Kritinis „Google“ perspėjimas milijonams telefonų ir planšečių naudotojų: šių programėlių į savo įrenginius jokiu būdu nediekite, skelbiama apie milžiniškus pasikeitimus

Lukas Snarskis

2024-09-15, 14:55 (atnaujinta 2024-09-16, 09:50)

1 komentaras

„Google Play Protect“ patikrina, ar „Google Play“ parduotuvės programėlėse nėra kenkėjiškų programų. Ji taip pat tikrina trečiųjų šalių programėles, kad apsaugotų nuo virusų „Android“ įrenginiuose, tačiau pasirodo, kad be kenkėjiškų programų platinimo yra ir kitų būdų pavogti vartotojų duomenis.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Kritinis „Google“ perspėjimas milijonams telefonų ir planšečių naudotojų: šių programėlių į savo įrenginius jokiu būdu nediekite, skelbiama apie milžiniškus pasikeitimus

„Google“ jau ne vienerius metus dirba ties tuo, kad maksimaliai padidintų „Android“ įrenginiuose naudojamos „Play Store“ parduotuvės saugumą. Ir dabar siunčiamas perspėjimas milijonams. Jau netrukus pasirodys atnaujinimas, kuris dar labiau apribos naudotojų galimybes įsidiegti iš neoficialių parduotuvių gautas programėles.

Kaip skelbiama portale „Android Authority“, „Google Play Integrity API“ leidžia patikrinti ar jūs norite įsidiegti arba nusipirkti programėles iš „Google Play“. Dar svarbiau yra tai, kad tada aplikacija gali rodyti ištaisymo dialogo langą, kuriame pranešama, kad norint toliau naudoti pasirinktą programą - ją reikia atsisiųsti iš „Google Play“.

Šis pakeitimas reiškia, kad programėlės gali patikrinti, ar įrenginyje veikia „Play Protect“, kuri vis dažniau pristatoma kaip pagrindinė „Android“ naudotojų apsauga nuo kenkėjiškų aplikacijų rykštės, kuri vis dar siaubia įrenginius. Aplikacijos gali bet kuriuo metu patikrinti įrenginio ir diegimo vientisumą. Manoma, kad tai bus daroma diegimo, paleidimo ir, tikėtina, jautrių operacijų atlikimo metu.

Apie tokius pakeitimus buvo skelbiama dar gegužės mėnesį vykusiame „Google I/O“ renginyje, o bendrovė paaiškino, kad kūrėjai gali svarbiais programėlės momentais panaudoti „Integrity API“ ir patikrinti, ar naudotojo veiksmai ir užklausos ateina iš jūsų nemodifikuotos programėlės dvejetainės versijos, įdiegtos „Google Play“ parduotuvėje ir veikiančios tikrame „Android“ įrenginyje.

Pasak „Android Authority“, kai kurie žaidimai jau dabar naudoja šią funkciją, kad užblokuotų šalutinį įkėlimą, kuomet programėlė yra atsisiunčiama iš neoficialių šaltinių ar įdiegiama į telefoną įkeliant APK failą.

Jei „Integrity API“ pažymės - naudotojas bus įspėtas, kad programėlė yra „neatpažinta versija“ ir kad ji „bus pašalinta kartu su visais susijusiais duomenimis“. „Google“ į šį atnaujinimą žiūri itin rimtai, nes tai bus viena pagrindinių priemonių, apsaugoti „Android“ vartotojus.

Verta pastebėti, kad tokia funkcija ne tik neleidžia naudotojams apeiti šių įspėjimų, bet ir žymi ne „Google Play“ dieginius programų kūrėjams, kad šie galėtų nuspręsti, ar toliau leisti prieigą. Pridėkite tai prie kitų saugumo atnaujinimų, kurie bus įdiegti su „Android 15“, ir akivaizdu, kad tvarto durys pagaliau bus užtrenktos.

Tokie „Google“ pakeitimai yra panašūs į principą, kuris naudojamas „Apple“ sukurtuose išmaniuose telefonuose, kur iki šiol programėles buvo galima įsidiegti tik iš „App Store“ parduotuvės. Užkietėjusiems „Android“ naudotojams teks rasti tinkamą pusiausvyrą, leidžiančią elgtis laisviau nei „iPhone“ ir kartu apsaugančią didžiąją daugumą kasdienių naudotojų.

Dabar tikimasi, kad vis daugiau programėlių kūrėjų pritaikys naująją „Play Integrity“ galimybę, kurią jau dabar naudoja daugybė populiarių „Google Play“ programėlių, įskaitant „Stripe“, „Uber“ ar „TikTok“.

Verta paminėti ir tai, kad „Google“ planuoja iš „Play Store“ pašalinti nekokybiškas programėles, o tai turėtų gerokai pakelti standartų kartelę ir apsaugoti naudotojus nuo prastos kokybės ar jokių funkcijų neatliekančių aplikacijų. Antra, „Android 15“ įdiegta tiesioginio grėsmių aptikimo sistema, kurioje naudojant įrenginyje esantį dirbtinį intelektą pažymimas programėlių elgesys, galintis rodyti kenkėjišką programinę įrangą ar kitas grėsmes.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas