Amerikiečių sukurta elektromobilių technologija gali atsidurti ir Mėnulyje: NASA ketina panaudoti GM sukurtus sprendimus kitai kelionei į Žemės palydovą

Arnas Balčiūnas

2024-04-14, 19:55 (atnaujinta 2024-04-15, 23:21)

0 komentarų

NASA norėtų sugrąžinti žmones į Mėnulį dar iki 2026 metų pradžios, o tai yra ir vienas iš kampanijos „Artemis“ siekių. Programoje nurodoma, kad astronautai, kurie vaikščios vieninteliu natūralaus žemės palydovo paviršiumi, taip pat gaus naują priemonę - mėnuleigį, kuris padės jiems naviguoti dulkėtose Mėnulio kalvose.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Amerikiečių sukurta elektromobilių technologija gali atsidurti ir Mėnulyje: NASA ketina panaudoti GM sukurtus sprendimus kitai kelionei į Žemės palydovą

Tokia priemonė, gali būti veikianti tokiu pačiu „General Motors Ultium“ technologijos principu, koks dabar naudojamas elektromobiliuose „Chevrolet Blazer“, „GMC Hummer“ ir „Cadillac Lyriq“.

Tolesniam mėnuleigio vystymui, NASA atrinko tris komandas, kurios, tikėtina, kartu su „Artemis V“ misija bus siunčiamos į Mėnulį. Viena iš komandų, pavadinimu „Lunar Outpost“ apima „GM“, „Lockheed Martin“ „Goodyear“ ir „MDA Space“. Kitos komandos, besivaržančios dėl mėnuleigio, yra valdomos „Intuitive Machines“ ir „Venturi Astrolab“ ir turi tokius vardus kaip „AVL“, „Boeing“, „Michelin“, „Northrop Grumman“, „Axiom Space“, ir „Odyssey Space Research“.

2022 metais lapkričio mėnesį, kartu su misija „Artemis I“ prasidėjo mėnulio kampanija. Pirmasis įgulos skrydis, su misija „Artemis II“ suplanuotas ne anksčiau nei 2025 metais rugsėjo mėnesį, o žmones į mėnulį, tyrinėti Pietų Ašigalio, skraidinsianti „Artemis III“ turėtų įvykti ne anksčiau nei 2026 metų rugsėjį. Kitaip tariant, „Artemis V“, kampanija į Mėnulį skraidinsianti mėnuleigį vyks mažiausiai po trejų metų

Remiantis NASA, trys bendrovės pradės metus truksiančias studijas, kad sukurtų reikalavimus atitinkančią transporto priemonę, įskaitant ir galimybę mėnuleigį valdyti nuotoliniu būdu, tais atvejais, kai astronautai negali ar ar jiems nereikia tyrinėti Mėnulio paviršiaus.

Po studijos, labiausiai tikėtina, kad NASA vienos komandos paprašys tęsti mėnuleigio gamybą ir išsiųsti jį į Mėnulį užtikrinant, kad jis yra paruoštas užduočiai. Jei bus pasirinktas „Lunar Outpost“ mėnuleigis, sekantį pasaulio mėnuleigį energija aprūpins panaši į žemėje turimos transporto priemonės „Chevy Blazer EV“, „Ultium“ technologija.

„Turėdami turtingą praeitį remiant mūsų valstybės kosmoso programą, „General Motors“ džiaugiasi galėdami dar kartą paremti Amerikos astronautus, jiems besiruošiant į šią svarbią misiją į Mėnulį“, - „Automotive News“ citavo GM atstovą.

„Mes naudosime mėnuleigį keliaujant į tokias vietoves, kurių negalėtume pasiekti pėsčiomis ir tokiu būdu pagerinsime savo tyrinėjimo galimybes ir atrasime naujų mokslinių atradimų“, kalbėjo NASA būstinės Vašingtone Tyrimų sistemų plėtros misijos direktorato vyriausiasis tyrinėtojas Jacobas Bleacheris. „Su „Artemis“ įgulos misija ir nuotolinių operacijų metu, kai ant paviršiaus nėra įgulos, mes galėsime tyrinėti Mėnulį ištisus metus“.

GM, „Lockheed Martin“, „Goodyear“ ir „MDA Space“ sukurta transporto priemonė, kurioje telpa du žmonės, turi konfigūruojamą krovininio skyriaus paviršių ir robotinę ranką. Pasak gamintojų, ją galima naudoti dviejų savaičių laikotarpį mėnulio naktų metu, prie žemesnių kaip -280 laipsnių pagal Farenheitą, temperatūrų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas