CATL ruošiasi automobilių rinkos revoliucijai: jau netrukus ketina naudoti naujos kartos baterijos, kurios kardinaliai pakeis situaciją

Arnas Balčiūnas

2024-05-04, 17:15

0 komentarų

Elektrinės transporto priemonės galėtų būti transporto ateitimi, tačiau pirmiausia, reikėtų ženkliai pagerinti baterijų ilgaamžiškumą, norint teigti, kad tokie modeliai būtų patvaresni nei vidaus degimo varikliais aprūpinti automobiliai.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
CATL ruošiasi automobilių rinkos revoliucijai: jau netrukus ketina naudoti naujos kartos baterijos, kurios kardinaliai pakeis situaciją

Elektromobiliams skirtas baterijas gaminanti bendrovė CATL aktyviai darbuojasi kuriant naujus sprendimus, kurie leistų prailginti įveikiamą atstumą, o taip pat paspartintų ir įkrovimą. Dabar aiškėja, jog dar iki 2027 metų kompanija tikisi pradėti gaminti nedidelės apimties kietojo kūno baterijas.

Šie pažangiausi akumuliatoriai žada didesnį nuvažiuojamą atstumą ir saugumą, palyginti su šiandien elektromobiliuose naudojamais ličio jonų baterijomis. Bene didžiausia problema, su kuria susiduria gamintojas, yra didžiulės tokių baterijų gamybos sąnaudos.

Nepaisant to, CATL vadovai tiki savo technologija. Kompanijos vyriausiasis mokslininkas Wu Kai mano, kad iki 2027 metų jų kietojo kūno technologija pasieks 7-8 balus 9 balų skalėje, o tai leis gaminti nedideles serijas.

Dabartinių skystųjų ličio akumuliatorių energijos tankis jau pasiekė savo ribas, nes daugumos jų tankis siekia apie 350 Wh/kg. Tuo tarpu kietakūnės baterijos gali pasiekti net 500 Wh/kg, o tai atveria kelią gerokai ilgesnio nuotolio elektromobiliams be didžiulių ir sunkių blokų. Be to, dėl to, kad nėra degaus skysto elektrolito, jie yra saugesni.

Nors kelias iki visuotinio pritaikymo gali būti ilgas, CATL daug investavo į šią technologiją - jos mokslinių tyrimų komandoje dirba beveik tūkstantis žmonių. Bendrovės pastangos jau pasireiškia partneryste su kitomis pramonės milžinėmis, pavyzdžiui, elektromobilių gamintoja „Nio“ kartu su CATL dirbo su pusiau kietojo kūno baterijomis ir pasiekė 999 km ridą savo „ET7“ sedane - tai įrodo jų galimybes.

Kelias iki visiškai kietojo kūno baterijų dominavimo elektromobiliuose gali būti ilgas, nes kai kurie ekspertai pasisako už pusiau kietojo kūno technologiją kaip lengviau pritaikomą tarpinį žingsnį. Tačiau CATL siekis pradėti mažos apimties gamybą reiškia reikšmingą šuolį į naują galingų ir saugesnių elektrinių transporto priemonių erą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas