„Huawei FreeBuds 4” apžvalga: ausinės, prieš kurias „AirPods” rausta iš gėdos

Ignas Petrikonis

2021-08-08, 17:00 (atnaujinta 2022-11-29, 01:57)

1 komentaras
„Huawei FreeBuds 4” apžvalga: ausinės, prieš kurias „AirPods” rausta iš gėdos

Beveik prieš penkerius metus dienos šviesą išvydusios visiškai belaidės ausinės sukūrė savotišką pandemiją. Jei pasivaikščiotumėte Vilniaus, Kauno ar kito didmiesčio centre nespėtumėte skaičiuoti žmonių su iš ausų kyšančiomis dantų šepetėlių galvutėmis. Tiesą sakant, greičiausiai net ir daugeliui mūsų šis kasdienis aksesuaras tapo toks svarbus, kad jį palikę namuose nedelsdami apsisuktume, lyg pamiršę telefoną ar piniginę.

Natūralu, jog per šį laikotarpį rinką užtvindė daugybė įvairiausių variantų - nuo pigiausių „Xiaomi” už 20 eurų iki brangiau už telefoną kainuojančių „Sony“ variantų. Tačiau akivaizdus šios rinkos karalius yra tas, kuris ir užvirė visą šią ausinių košę - senos geros „Apple AirPods”. Būtent į jas snaiperinio ginklo taikikliu, kurdama naująsias „FreeBuds 4”, nusitaikė „Huawei”, išsikėlusi tikslą pasiūlyti daugiau funkcijų, geresnę garso kokybę bei tai vartotojui padovanoti už mažesnę kainą. Skamba kaip eilinė niekada neišsipildanti konkurentų dainelė? Mums irgi. Patikrinkime, kaip yra iš tikrųjų.

Dizainas

„FreeBuds 4” yra 2019 metais pasirodžiusių savo trejeto ženklu pažymėtų sesių pirmtakės ir tai išduoda vienas unikaliausių jų bruožų - apvalus dėklas. Šiemet jis buvo minimaliai sumažintas, bet dydžiu vis dar šiek tiek lenkia dantų siūlo pakelius primenančius „AirPods”. Nors skirtumas nėra esminis, „Apple” dėžutė vis dar geriau įsitaiso kišenėse, ypač trumpų šortų ir aptemptų džinsų.

Laimė, „FreeBuds 4” dėklas yra išskirtinai kokybiškas. Viskas prasideda nuo ypatingos matinės sidabrinės spalvos (norintiems „Apple” klono taip pat siūlomas ir baltas variantas). Man ji atrodo ypač prabangiai ir moderniai, tačiau geriausia dalis, jog ja nudažytas dėklas visiškai nerenka pirštų antspaudų ir įbrėžimų. Turėję „AirPods” ar „Samsung” ausinukus žino, kad ilgainiui nuo išlikimą primenančių iššūkių kišenėse ir krepšiuose blizgaus plastiko dėklai pasidengia mikroįbrėžimais ir tampa šiurkštūs. Tuo metu manosios „FreeBuds 4” per visą naudojimo laikotarpį išliko lyg išimtos iš pakuotės.

Dėžutės atidarymo mechanizmas taip pat primena šveicarišką laikrodį. Dangtelį laikantys magnetai yra tokie tvirti, jog dėklą galima purtyti iš visų jėgų, o jis ne tik neatsidarys, bet net ir nė trupučio nesuklibės. Tiesą sakant, dangtelio atidarinėjimas netgi sukelia šiokią tokią priklausomybę. Ausinės dėklo viduje taip laikomos tvirtai, bet jų ištraukimas nesukuria problemų. Apie dėžutę liko paminėti tik tai, kad priekinėje jos dalyje yra apie bateriją ir prisijungimą prie telefono informuojanti LED lemputė bei netipinėje padėtyje - šone - esantis suporavimo mygtukas.

Pereinant prie pačių ausinukų, jie nudažyti kontrastuojančia blizgia sidabrine spalva ir dėl savo formos atrodo lyg iš akies lupti „AirPods”. Būtent čia ir yra vienas pagrindinių „FreeBuds 4” arkliukų. Dėl guminių pagalvėlių nebuvimo ir į ausį įstatomo tipo jos turėtų tapti pirmu pasirinkimu norintiems maksimalaus komforto bei nemėgstantiems būti visiškai izoliuotiems nuo aplinkos.

Deja, nors ausinukai yra stebėtinai lengvi, man su jais pasikartojo tas pats scenarijus, kaip ir su Airpodais. Dėl specifinės mano ausų formos jie krisdavo iš ausų, atlikus net ir menkiausią judesį. Dėl šios priežasties dėvėjimo komfortą paprašiau įvertinti savo kolegos. Jis paminėjo, jog „FreeBuds 4” nesukuria vakuumo jausmo ausyse, tačiau po poros valandų plastikas pradeda šie tiek spausti ausis ir jos paskausta - lygiai kaip ir „AirPods” atveju. Prisipažinsiu, jog labai laukiu, kada gamintojai pagaliau atsisakys šios „Apple” sugalvotos neva universalios formos, tačiau akivaizdu, jog nieko geresnio rinkai nepavyksta sugalvoti.

Garso kokybė

Kiek esu bandęs senuosius „FreeBuds 3”, labiausiai jų apie jų audio kokybę įsiminęs dalykas buvo visiškas žemų dažnių badas ir į aukštas natas nutaikytas garso profilis. Kompanija tuo metu teisinosi, jog stipresnių bosų pagroti neleidžia guminių pagalvėlių nebuvimas. Panašu, jog bendrovė kritiką neabejotinai išgirdo ir problemos sprendimą tikrai surado.

„FreeBuds 4” turi unikalią technologiją, kuri, vos įstačius ausinuką į ausį, per kelias sekundės dalis nuskenuoja jos kanalo formą ir pagal tai pritaiko garsą. Teigiama, jog tai, kartu su specialiu žemus dažnius sustiprinančiu varikliuku, padėjo bosus pagarsinti net 150%.

Ir prisipažinsiu, kad pokytis tikrai juntamas - elektroninė, hiphopo ir roko muzika čia skamba maloniau, nei standartinėse „AirPods”. Aišku, iki „FreeBuds Pro”, „AirPods Pro” ar kitų panašaus kalibro ausinukų su guminiais kištukais tikrai trūksta, bet žinant situaciją su atviro tipo ausinėmis mane tenkina faktas, jog tokia muzika pagaliau yra klausoma, nors ir nesukelia euforijos, nuo žemų dažnių virpant kaukolei.

Patys 14,3 mm skersmens garsiakalbiukai ausinių viduje vis dėlto geriausiai jaučiasi kituose žanruose - klasikinėje, džiazo ar netgi populiariojoje.

Triukšmo slopinimas

„Huawei”, „FreeBuds 3” atveju, buvo viena pirmųjų, kuri pasiūliusių aktyvaus triukšmo slopinimą atviro tipo (gaminių pagalvėlių neturinčiose) ausinėse. Kitos bendrovės to net nebandė daryti, kadangi pastangos primintų bandymą užkimšti rėtį - ką „FreeBuds 3”, deja, ir įrodė.

Vis dėlto kinų milžinė šios idėjos vis tiek neatsisakė ir iš esmės perkūrė triukšmo slopinimą "FreeBuds 4". Kompanija suprato, jog didžiausia atviro tipo ausinukų problema yra tai, kad jie nesugeba užsandarinti didesnės ausies landos, taip izoliuojant ją nuo triukšmo. Dėl šios priežasties pasitelkta mano jau minėta technologija, kuri geba per kelias sekundės dalis nuskenuoti ausies kanalo formą ir pagal tai pritaikyti triukšmo slopinimą.

Rezultatas, lyginant su „FreeBuds 3”, yra dviem galvomis aukštesnis. Biuro kondicionieriaus, automobilio variklio, lietaus lašų, foninės muzikos stilingoje hipsterių kavinėje ir panašūs garsai pritylinami praktiškai iki minimumo, kas yra idealu norintiems mokytis ar dirbti - pirmtakėms net ir tai būdavo sunki užduotis. Pagrindiniu iššūkiu vis dar išlieka aplinkinių žmonių balsai. Nors jiems kalbant nėra taip, kad galėtumėte žodis į žodį girdėti jų pokalbį, „FreeBuds 4” vis tiek jums neleidžia iki galo pamiršti apie kalbančiuosius.

Kitaip tariant, kaip tokios formos ausinės, „FreeBuds 4” turbūt spaudžia maksimumą iš triukšmo slopinimo. Tačiau planuojantys šiuos ausinukus naudoti kaip ginklą prieš verkiantį kūdikį lėktuve ar, dirbant namuose, triukšmaujančius vaikus vis tiek turėtų pasidairyti į alternatyvas su guminiais kištukais, tokias kaip „FreeBuds Pro” ar juo labiau „AirPods Pro”.

Veikimas

Viena svarbiausių priežasčių, kodėl net ir šiandien ką tik nuo konvejerio nulipusios „AirPods” iki šiol taip normaliai ir neparagauja nuo ilgo gulėjimo sandėlyje besikaupiančių dulkių skonio, yra tiesiog magiškas jų suderinamumas su visais „Apple” įrenginiais. Visi žino, jog pirmą kartą atvėrus šių ausinių dėklą daugiau niekuo rūpintis nereikės - jos su visais obuoliniais prietaisais bendraus automatiškai ir jums nė nejuntat. „Huawei” ne akla, todėl daugelį gerųjų dalykų bando atkartoti.

Prie naujesnių „Huawei” telefonų „FreeBuds 4” prisijungs lygiai kaip ir „AirPods”. Tiesa, atvėrus dangtelį iššokančio suporavimo lango man kažkodėl reikėjo laukti pernelyg ilgai - net apie 15 sekundžių. Jei būčiau mažiau kantrus, turbūt būčiau bandęs tai atlikti rankiniu būdu - elementariai palaikęs dėklo šone esantį mygtuką - šį procesą pirmąkart teks atlikti likusių „Android” bei „iPhone” savininkams. Na, bet viskas galiausiai pavyko.

Smagu, jog ausinukai vėliau su telefonu vėliau susijungia akimirksniu, dar net nespėjus jų įsidėti į ausis. Taip pat „FreeBuds 4” gali būti suporuota su dviem įrenginiais, o jeigu tie įrenginiai yra „Huawei” gamybos - netgi automatiškai prisijungti prie to, kurį tuo metu naudojate. Visgi būsiu atviras - nežinau, ar čia kalta šviežia ausinių programinė įranga, ar dar kas, bet ne vieną kartą ausines tarp prietaisų teko perjungti rankiniu būdu. Kaip ten bebūtų, su telefonu „FreeBuds 4” Bluetooth ryšį palaikė idealiai ir dideliu atstumu, jokių trukdžių nebuvo - kaip ir pridera tokios klasės ausinėms.

Malonus „FreeBuds 4” bonusas - išties nebloga mikrofonų kokybė. Tai labai pasitarnaus per vaizdo skambučius, kai norite, kad pašnekovai jus gerai girdėtų. Na, arba tuo atveju, jei norite būti tas tipinis didmiesčio gyventojas su iš ausų kyšančiais ausinukais, kuris eidamas su kavos puodeliu per miestą garsiai pasakoja kaip nusirovė Nidoje per festą ir aplinkiniams iš toli primena su savimi kalbantį pakvaišėlį.

Maloniai nustebinęs dalykas - puikiai veikiantys valdymo gestai, kurie buvo lyg atgaiva po prieš tai testuotų ir su tuo problemų turėjusių „FreeBuds 4i” (jų apžvalgą rasite čia). Kad nereikėtų traukti telefono iš kišenės, porą kartų patapšnojus per kurią nors ausinę muzika sustabdoma/paleidžiama, o skambučio metu - pakeliamas arba atmetamas pokalbis. Tuo metu ilgiau palaikius, įjungiamas arba išjungiamas triukšmo slopinimo režimas. Na, o ištraukus ausinuką iš ausies, muzika automatiškai sustabdoma bei paleidžiama, kai vėl jį įsidedate - patogu, kai staiga priėjęs žmogus jus užkalbina ir tenka lupti ausinę iš ausies.

„Huawei” ir kitų gamintojų „Android” įrenginių savininkai taip pat gali įsidiegti „AI Life” aplikaciją, kurioje galima atnaujinti ausinių programinę įrangą, matyti baterijos įkrovą, reguliuoti valdymo gestus ir įjungti garso slopinimą. Be to, pagaliau programėlėje galima reguliuoti „FreeBuds 4” garso profilį, pridedant žemų dažnių ar ko kito.

Baterija

Prieš keletą mėnesių bandytos pigiosios „Huawei FreeBuds 4i” buvo šypseną veide piešiantis atradimas baterijos prasme, nes net ir bandymo tikslais nusodinti jų akumuliatorių yra praktiškai fiziškai neįmanoma - tam reikėtų visos 8-10h darbo dienos. Tuo metu „FreeBuds 4” situacija yra kur kas liūdnesnė.

Gamintojas deklaruoja, kad įjungus aktyvų triukšmo slopinimą vieno įkrovimo pakaks 2,5h muzikos klausymo. Praktinėmis sąlygomis, minutė į minutę neskaičiavau, bet patikrinau, jog bendrovė iš esmės nemeluoja - ausinukai tikrai ištempia daugiau nei 2h. Problema tame, jog tai yra smarkiai per mažai, nes pradėjęs dirbti ir įsijungęs foninės muzikos nė nepajunti, kaip viena iš ausinių miršta, o po kelių minučių - ir kita. Aišku, problemos sprendimas paprastas - išjungus garso slopinimo režimą klausymo laikas pailgėja beveik dvigubai - iki kiek daugiau nei 3,5h, o su tokiais skaičiais jau galima gyventi.

Žinoma, visada yra ausinių dėklas, kurio baterijos rezervo pakanka dar maždaug 4 įkrovimams. Be to, jei netyčia ausinukus rastumėte mirusius, be muzikos ilgai kankintis neteks - vos 15 minučių įkrovimo suteiks net 2,5h klausymo. Na, o viską pabaigia galimybė dėklą įkrauti be laidų, pavyzdžiui, padėjus ant atvirkštinio belaidžio įkrovimo galimybę palaikančio telefono nugarėlės.

Verdiktas

Pabaigęs testuoti „FreeBuds 4” galiu konstatuoti, jog jos „AirPods” iš tiesų privertė uostyti dulkes. Šios ausinės siūlo stilingesnį dizainą, geresnį garsą, triukšmo slopinimą, kuris dar ir yra išmanus, bei puikų suderinamumą su „Huawei” ir gerą su kitų gamintojų įrenginiais. Maža to, kinai šį produktą siūlo ir už simboliškai mažesnę 129 eurų kainą. Žodžiu,

Kur kabliukas? Baterijos ištvermė kur kas mažesnė, nei perpus pigesnių „Huawei FreeBuds 4i”, o audio ir triukšmo slopinimo kokybė atsilieka nuo prabangesnių, bet ne tiek daug brangesnių „FreeBuds Pro”. Tai kam jos skirtos? Pagrindinis „FreeBuds 4” pirkėjas turėtų būti tas, kuris naudoja „Android”, o ypač „Huawei” telefoną, nori įvairių prabangių funkcijų ir kuriam patinka „AirPods” ausinių forma dėl komforto ar galimybės geriau girdėti aplinką, pvz. važiuojant dviračiu.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Pranešimas spaudai

2024-04-20, 11:59

0 komentarų

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Vyriausybės kanceliarija su dezinformacijos analizės centru „Debunk.org“ organizuoja moksleiviams skirtą egzaminą: gegužės 3 d. visi iš anksto užsiregistravę 9–12 kl. moksleiviai su dezinformacijos analizės meistrais paskaitoje diskutuos apie dezinformaciją, dirbtinį intelektą ir socialinių tinklų algoritmus, o po paskaitos dalyvaus egzamine, pasitikrins savo įgytas žinias ir, žinoma, gaus prizų.

„Dezinformacija nėra tik keistas nesuprantamas žodis ar kažkas, kas manęs nepalies – iš tiesų, kiekvieno iš mūsų telefone, socialiniuose tinkluose nuolat dūzgia didžiuliai informacijos ir dezinformacijos srautai, kuriuos turime atskirti, kad nepasimestume, kad nepakliūtume į sukčių rankas ar kitaip nenukentėtume. Svarbu suprasti, kad dezinformacija – tai priešiškai nusiteikusių šalių hibridinio karo ginklas, nukreiptas į mūsų šalies žmones ir naudojamas su tikslu silpninti visuomenę ir Lietuvą kaip valstybę.

Manau, kad dezinformacijos raštingumas šiais laikas toks pat būtinas kaip ir nuovoka informacinės technologijose, teksto suvokime ar kitose moksleiviams gerai žinomose srityse. Tikiuosi, kad šis egzaminas taps ne tik gražia tradicija, bet ir paskatins dezinformacijos raštingumo integraciją į mokymosi programas“, – sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Kaip viskas vyks?

  • Visus 9–12 kl. mokytojus (auklėtojus) iki balandžio 30 d. kviečiame registruoti savo mokomas (auklėjamas) klases dalyvauti Dezinformacijos raštingumo egzamine užpildant šią registracijos anketą. Kiekvienam mokiniui suteiksime individualų identifikacinį kodą (atsiųsime jūsų nurodytu el.paštu pasibaigus registracijai). Todėl prašome pildant formą pateikti kuo tikslesnį dalyvių skaičių iš jūsų klasės.
  • Egzaminas vyks interaktyviu būdu virtualioje erdvėje.
  • Geriausių rezultatų pasiekusi klasė bus pakviesta į Vyriausybės rūmus ir apdovanota.
  • Prieš egzaminą vykstanti paskaita bus transliuojama viešai Vyriausybės „Youtube“ ir „Facebook“ paskyrose.
  • Renginio pradžia – 10 val., trukmė – iki 1 val.

Nesate moksleiviai, bet norite mokytis dezinformacijos raštingumo?

Išbandykite „Debunk.org“ sukurtą skaitmeninį, nemokamą kursą, skirtą išmokti atpažinti melagingą ir klaidinančią informaciją. Lietuvoje „InfoSkydą“ jau išbandė 2 tūkstančiai žmonių!

45 minučių trukmės kurse apžvelgiama daugybę temų: kas yra dezinformacija ir kaip ji veikia, kas yra botai ir troliai, kaip dirbtinis intelektas gali būti naudojamas manipuliuoti jumis, kaip veikia socialinių tinklų algoritmai, ir dar daugiau.

Atlikę visas užduotis, išmoksite vadovautis trimis paprastomis taisyklėmis, kurios padės išvengti informacinių pinklių: įvertinti šaltinį, patikrinti turinį, ir apsvarstyti kontekstą.

Programą sudaro trumpi straipsniai, vaizdo įrašai ir „Kahoot“ žaidimai. Turėkite omenyje: kuo greičiau pateiksite teisingą atsakymą, tuo daugiau taškų surinksite!

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas