Ar vidaus degimo varikliai artėja prie visiško išnykimo? Pateikiamas atsakymas, kuris gali nustebinti daugelį, gamintojai turi alternatyvų

Arnas Balčiūnas

2024-04-14, 17:55

0 komentarų

Pasaulis pradeda suprasti taršių energijos šaltinių atsisakymo svarbą. Kalifornijos oro išteklių valdyba neseniai paskelbė apie naują reikalavimą – iki 2035 metų, visi nauji valstijoje parduoti automobiliai turės neskleisti šiltnamio efektą sukuriančių dujų, tokių kaip anglies dvideginis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Ar vidaus degimo varikliai artėja prie visiško išnykimo? Pateikiamas atsakymas, kuris gali nustebinti daugelį, gamintojai turi alternatyvų

Įvairūs vidaus degimo varikliais aprūpintų automobilių draudimai netrukus įsigalios ir Europoje. „Global Electric Vehicle Outlook“ apskaičiavo, kad iki 2021 metų pabaigos pasaulio keliuose buvo apie 16,5 milijonų elektromobilių, o šis skaičius yra trigubai didesnis, nei 2018 metais.

Beveik visi sutaria dėl vieno dalyko - transporto pramonei reikia įgyvendinti rimtus pokyčius, norint sumažinti į atmosferą patenkančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekius. Ar tai pasiekiama, remiantis vidaus degimo varikliais?

Šiandien, išsamiau pasidomėkime tokio tipo varikliais ir kodėl kai kurie žmonės mano, kad artėja „vidaus degimo variklių žūtis“.

Svarbus vidaus degimo variklių vaidmuo

Daugiau kaip šimtmetį, vidaus degimo varikliai vaidino svarbų vaidmenį transporto srityje. Šių patikimų variklių dėka yra varomi automobiliai, sunkvežimiai, traukiniai, laivai ir lėktuvai.

Istoriškai, vidaus degimo varikliai buvo varomi iškastiniu kuru. Degant iškastiniam kurui, jie į orą paleidžia didelį kiekį anglies dioksido (šiltnamio efektą sukeliančių dujų).

Tai nemažina vidaus degimo varikliais varomų automobilių pardavimo tempų. Pasak „JATO“, pirmąjį 2019 metų pusmetį, 90 proc. pasaulyje parduotų automobilių buvo su vidaus degimo varikliais.

Tokio tipo varikliai energija aprūpina kur kas daugiau, nei tik transporto pramonę – vidaus degimo varikliai yra plačiai naudojami elektros gamybos generatoriuose.

Kai kurie mano, kad siekiant transporto pramonės vystymosi, vidaus degimo varikliai turėtų išnykti.

Štai problema, dėl kurios nustumti vidaus degimo variklius į antrą planą yra sudėtinga: būtų sunku surasti tokius pačius nepriklausomos energijos kiekius tiek automobilių, tiek ir kitoms pramonėms.

Ar yra koks nors būdas, kuris leistų naudoti vidaus degimo variklius, nežalojant aplinkos?

Ar vidaus degimo varikliai išnyks?

Sunku įsivaizduoti pasaulį be vidaus degimo variklių, kai šiuo metu jie dominuoja rinkoje. Žinoma, pramonė gali žengti žingsnį tvarumo link ir toliau apsirūpinti energija naudodama vidaus degimo variklius.

Pasaulyje atsiranda vis daugiau bendrovių, kurios modifikuoja vidaus degimo variklius, kad jie galėtų būti varomi 70 proc. vandeniu ir 30 proc. atsinaujinančio etanolio ar metanolio mišiniu. Tai rodo, jog tikėtis visiško vidaus degimo variklių išnykimo yra paprasčiausiai nerealu.

Automobilių gamintojai ieško būdų kaip pritaikyti vidaus degimo variklius, kad jie veiktų tvariau, o taip pat išmetamose dujose nebūtų NOx, SOx, suodžių, sieros, gyvsidabrio ar dyzelino dalelių, kas šiandien kelia didžiulį susirūpinimą.

Pasaulis gali lengviau spręsti klimato krizę, kai novatoriai ieško kuo daugiau įvairų sprendimo būdų. Vidaus degimo varikliai nebūtinai turi išnykti kaip dinozaurai. Sprendimas yra naudoti modifikuotus variklius, kurie aprūpintų energija visą planetą jos nežalodami.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas