kasdieniam naudojimui tikrai pakanka. Juo labiau, kai „HarmonyOS” operacinė sistema veikia nuostabiai sklandžiai ir be menkiausio strigimo.

Sporto funkcijos

Jei ankstesniuose savo laikrodžiuose „Huawei” didžiavosi galimybe sekti šimtus skirtingų sporto veiklų, tai su „Watch GT Runner” snaiperiškai taikomasi į bėgikus. Arba svajojančiais tokiais tapti. Dėl šios priežasties jame yra keletas techninių patobulinimų.

Atsimenate tuos griovelius ir pilkus intarpus korpuse? Tai va, toks dizainas pasirinktas siekiant kuo labiau į išorę iškišti GPS anteną ir pagerinti šio ryšio veikimą. „Huawei” teigimu, tai leido 135% pagreitinti vietovės nustatymą, todėl bėgikui ryšio su palydovais laukti tereikės 3-5 sekundes. Įdomu, kad praktikoje nuo mano kasdien dėvimo „Watch GT3” skirtumo beveik nepajutau. Galbūt todėl, kad gyvenu ne kokiame Pekino skruzdėlyne, o Kaune, prie Ąžuolyno, ir čia problemų pagauti palydovą neturi nė vienas naujesnis išmanusis laikrodis.

Įdomu tai, jog nepaisant visų patobulinimų, nubėgtas atstumas ir maršrutas minimaliai skyrėsi nuo išmatuoto telefonu, bet skirtumas tesiekė kelias dešimtis metrų, tad nėra esminis. Žodžiu, eidami pabėgioti telefoną galite palikti namuose (tik gaila, kad „Watch GT Runner” nepalaiko eSIM ir neleidžia priimti skambučių). Už pulso ir kraujo prisotinimo deguonimi matavimą atsakingi net 8 šviesos diodai laikrodžio nugarėlėje, kuriems padeda dirbtinio intelekto algoritmas. Skaičiuodamas pulsą pats ir tuo pačiu metu jį matydamas laikrodyje, įsitikinau, jog matavimas yra idealiai tikslus ir nepjauna grybo.

Gerai, pagaliau pereikime prie to, kas Runner leidžia vadinti „Runner” - DI bėgimo trenerio. Po šiuo prašmatniu pavadinimu slepiasi ne koks nors jūsų asmeninis robotas, o tiesiog daug moksliniais tyrimais pagrįstų matavimų ir juos analizuojančių algoritmų. Paprasčiau tariant, specialioje „Huawei Health” skiltyje pasirenkate atsakymus į klausimus apie jūsų bėgimo lygį, ūgį, svorį, amžių, per paskutinį mėnesį nubėgtą atstumą, bėgimo greitį ir norimus pasiekti tikslus. Pagal tai sudaromas būtent jums subalansuotas bėgimo tvarkaraštis (su įkyriais priminimais), užtikrinsiantis, kad artimieji vieną dieną jūsų nerastų kur nors nualpusio po medžiu.

Kai jau išbėgate į trasą, „Watch GT Runner” ekrane nuolat matote nubėgtą atstumą, jūsų kūno patiriamą krūvį, aukštį virš jūros lygio ir kitus naudingus dalykus. Jei tingite bėgimo metu žiūrėti į laikrodį, svarbiausius rodmenis netgi galite išgirsti per laikrodžio garsiakalbį. Visgi didžiausia magija vyksta jau po treniruotės. „Watch GT Runner” stebi, kaip jūsų kūnas atsigauna po krūvio, ir pagal tai gali koreguoti treniruočių planą. Galiausiai Runneris suskaičiuoja bėgimo gebėjimų lygį bei taip leidžia tiksliai stebėti savo progresą. Sutinku, kad skamba ganėtinai sudėtingai, bet praktikoje viskas pateikiama labai paprastai ir atraktyviai, siekiant, jog DI treneris suteiktų azarto bėgioti reguliariai.

Tačiau grįžkime į realybę - nors nesu blogos fizinės formos ir į bėgimą nespjaunu, bet visi tie skaičiukai ir priminimai apie artėjančią treniruotę kažkaip nebuvo tai, kas nuolat keltų nuo sofos ir vytų į Ąžuolyną. Turbūt nereikia turėti naivių iliuzijų - taip, „Watch GT Runner”, kitaip nei visokie Garminai, yra labai draugiškas pradedančiajam, bet jam vis tiek reikia turėti kaušą motyvacijos. Na, arba tikrą trenerį. „Watch GT Runner” tiesiog labai galingas įrankis, bet ne kažkas, kas jums magišku būdu apaus bėgimo batelius.

O kaip su kitomis sporto šakomis? Lygiai, kaip ir ankstesniuose gamintojo laikrodžiuose. Ta pati galybė pasirinkimų, įskaitant važiavimą dviračiu, krepšinį, tenisą, golfą ir netgi kovos menus bei slidinėjimą. Jei atvirai, tai nepaisant pavadinimo, dėl savo dizaino „Watch GT Runner” puikiai tinka ir sportuojantiems bet kokį sportą. Taip pat niekur nedingo ir puikus miego sekimas - Runneris minutė į minutę suskaičiuoja miego trukmę, nepraleidžia nė vieno pabudimo ir telefono programėlėje jo sugeneruotoje kiekvienos paros ataskaitoje netgi pabara, jog miegoti einu daug vėliau, nei reikėtų.

Baterija

Baterija „Huawei” laikrodžiams niekada nebuvo problema, bet „Watch GT Runner” ištvermė tai oi brolyti. Ir įdomiausia tai, jog jo akumuliatorius nėra kažkoks didesnis, o specifikacijos nė per nago juodymą neprastesnės.

Bendrovė standartiškai teigia, jog Runnerio baterija vidutiniu naudojimo intensyvumu ištvers 14 dienų. Taip, naudojantys „Apple Watch” ir „Galaxy Watch”, išgirdote teisingai - 14 dienų, ne valandų. Aišku, ankstesnė mano patirtis rodo, jog realus skaičius būtų arčiau 10-11 dienų, kas vis tiek yra labai gerai, bet „Huawei” akivaizdžiai bus patobulinusi „HarmonyOS” programinę įrangą, nes man pavyko su „Watch GT Runner” ištempti net 16 dienų (!!!).

Mano naudojimas buvo ganėtinai standartinis - daug pranešimų iš telefono, keli per laikrodžio garsiakalbį ir mikrofoną priimami skambučiai, nemažai riešo pasukiojimų laiko tikrinimui, kasdienė 1h trukmės standartinė treniruotė, kilnojant svorius ir atliekant standartinius pratimus ir miego sekimas. Žinoma, 16 dienų turbūt nepavyks pasiekti įjungus nuolatinį pulso ir SpO2 matavimą, o juo labiau - kasdien einant pabėgioti ir aktyvavus maršruto sekimą per GPS. Tokiu atveju baterijos ištvermė turėtų kristi iki mano minėtų 10-11 dienų, kas vis tiek yra pasiutusiai geras rezultatas.

Dar vienas dalykas, kuris mane džiugina paskutiniuose „Huawei” laikrodžiuose - universalus belaidis krovimas. Nors pakuotėje pridedamas specialus magnetinis adapteris, „Watch GT Runner” krauti galima naudojant bet kokiam šiuolaikiniam telefonui skirtą belaidį įkroviklį. Tiesą sakant, jo net nereikia - dauguma šiuolaikinių „Android” flagmanų turi atvirkštinio belaidžio įkrovimo funkciją, tad Runnerį būtų galima pamaitinti tiesiog padėjus ant telefono nugarėlės. Labai didelis pliusas, kadangi į kelionę nereikia temptis dar vieno papildomo laido. Kita vertus, kokie laidai ir įkrovimai, kai „Watch GT Runner” akumuliatorius atlaiko daugiau negu trunka standartinio lietuvio atostogos.

Verdiktas

Iš vienos pusės „Huawei Watch GT Runner” yra labai geras produktas. Jis turi labai aiškiai apibrėžtą auditoriją ir pasiūlo viską, ko jai reikia - dėvėjimo patogumą, ryškų ekraną, galybės fizinių rodiklių sekimą, paprastai ir aiškiai veikiantį DI bėgimo trenerį ir maratonininkui prilygstančią bateriją. Tik tiek, kad turiu įspėti jį įsigyti planuojančius vartotojus, jog „Watch GT Runner” jūsų nuo sofos nepakels ir papildomų supergalių nesuteiks. Tai tiesiog labai geras įrankis turintiems daug motyvacijos ir ryžto.

Iš kitos pusės „Watch GT Runner” man atrodo, kaip „Huawei” bandymas iš naujo sužadinti pardavimus ir kitoje pakuotėje parduoti tą patį „Watch GT3”, šiek tiek pakeitus dizainą ir įdiegus papildomų programinės įrangos funkcijų (DI bėgimo treneris), kurios ne prasčiau veiktų ir mano minėtame GT3. Nepaisant to, jei visada norėjote adekvačiai įkainoto profesionalios klasės sportinio laikrodžio, kuris ne prasčiau atliktų ir kasdienes užduotis, „Watch GT Runner” yra turbūt arčiausiai jūsų lūkesčių.

3 komentarų

Uv

Sporto režimai,bent jau man tai turbut nereikalingiausios programos...kaip ir ikišamos i ausis stiliaus"BUDS"ausinės,kurios krenta iš ausu,bet visi apsimeta kad tai tobuli irenginiai.

And

Turiu jabra elite 75t active tai net noredamas nepamesi. Labai gerai laikosi.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas