„Nokia“ naujienos: 5G ryšio mazgą pastatys jūsų kambaryje

Dainius Martinkus

2021-05-09, 12:00 (atnaujinta 2022-12-02, 10:53)

0 komentarų
„Nokia“ naujienos: 5G ryšio mazgą pastatys jūsų kambaryje

Po „Huawei“ įvestų sankcijų ir draudimų šiai kompanijai draudžiama tiekti ir diegti 5G ryšio įrangą JAV bei daugelyje Europos šalių. Tai nesukelia problemų JAV, nes šioje šalyje yra keletas įmonių, galinčių kurt 5G sprendimus, tačiau Senajame žemyne situacija kiek kitokia. 5G technologija vis dar apipinta įvairiais mitais, o jos prieinamumas dar toks ribotas, kad 5G telefonu pagauti galima tik nedidelėje žemyno teritorijos dalyje, o apie veikimą patalpose išvis galima pamiršti.

Puikiai visiems žinoma suomių įmonė „Nokia“ sugalvojo, kaip išspręsti 5G veikimo problemą pastatų viduje - „Nokia“ sukūrė 5G ryšio mazgą, skirtą naudoti patalpose. Šis unikalus prietaisas skirtas naudoti biuruose bei privačiuose namuose ir veikia nuo mažiausio kabineto iki viso aukšto. „Nokia“ sukurtas įrenginys vadinasi „Nokia Smart Node“ ir ne tik praplečia bei sustiprina 5G ryšį, bet tą patį gali atlikti ir su senuoju 4G. Gamintojas teigia, kad prietaisu lengva naudotis - užtenka tik įjungti ir palaukti, kol prietaisas automatiškai pasileis.

Suomijos telekomas teigia, kad prietaisas buvo sukurtas taip, kad lengvai būtų lengva plėsti 5G veikimo nuotolį patalpoje. Mažesniuose biuruose užtenka vieno prietaiso, o štai didesnių patalpų savininkai gali įsigyti kelis tokius prietaisus ir sujungti į vientisą sistemą, taip dar labiau išplėsdami veikimo nuotolį. Įrenginiai vienas kitas atpažįsta bei bendrauja tarpusavyje. Pats „Nokia Smart Node“ yra kompaktiškas, tad jį nesunku sumontuoti ant lubų, sienos ar tiesiog padėti ant stalo.

Pabrėžiama, kad šis šedevras lengvai integruojamas į įmonės IT tinklą ir gali būti administruojamas, palaikomos tinklų srautų stebėjimo, valdymo bei kitos saugumo funkcijos. Prietaisas pasižymi saugaus autentifikavimo funkcijomis, kad bet kas negalėtų prisijungti prie tinklo. Pranešama, kad „Nokia Smart Node“ prekyba turėtų pasirodyti metų pabaigoje, tikimasi, kad šio įrenginio dėka išplis 5G ryšio populiarumas Europos Sąjungoje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Pranešimas spaudai

2024-04-20, 11:59

0 komentarų

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Vyriausybės kanceliarija su dezinformacijos analizės centru „Debunk.org“ organizuoja moksleiviams skirtą egzaminą: gegužės 3 d. visi iš anksto užsiregistravę 9–12 kl. moksleiviai su dezinformacijos analizės meistrais paskaitoje diskutuos apie dezinformaciją, dirbtinį intelektą ir socialinių tinklų algoritmus, o po paskaitos dalyvaus egzamine, pasitikrins savo įgytas žinias ir, žinoma, gaus prizų.

„Dezinformacija nėra tik keistas nesuprantamas žodis ar kažkas, kas manęs nepalies – iš tiesų, kiekvieno iš mūsų telefone, socialiniuose tinkluose nuolat dūzgia didžiuliai informacijos ir dezinformacijos srautai, kuriuos turime atskirti, kad nepasimestume, kad nepakliūtume į sukčių rankas ar kitaip nenukentėtume. Svarbu suprasti, kad dezinformacija – tai priešiškai nusiteikusių šalių hibridinio karo ginklas, nukreiptas į mūsų šalies žmones ir naudojamas su tikslu silpninti visuomenę ir Lietuvą kaip valstybę.

Manau, kad dezinformacijos raštingumas šiais laikas toks pat būtinas kaip ir nuovoka informacinės technologijose, teksto suvokime ar kitose moksleiviams gerai žinomose srityse. Tikiuosi, kad šis egzaminas taps ne tik gražia tradicija, bet ir paskatins dezinformacijos raštingumo integraciją į mokymosi programas“, – sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Kaip viskas vyks?

  • Visus 9–12 kl. mokytojus (auklėtojus) iki balandžio 30 d. kviečiame registruoti savo mokomas (auklėjamas) klases dalyvauti Dezinformacijos raštingumo egzamine užpildant šią registracijos anketą. Kiekvienam mokiniui suteiksime individualų identifikacinį kodą (atsiųsime jūsų nurodytu el.paštu pasibaigus registracijai). Todėl prašome pildant formą pateikti kuo tikslesnį dalyvių skaičių iš jūsų klasės.
  • Egzaminas vyks interaktyviu būdu virtualioje erdvėje.
  • Geriausių rezultatų pasiekusi klasė bus pakviesta į Vyriausybės rūmus ir apdovanota.
  • Prieš egzaminą vykstanti paskaita bus transliuojama viešai Vyriausybės „Youtube“ ir „Facebook“ paskyrose.
  • Renginio pradžia – 10 val., trukmė – iki 1 val.

Nesate moksleiviai, bet norite mokytis dezinformacijos raštingumo?

Išbandykite „Debunk.org“ sukurtą skaitmeninį, nemokamą kursą, skirtą išmokti atpažinti melagingą ir klaidinančią informaciją. Lietuvoje „InfoSkydą“ jau išbandė 2 tūkstančiai žmonių!

45 minučių trukmės kurse apžvelgiama daugybę temų: kas yra dezinformacija ir kaip ji veikia, kas yra botai ir troliai, kaip dirbtinis intelektas gali būti naudojamas manipuliuoti jumis, kaip veikia socialinių tinklų algoritmai, ir dar daugiau.

Atlikę visas užduotis, išmoksite vadovautis trimis paprastomis taisyklėmis, kurios padės išvengti informacinių pinklių: įvertinti šaltinį, patikrinti turinį, ir apsvarstyti kontekstą.

Programą sudaro trumpi straipsniai, vaizdo įrašai ir „Kahoot“ žaidimai. Turėkite omenyje: kuo greičiau pateiksite teisingą atsakymą, tuo daugiau taškų surinksite!

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas