Atėjo laikas persėsti prie elektromobilio vairo: Seime kelią skinasi nauja lengvata elektromobiliams

Pranešimas spaudai

2022-12-08, 18:36

9 komentarai (-ų)

Visame pasaulyje vis labiau populiarėja elektrinės transporto priemonės, kurios jau netolimoje ateityje turėtų pakeisti vidaus degimo varikliais aprūpintus automobilius. ES yra iškėlusi ir ganėtinai ambicingą tikslą – iki 2050 metų tapti pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu. Link to bandoma judėti ir Lietuvoje.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Atėjo laikas persėsti prie elektromobilio vairo: Seime kelią skinasi nauja lengvata elektromobiliams

Ketvirtadienį, gruodžio 8 d., Seimas svarstymo stadijoje pritarė parlamentaro Kasparo Adomaičio inicijuotai pataisai, kuri įtvirtina kelių naudotojo mokesčio lengvatą komerciniam transportui už naudojimąsi magistraliniais keliais važiuojant grynaisiais elektromobiliais. Iki šiol mokesčio lengvata už naudojimąsi magistraliniais keliais važiuojant grynaisiais elektromobiliais verslui nebuvo taikoma. Pataisą palaikė 83 parlamentarai.

Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo pakeitimo projektą, anot iniciatoriaus, paskatino ir specifinis komercinių, krovininių automobilių naudojimo dažnis bei grafikas, besiskiriantis nuo privačių automobilių naudojimo.

„Jei asmeniniais automobiliais daugiausiai naudojamasi tik ryte ir vakare, tarkime, važiuojant į darbą ir iš jo, tai komerciniais ar krovininiais automobiliais įprastai per parą naudojamasi žymiai ilgiau ir jais nuvažiuojami atstumai yra reikšmingai didesni. Tai sudaro svarbią CO2 emisijų transporto sektoriuje dalį.

Suteikiant kelių naudotojo mokesčio lengvatą gryniesiems elektromobiliams, verslas būtų skatinamas taršesnes krovinines transporto priemones keisti į elektromobilius ir taip prisidėti prie transporto sektoriaus generuojamos taršos bei poveikio klimatui mažinimo“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys K. Adomaitis.

„Siūloma lengvata gryniesiems elektromobiliams – tai iniciatyva, skatinanti žaliąjį kursą. Tai lyg lašas, kuris per laiką akmenį pratašo, nes būtent transporto sektoriaus vykdoma veikla turi itin didelę įtaką formuojant visuomenės įpročius kelyje“, – teigia vienas iš projekto teikėjų parlamentaras Marius Matijošaitis.

„Norėdami pasiekti Europos tikslą iki 2050 metų tapti pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu, ryžtingų sprendimų turime imtis jau dabar. Mokesčio lengvata komerciniams elektromobiliams yra puikus žingsnis link šio tikslo, tačiau dar laukia ilgas kelias ir daug svarbių sprendimų“, – tikina projekto palaikytoja, Seimo narė Ieva Pakarklytė.

Seimui galutinai pritarus Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo pakeitimo projektui, mokesčio lengvata komercinio transporto gryniesiems elektromobiliams už naudojimąsi magistraliniais keliais įsigaliotų nuo 2023 m. liepos 1 d.

9 komentarų

AS

Vieną savaitę- nesėsti, nes įkrovimas brangus, stotelių tinklas neišvystytas, trumpas nuvažiavimo atstumas su 1 įkrovimu, etc.,kità savaitę-sėsti, nes Seimas kažką “gero” padarė(nes EU Direktyvos tai liepia)…Verslui naudinga bus tada, kai už visus elektroautomobilius bus galima susigrąžinti PVM, o gyventojams-ne mažesnė, kaip 25 % kompensacija iki tam tikro šalies elektromobilių skaičaus %/gyv. skaičiui….

Kitoks

Sveicarai isvis uzdraude pirkt elektromobilius del elektros kainu,opas mus skatina,kur ju protas.

D

Netaikykit muito elektromobiliams,labai paprasta,prisipirks tada dėvėtų visi.

Melagiai

Pritariu 100% Jei galima būtų pirkti iš 2-3 šalių elektromobilius be muito pusė žmonių važinėtis galėtų su jais.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas