100 milijonų Android telefonų - pavojuje: kalta šnipinėjanti kiniška aplikacija

Gizmochina

2020-05-29, 14:20 (atnaujinta 2021-04-27, 00:36)

0 komentarų
100 milijonų Android telefonų - pavojuje: kalta šnipinėjanti kiniška aplikacija

Naujausios Android operacinės sistemos versijos vartotojui suteikė kur kas daugiau kontrolės, kokius išmaniojo resursus ir duomenis leisti naudoti įvairioms programėlėms. Deja, vis dar egzistuoja daugybė aplikacijų, kurios nenustoja išnaudoti šių privilegijų blogiems tikslams. Naujausias tyrimas atskleidė, kad vienos Kinijos programų kūrimo bendrovės aplikacijos šnipinėja telefonų savininkus, o pavojuje iš viso yra net 100 milijonų Android vartotojų.

„VPNpro” tyrėjai teigia, kad Hangzhou mieste įsikūrusi „QuVideo Inc.” savo kuriamose programose reikalauja vartotojo suteikti „rizikingu leidimus”. Be to, vienoje jų aplikacijoje yra paslėptas trojanas, leidžiantis kūrėjui nuotoliniu būdu perimti prietaiso kontrolę. Blogiausia dalis tai, kad programėlės buvo patalpintos į „Google Play Store” ne tik iš „QuVideo Inc.” paskyros, bet ir iš su ja susijusių bendrovių paskyrų, taip apsunkinant kenksmingų programėlių radimą ir pašalinimą. Tokia taktika matyta jau ne kartą.

Populiariausia šnipinėjanti aplikacija - „VivaVideo”, kuri yra labai populiarus vaizdo įrašų redagavimo įrankis dėl to, jog siūlo daugybę nemokamų paslaugų. Šiuo metu „Play Store” platformoje jos atsisiuntimų skaičius siekia 100 milijonų. Beje, „VivaVideo” dar 2017 metais į 40 kenksmingų kiniškų programėlių sąrašą įtraukė Indijos vyriausybė.

„QuVideo” savo aplikacijas siūlo ir „iOS” vartotojams, tačiau dėl kitokios šios operacinės sistemos specifikos ir sunkesnio priėjimo prie tam tikrų telefono resursų, šnipinėjimo pavojus „iPhone” savininkams nėra baisus.

Taigi, jei „VivaVideo” instaliuota jūsų telefone - kuo skubiau ją ištrinkite, o kad išvengtumėte panašių pavojų ateityje, atkreipkite dėmesį į tai, kokius leidimus prašu suteikti naujos programėlės.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas