„Huawei FreeBuds 3“ apžvalga

Žilvinas Degutis

2019-11-14, 01:00 (atnaujinta 2022-11-29, 01:58)

0 komentarų
„Huawei FreeBuds 3“ apžvalga

„Huawei“ gali pasigirti, kad „FreeBuds 3“ yra pirmosios belaidės atviro tipo ausinės, turinčios aktyvų triukšmo šalinimą, tačiau jiems įkandin „Apple“ pristatė naujo dizaino ausines, taip pat su aktyviu triukšmo šalinimu. Naujosios „Huawei“ ausinės sulaukė didelių pokyčių, palyginus su savo pirmtaku, tačiau ar šie pokyčiai pasiteisins, ar jų užteks priimant sprendimą įsigyti? Pabandykime žvilgterėti iš arčiau į naujasis „Huawei FreeBuds 3“ ausines.

Techniniai parametrai

Kiekviena „FreeBuds 3“ ausinė apginkluota viduje atskiru „Kirin A1“ procesoriumi, tokiu pačiu kurį „Huawei“ naudoja savo naujuose laikrodžiuose, būtent jis atlieka visus sunkius skaičiavimus optimizuojant garsą taikant aktyvų triukšmo slopinimą (toliau ATS). Naujos kartos Bluetooth 5.1 užtikrina greitą 2.5s prisijungimą prie įrenginio bei mažiausią 190ms signalo uždelsimą („Apple AirPods 2“ turi 220ms, „Samsung Galaxy Buds“ turi 564ms signalo uždelsimą). Tokių parametrų turėtų užtekti mėgautis filmu ar žaidžiant žaidimus, tačiau skaičiai lieka skaičiais ant popieriaus, o gyvenimo išbandymai realia praktika, bet prie to grįšiu kiek vėliau.

Kiekviena ausinė turi po 30 mAh bateriją ir sveria vos 4.5g, o 48g įkrovimo dėžutėje įmontuotas 410 mAh akumuliatorius. Tiek pačios ausinės (dėkle), tiek įkrovimo dėklas (laidu) nuo nulio iki 100% pasikrauna maždaug per 30 min., taip pat buityje praverčia ir galimybė įkrauti dėklą 2W bevieliu būdu padėjus ant bevielį krovimą teikiančio telefono ar specialaus padėkliuko. Pilnai įkrautas ausines galima naudoti apie 4 val., o dėka įkrovimo dėklo naudojimas prasitęsia iki 20 val., bet asmeninė patirtis parodė, kad klausant ne pilnu garsumu, nenaudojant ATS naudojimosi laikas pailgėja.

Dizainas

„Huawei FreeBuds 3“ galima pasirinkti iš dviejų spalvų – baltos ir juodos. Ausinės ir dėklas pagaminti iš blizgaus plastiko, galinėje įkrovimo dėžutės dalyje per centrą rasime veidrodinio metalo kvadratėlį su „Huawei“ ženklu, dešiname šone vos pastebimą mygtuką, apačioje USB Type-C įkrovimo lizdą ir led indikatorių, beje dar vienas šviesos diodo indikatorius slypi po dangteliu.

Juoda spalva atrodo išskirtinai, rafinuotai, tačiau blizgus paviršius, kaip magnetas traukia pirštų antspaudus bei smulkius įbrėžimus. Apvalus dėklas išsiskiria iš konkurentų ir atrodo labai dailiai, tarsi aksesuaras, tačiau kartu slepia ir nepraktiškumą. Regos sutrikimų turintiems žmonėms arba norint atidaryti dėklą tamsoje ar tiesiog nežiūrint į jį, gali iš pirmo karto ir nepavykti. Įkrovimo dėklas yra apvalus ir glotnus, jis neturi jokio dangtelio žymėjimo, dėl to dažnai tenka kelis kartus apsukti, kol atrandama tinkama atidarymo pozicija.

„Huawei FreeBuds 3“ yra atviro tipo ausinės, tai reiškia, kad jų gale nėra silikoninio galiuko, kuris padėtų geriau įsitvirtinti ausies kanale. Taip pat nauja ausinės galvutės forma aptakesnė ir šiek tiek mažesnė, į šoną atsikišę ausinės pagaliukai šiek tiek atitolinti nuo galvutės, tad dėl šių priežasčių ausies ertmė nepatiria didelio spaudimo ir mažiau pavargsta. Kaip „Huawei“ sakė, jie stengėsi sukurti maksimaliai visiems žmonėms tinkančią formą, tačiau patirtis byloja – kas tinka visiems, netinka niekam. Tiek man pačiam, tiek visiems, kam daviau išbandyti, stipriau pakračius galvą į šonus ausinės momentaliai iškrisdavo iš ausies. Sutikau vos du žmones, kurių ausyse jos laikėsi kaip priklijuotos. Ypač didelį diskomfortą jaučiau šaltu paros metu, kai atsikišusios ausinės, pasukus galvą einant per perėją kliūdavo už šaliko ir vis išsprūsdavo iš ausies. Nusiskundimų pareiškė ir žmonės nešiojantys auskarus, jog jie nemaloniai trankosi į ilgus ausinių pagaliukus sukeldami papildomą garsą ir išmušdami ausines iš ausų. Negaliu teigti, kad tai niekam tikusio dizaino ausinės, vis gi yra žmonių, kuriems jos nesukelia nepatogumų, tačiau reali asmeninė patirtis sufleruoja, kad daugumoje atvejų šios ausinės labiau tiks tik ramiam muzikos klausymui sėdint namuose.

Garsas ir triukšmo slopinimas

ozedfCO

Dėl atviro tipo specifikos „Huawei FreeBuds 3“ negali pasigirti sodriu ir aiškiu žemų dažnių perteikimu, tačiau mėgstantys labiau vokalinę muziką neliks nusivylę, nes vidutinio ir aukšto spektro garsai atkuriami labai gerai. Ieškantiems garso kokybės, patarčiau nekelti garso lygio iki 100%, nes šioje zonoje atsiranda garso kokybės trikdžiai. Verta paminėti, kad Android telefonų savininkai gali pasikoreguoti garso tembrus atsisiųsdami kokią nors garso ekvalaizerių programėlę.

Triukšmo slopinimas būna dviejų tipų – pasyvus (pvz. uždaro tipo ausinių pagalvėlės) ir aktyvus. Aktyvus triukšmo slopinimas vyksta dėka ausinėse įmontuotų mikrofonų pagaunamo garso ir viduje esančio procesoriaus pagautų garsų veidrodinės amplitudės garsų sukūrimo. „Huawei FreeBuds 3“ slopina iki 15db išorinį garsą, palyginimui lėktuvo salone kylant girdimas variklių gausmas yra apie 80db. Pilnai garso nuslopinti nepavyks, nes visos ausies niekas neuždengia, o saugumo sumetimais pasirinkta riba užtikrins, jog išgirsite mašinos pyptelėjimą ar kitą aštrų garsą. Ausinėse garsas slopinamas į abi puses, t.y. iš išorės ateinantis garsas ir pokalbio metu iš ausinės sklindantis garsas į išorę. Taip padaryta tam, kad šalimais esantys asmenys negalėtu pasiklausyti privačių pokalbių, tačiau ir čia susidūriau su opia problema, kurios priežastis supratau ne iš karto. „Huawei“ sako, kad ATS puikiai veiks net važiuojant dviračiu ar pučiant stipriam vėjui, deja tokiomis sąlygomis ši funkcija dažniau kenkia. Kadangi ausinės ne idealiai priglunda prie ausies, tai tarp ausies sienelės ir ausinės atsiranda nedideli tarpai, per kuriuos į vidų ausies patenka šiek tiek įpučiamo oro, o į abi puses veikiantis ATS slopina ne tik išorėje ūžiantį vėją, bet kartas nuo karto bando nuslopinti ir į vidų patenkantį oro gūsio garsą. Būtent dėl to atsiranda tragiški garso iškraipymai, kurie kartais skaudžiai suerzina ausies būgnelį. Kaip jau minėjau, visų ausys skirtingos ir kai kas nepajus jokių nesklandumų, tačiau tiek aš ir mano draugai, tiek internete vis daugiau aptinku atsiliepimų apie netobulai veikiantį aktyvų triukšmo slopinimą.

Skambučių metu, dėka ausinėje įtaisytų kelių mikrofonų oponentai puikiai mane girdėjo ir jokių neigiamų komentarų vėliau nepareiškė. Tad, nors ausinės neturi laido, kad ant jo galima būtų įtaisyti mikrofoną arčiau burnos, jos puikiai susitvarko su balso perdavimu ir atskyrimu nuo bendro aplinkos triukšmo.

Veikimas ir funkcijos

„Huawei FreeBuds 3“ galima naudoti su visais išmaniaisiais telefonais, kuriuose yra Bluetooth, tačiau geriausiai jos dirba būtent su „Huawei“ telefonais, kuriuose instaliuota „Android 10“ pagrindu veikianti „EMIUI 10“. Deja su „Android 9“ ir senesnėmis versijomis šios ausinės turi tam tikrų bėdų, pvz. išsiėmus iš ausų ir įdėjus į krovimo dėklą garsas jose nenutyla, o porą kartų pasitaikė grojamos muzikos trūkinėjimas, tarsi ausinėms būtų skleidžiamas tai silpnesnis, tai stipresnis signalas, nors telefonas buvo vos metro atstumu, be jokių fizinių užtvarų, o ausinės pilnai pakrautos. Taip pat pastebėjau, jog kairė ausinė šiek tiek greičiau išsikrauna už dešinę, o įkrovimo dėklo baterijai likus 10% ar mažiau, ausinės nėra kraunamos (pvz. pirmame paveiksliuke žemiau). Deja kur kas prastesnė padėtis „iPhone“ savininkams, jie neturi galimybės atsisiųsti „AI life“ programėlės, kuo gali pasigirti tik „Android“ išmaniųjų savininkai. Dėka šios programos galima pakeisti sensoriniams mygtukams priskirtas užduotis, įjungti/išjungti ATS, stebėti ausinių ir dėklo akumuliatorių būseną bei atnaujinti ausinių programinę įrangą.

Vos tik išėmus ausines iš dėklo jos labai greitai prijungiamos prie telefono, o sensoriniais mygtukais atsiliepti į skambutį, sustabdyti grojančią dainą, perjungti ją ar įjungti/išjungti ATS nenaudojant telefono. Deja ir čia neišeina nutylėti kylančių nepatogumų. Einant gatve arba važiuojant dviračiu, dėl ausinės pagaliuko apvalios formos ne visada pavyksta tiksliai pataikyti į sensorinį mygtuką, tad jas įsigijus teks pasipraktikuoti.

Verdiktas

Kol kas, panašiai kainuojančias „Apple AirPods 2“ su įprastu įkrovimo dėklu daugiausiai naudoja tik „iPhone“ savininkai, o naujosios „Apple AirPods Pro“ yra net 100 eur brangesnės, tad šią akimirką „Android“ įrenginių savininkai sunkiai gali rasti kažką geresnio už „Huawei Freebuds 3“ šiame kainų segmente, nes modernaus dizaino ausinėse veikia aktyvi triukšmo slopinimo sistema, papildomai nespaudžia ausų sienelių ir yra lengvos, įkrovimo dėklas palaiko bevielį įkrovimą, turi USB Type-C jungtį, Bluetooth 5.1 ir kas svarbiausia – skamba ganėtinai gerai.

Vis dėl to jos nėra tobulos ir už šią sumą pinigų, paaukojus tam tikrus aspektus galima atrasti padorių alternatyvų, kurios kartais veiks kur kas stabiliau ir geriau. Deja negaliu rekomenduoti šių ausinių įsigyti už 179 eur (tiek jos kainuoja starto metu), tačiau artėja Šv. Kalėdos ir Naujieji Metai, Šv. Valentino diena, gal sulauksime gerų nuolaidų ir bus verta atkreipti dėmesį į šias ausines.

„Huawei FreeBuds 3“ nėra skirtos aktyvų gyvenimo ritmą propaguojantiems melomanams, tai labiau ramaus pasisėdėjimo su audio knyga ar filmų peržiūrų lėktuve, traukinyje įrenginys bei malonus kelionių aksesuaras.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas