„Realme 7 5G” apžvalga: 5G ir didelė sparta kainuoja stebėtinai pigiai

Ignas Petrikonis

2021-05-30, 17:50 (atnaujinta 2022-11-29, 09:07)

0 komentarų
„Realme 7 5G” apžvalga: 5G ir didelė sparta kainuoja stebėtinai pigiai

Prieš kelerius metus prašančiam naujo nebrangaus telefono buvo ramia sąžine rekomenduoti pasirinkti kažką iš „Xiaomi” ar „Redmi”, dukterinės jos kompanijos, repertuaro. Tuo metu susidarė įspūdis, jog biudžetinių išmaniųjų pasaulis niekam pernelyg nerūpėjo, o dėmesys buvo skiriamas pelningesnei didesnių kainų kategorijai. Tačiau prieš maždaug trejus metus viskas pradėjo keistis, kol galiausiai sprogo - per karantiną išsivėdinus žmonių kišenėms rinkoje atsirado milžiniškas nebrangių, bet galingų telefonų poreikis.

Nenuostabu, jog prie „Xiaomi” ir „Samsung” prisijungė tokie debiutantai, kaip „OnePlus” ir net „Apple” su savo „iPhone SE (2020)”. Visgi didžiausią šansą tame pamatė „Realme”, įspūdingą augimą demonstruojanti ir pagaliau Baltijos šalių rinkoje įsitvirtinusi Kinijos milžinės „Oppo” dukterinė bendrovė, be jokių užuolankų teigianti, kad kimba į atlapus „Xiaomi”, ir tai daranti pačiu grubiausiu būdu - už tą pačią nedidelę kainą siūlydama dar geresnių specifikacijų įrenginius.

Lietuvoje debiutuojantis „Realme 7 5G” yra akivaizdžiausias to pavyzdys. Nekainuodamas nė 300 eurų jis sugeba pasiūlyti vis dar prabanga laikomą 5G ryšį, didelį ekraną su 120Hz dažniu, gausų kamerų rinkinį ir milžinišką bateriją. Pasižiūrėkime, ar visa tai realybėje yra taip pat nuostabiai, kaip ir ant popieriaus.

Dizainas

Technologijų pasaulyje retai išvysime tam tikrus sudėtingesnius techninius sprendimus pakeičiamus primityvesniais, bet būtent taip nutiko su išmaniųjų telefonų dizainu. Šiemet „Samsung” savo flagmaną „Galaxy S21” apvilko plastikiniu korpusu, todėl biudžetinių telefonų gamintojai lengviau atsikvėpė ir, atsikratę eksperimentų su prabangą simbolizuojančiu stiklu, su malonumu šoko atgal prie plastiko. Tai labai gerai iliustruoja „Realme 7 5G”.

Mano turimo varianto nugarėlė nudažyta labai įdomia sidabrine spalva. Iš pirmo žvilgsnio, ji lyg ir matinė, nes kitaip telefonas būtų tarsi veidrodis, tačiau šviesoje ji labai įdomiai blizga. Gaila, tik kad pirštų antspaudai nė kiek nemaskuojami. Galinę dalį papildo gigantiškas gamintojo logotipas, kurį taip pat pamėgo ir šios kainų kategorijos konkurentai - „Poco” ir „Redmi”. Prisipažinsiu, kad man šis sprendimas atrodo pigiai ir nelabai estetiškai - tikrai yra kitų būtų pabrėžti įrenginio išskirtinumą.

„Realme 7 5G” rėmas taip pat pagamintas iš plastiko, tačiau ekranas yra tarsi išsikišęs iš jo. Dėl to atsirado nelabai ergonomiška ir delno odai nepatinkanti briauna. Padėtį taiso praktiškai idealiame aukštyje įmontuotas įjungimo mygtukas su vienu greičiausių ir tiksliausių mano naudotų pirštų antspaudų skeneriu, o štai kiniškiems telefonams netipiškoje kairėje pusėje įtaisyti garso reguliavimo klavišai yra šiek tiek per žemai. Deja, spaudant mygtukus girdimas garsas išduoda biudžetinę klasę.

Pats telefonas tikrai nėra iš pačių didžiausių ir puikiai telpa į visas kišenes ar rankines. Tiesą sakant, jis netgi yra vienas kompaktiškesnių, o dėl ne itin slidžios nugarėlės netgi nereikalauja būti dedamas į dėklą. Šio priedo reikės nebent tiems, kam nepatinka, jog dėl išsikišusio kameros modulio įrenginys, padėtas ant plokščio paviršiaus, šiek tiek svyruoja.

Ekranas

Žiūrint į kai kurias ekrano specifikacijas, „Realme 7 5G” kūrėjams norėtųsi duoti į kailį. Jeigu FullHD+ rezoliuciją dar galima pateisinti, nes 6,5 colio ekrano įstrižainė dar nesitaiko į 7 colių ribą, tai IPS technologija jau skamba šiek tiek kaip iš praėjusio dešimtmečio.

Kitaip nei laipteliu aukštesnės klasės išmaniuosiuose, naudojančiuose AMOLED matricas, mus pasitinka įprastas vaizdas. Spalvos pakankamai blankios ir nepasakyčiau, kad labai tikslios. Juoda dažnai primena pilką, balta turi švelnų mėlyną atspalvį, o likusios atrodo šiek tiek šaltesnės, nei turėtų būti. Nustatymuose spalvų temperatūrą galima koreguoti, bet apart to nieko keisti negalima. Liūdna, nes konkurentai gali pasiūlyti kur kas daugiau galimybių.

Kalbant apie šviesumą, čia jo taip pat mažiau, nei flagmanuose. Nepasakyčiau, kad vaizdą sunku įžiūrėti lauke, tačiau papildomi nitai tikrai prisidėtų prie naudojimosi komforto, ypač turint galvoje artėjantį vasaros sezoną. Nepaisant neidealių spalvų, ekrano kokybė mane tenkino - pakankama raiška ir ryškumu akių nedraskantis vaizdas leidžia labai patogiai skaityti tekstus, o įstrižainė yra pakankama, kad per pertraukėlę ar grįžus namo būtų galima komfortiškai pažiūrėti „YouTube” ar net kokį „Netflix” serialą.

Iki visiškos laimės trūksta nebent to, kad skylutės formoje atsidūrusi kamera būtų mažesnė, o apatinis rėmas - lieknesnis. Aišku, dar būtų norėti įbrėžimams atsparesnio stiklo, bet kadangi kalbame apie biudžetinės klasės įrenginį, o gamintojas gamykloje užklijavo neblogą plėvelę, už tai atleisime.

Jeigu svarstėte, kodėl „Samsung” sugeba už panašią kainą pasiūlyti „AMOLED” matricą, o „Realme 7 5G” - ne, turime atsakymą. Pigesnė ekrano technologija pasirinkta, siekiant vartotojui suteikti 120Hz atsinaujinimo dažnį. Būtent tiek turi visi brangiausi „Android” flagmanai, tad slinkti pirštu šio „Realme” ekraną yra identiškas malonumas. Žinoma, siekiant taupyti baterijos atsargas pagal nutylėjimą nustatyta automatinė parinktis, kuri atsinaujinimo dažnį parenka pagal turinį, tačiau panašu, kad ji kartelės iki 120Hz nepakelia ir apsiriboja 90Hz. Laimė, magiškąjį 120Hz galima nustatyti rankiniu būdu, tačiau toks atsinaujinimo dažnis bus net tada, kai tai nebūtina, ir sekins bateriją.

Veikimas

Jeigu tikitės „Realme 7 5G” viduje rasti monstriškos galios procesorių, savo lūkesčius turėsite šiek sumažinti. Bendrovė pasirinko montuoti naujos kartos „MediaTek Dimensity 800U” procesorių, kurio pajėgumas daugmaž prilygsta panašios kainų kategorijos „Xiaomi” telefonams su šešetu prasidedančiais „Snapdragon” lustais. Ar nebuvo galima rasti galingesnio varianto? Greičiausiai buvo, tačiau tada „Realme” būtų turėjusi atsisakyti šiuo metu itin aktualaus dalyko - 5G ryšio.

Prisipažinsiu, kad dėl visų šių faktų tikėjausi, kad „Realme 7 5G” geriausiu atveju, kaip koks energetinio gėrimo paragavęs vėžlys, bet, mano nuostabai, praktikoje viskas buvo kone priešingai, o dėl to kaltos dvi gudrybės. Pirmoji jų - jau minėtas 120Hz ekranas, dėl kurio vaikščiojimas po meniu, tarp skirtingų langų bei slankiojimas naršyklėje ar socialiniuose tinkluose atrodo lyg suteptas sviestu. Tas ekrano slinkimo sklandumas vizualiai apgauna taip puikiai, kad prasukęs savo kasdienių aplikacijų ratą ir nežinodamas šio telefono specifikacijų „Realme 7 5G” nesunkiai supainiočiau su poros metų senumo flagmanu.

Antra gudrybė - itin sparčios vartotojo sąsajos animacijos. Kadangi „Realme” ir „OnePlus” priklauso tai pačiai įmonių grupei, turiu įtarimą, kad pastarosios programuotojai prikišo nagus ir prie „Realme UI”. Animacijos ir veikimo sklandumas atrodo lyg tiesiai iš „OnePlus” vystomos „Oxygen OS” ir yra visa galva aukščiau nei konkuruojančiuose „Xiaomi” telefonuose. „Realme 7 5G” nepatyriau nei vėluojančių arba neateinančių pranešimų, nei savaime uždaromų aplikacijų, nei švelnaus lagelio. Aišku, „Xiaomi MIUI 12” prieš „Realme UI” laimi, kai kalba pasisuka apie vartotojo sąsajos dizainą - „MIUI 12” vizualai atrodo mažiausiai 3 metais naujesni.

Vieninteliai atvejai, kada pasimato, jog „Realme 7 5G” savo pajėgumu yra vidutiniokas, yra vaizdo redagavimo, biuro ir žaidimų programėlės. Atvėrus didesnį „Excel” failą ar daug puslapių turintį PDF dokumentą, visiško užkrovimo tenka laukti ilgiau, nei esu įpratęs. Tuo metu daugelis žaidimų veikti gali tik vidutiniais grafikos nustatymais, nes kitaip prasideda strigimai. Nepaisant to, populiariausius žaidimus pažaisti tikrai galima, o „Realme 7 5G” stebina kitu aspektu. Kitaip nei telefonai su „Snapdragon” lustais, šis modelis visiškai nekaista. Per visą naudojimo laikotarpį taip ir neteko pajusti įkaitusios nugarėlės.

„Realme 7 5G” džiugina gausiu ryšių komplektu. Be neblogai veikiančių Wi-Fi, mobiliojo interneto, Bluetooth ir GPS išmanusis gali pasigirti ir mobiliuosius mokėjimus įgalinančiu NFC bei jau minėtu 5G. Pastarojo ryšio palaikymas galbūt dabar ir nėra labai aktualus, tačiau nėra abejonių, kad jis pradės veikti visoje šalies teritorijoje jau labai greitai, tad nusipirkę „Realme 7 5G” neliksite už borto ir telefonas ilgiau išliks nepasenęs.

Garsas

Kad ir kaip bebūtų gaila, tačiau garso kokybės prasme „Realme 7 5G” yra tikrų tikriausias biudžetininkas. Apatinėje briaunoje montuojamas vos vienas garsiakalbis - pokalbių ausinė, deja, nepadeda pagrindiniam garsiakalbiui, todėl galime pamiršti apie stereo efektą. Ekonominiame segmente tai jokia naujiena, problema tame, kad tas vienintelis garsiakalbis yra netikėtai tylus ir nelabai kokybiškas. Pažiūrėti kokiam „YouTube” filmukui gal ir užteks, bet ausinės šio telefono savininkui tikrai būtinos.

Gera žinia, kad šioje srityje viskas bus paprasčiau, nei su kitais telefonais. Apatinėje briaunoje randame ne ką kitą, o seną gerą ausinių jungtį. Ne, nesuklydome - „Realme” tokį žingsnį žengė iš tiesų. Nors jos teikiamai garso kokybei toli gražu nuo geriausių, ji leidžia mėgautis jau seniai pamirštais patogumais. Pavyzdžiui, jei turite senesnį automobilį, šį telefoną galėsite prijungti prie audio sistemos. Be to, „Realme 7 5G” taip pat palaiko FM radiją, tad vaikščiodami parke galėsite klausytis muzikos be interneto.

Kamera

„Realme 7 5G” nugarėlėje esantis kamerų modulis savo išvaizda labai primena „Samsung Galaxy S20”, taip lyg ir norėdamas pabrėžti, kad jo nuotraukų kokybė dairosi į aukščiausią klasę, tačiau praktikoje visos šios ambicijos labai greitai pasibaigia.

Kamerų komplektą sudaro 4 jutikliai - 48MP pagrindinis, 8MP plataus kampo, 2MP makro ir 2MP gylio. Vis dėlto iš visos šios ketveriukės dėmesio vertas nebent pirmasis sensorius.

Pagrindinė kamera
Pagrindinė kamera
Pagrindinė kamera

Dienos metu pagrindinė kamera elgiasi panašiai, kaip ir kiti panašaus kalibro žvėrys. Nuotraukos iš pirmo žvilgsnio atrodo šviesios ir ryškios, tačiau pradėjus žiūrėti atidžiau pradeda lįsti zuikio ausys. Kas iš karto krenta į akis, automatiniu režimu fiksuoti kadrai atrodo kažkaip nenatūraliai - lyg apdoroti su kokiu glamūriniu „Instagram” filtru. Spalvos sodresnės, viskas paryškinta - kaip nuo kokio influencerio socialinio tinklo sienos.

Akivaizdu, jog gamintojas tokiu būdu bandė nukreipti vartotojo dėmesį nuo svarbesnių dalykų. Geriau įsižiūrėjus matyti, kad smulkios detalės ir objektų briaunos nelabai ryškios, o dinaminis diapazonas geriausiu atveju patenkinamas. Pagal nutylėjimą nuotraukos fiksuojamos 12MP raiška, tad teoriškai situaciją galėtų pagerinti 48MP režimas, bet jis viską tik pablogina, kaip ir nelabai vykusi dirbtiniu intelektu paremta nuotraukų pagražinimo funkcija.

Automatinis režimas
Naktinis režimas
Automatinis režimas
Naktinis režimas
Automatinis režimas
Naktinis režimas

Sutemus rezultatai labai dvejopi. Jei fotografuojama aklinoje tamsoje tik su simboliniu apšvietimu, užfiksuotos nuotraukos labai liūdnos - tamsios, neryškios, labai prasto detalumo. Nepadeda net ir naktinis režimas - kadrai praktiškai nesiskiria. Tačiau jeigu kadre atsiras nors kiek padoresnis šviesos šaltinis, pavyzdžiui, gatvės žibintai miesto centre, nuotraukos maloniai nustebins. „Realme 7 5G” pagrindinė kamera, ypač naktiniame režime, puikiai išlaiko spalvas, scenos nuotaiką ir net detalumą, nors tas „Instagram” filtro efektas vis tiek išlieka.

Itin plataus kampo kamera
Itin plataus kampo kamera
Itin plataus kampo kamera

Apie 8MP itin plataus kampo kamerą sunku pasakyti kažką blogo ir gero. Dienos metu ji savo darbą atlieka labai neblogai, bet pastebimai atsilieka nuo pagrindinio jutiklio praktiškai visomis prasmėmis. Visgi ji šiek tiek geresnė už tas, kurias teko bandyti „Redmi” telefonuose - jų bent jau nėra gėda kelti į socialinius tinklus.

Portreto režimas

2MP gylio jutiklis padeda priekinei kamerai sulieti foną ir savo užduotį atlieka neblogai. Objektas iš fono išskiriamas ganėtinai tiksliai, bet pati nuotrauka kažkodėl vis tiek atrodo kaip fiksuota su vidutinės klasės telefono - jai trūksta tikroviškumo, kurį gali pasiūlyti flagmanai. Na, bet kokiam „Instagram” storiui gal ir smagus dalykas. Kitaip nei 2MP makro režimas, kurio panaudojimo scenarijaus, apart vabalų fotografavimo, taip ir nesugalvojau.

Makro kamera

Filmavimo kokybės negalėčiau pavadinti itin gera, nes trūksta detalumo ir ryškumo. Stabilizacija veikia pakankamai prastai, bet tai kompensuoja „Ultra Steady Max” režimas, kuris kokybės sąskaita sugeba pasiūlyti idealiai stabilizuotą vaizdą.

16MP asmenukių kamerą vertinčiau vidutiniškai, kadangi ji ypač reikli apšvietimui. Jei fotografuojate tamsesniu paros metu, pasiruoškite išvysti daug triukšmo. Nors detalumas lyg ir patenkinamas, bet veido spalvos tonai man nepaliko gero įspūdžio. Padėtį gelbsti neblogas portreto režimas.

Baterija

Jeigu reikėtų įvardinti geriausią „Realme 7 5G” savybę ir nebūtų galima rinktis iš 120Hz ekrano, neabejotinai besčiau pirštu į talpią 5000mAh bateriją.

Praeityje tarp apžvalgininkų sklandė nuomonė, kad „MediaTek” lustai ne tik labai kaista, bet ir tiesiog ryte ryja bateriją. Deja, „Dimensity 800U”, būdamas naujos kartos atstovu, pasirodė visiškai priešingai. Nesvarbu, ką daryčiau su „Realme 7 5G”, jo tiesiog neįmanoma nusodinti per dieną. O per pusantros? Galbūt, jei esate labai jau aktyvus naudotojas.

Man pačiam šis telefonas įkraunamas prašėsi tik antros dienos vakare, kas yra nuostabus rezultatas, nenusileidžiantis, o galbūt ir lenkiantis „Redmi” priešininkus.

Viską dar labiau pasaldina greitasis 30W įkrovimas, kurį įgalinantis blokelis pridedamas pakuotėje. Gamintojas žada, jog iki 100% telefoną įkrauti truks kiek daugiau nei valandą, tačiau praktika rodo, jog daugeliu atvejų pakaks vos 30 minučių - juk retai kada akumuliatorių nusodiname iki dugno. Tobulas dalykas ryte pamiršus įkrovimo laidą į įrenginį įkišti iš vakaro. Kaip ir galima tikėtis, belaidžiam įkrovimui gamintojas pinigų pagailėjo.

Verdiktas

Pabaigęs testuoti „Realme 7 5G” galiu konstatuoti, jog jis manęs tikrai nenuvylė - praktikoje beveik viskas atitinka išankstinius lūkesčius. Šis telefonas dėl 120Hz ekrano ir nuostabiai optimizuotos vartotojo sąsajos yra vienas sklandžiausiai veikiančių šioje kainų kategorijoje, jo baterija yra tiesiog pasakiškai ištverminga, o viską vainikuoja telefono ilgaamžiškumą užtikrinsiantis 5G ryšio palaikymas.

Žinoma, išmaniojo dizainas ir kamerų kokybė toli gražu nekvepia premium klase, tačiau tai visiškai suprantama, turint galvoje ne pačią didžiausią kainą. Ar tai yra absoliučiai geriausias pasirinkimas kainų kategorijoje? Konkurentai iš „Xiaomi” stovyklos gali pasiūlyti šiek tiek geresnę kamerų patirtį ir kontrastingesnį ekraną, bet „Realme 7 5G” juos nurungia 5G ryšio palaikymu ir sklandesniu veikimu. Kitaip tariant, svarstykles į kurią nors pusę nusvers asmeniniai prioritetai.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas