Daugeliui Lietuvos vairuotojų tai tikrai nepatiks: netrukus juos stabdyti galės net ir aplinkosaugininkai, pasekmės galėtų būti itin skaudžios

Pranešimas spaudai

2023-04-16, 07:35

46 komentarai (-ų)

Aplinkos ministerija parengė Saugaus eismo automobilių keliais ir Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymų pakeitimo projektus, kurie padės sustiprinti transporto priemonių taršos kontrolę kelyje, sumažinti neigiamą kelių transporto poveikį aplinkai ir sveikatai.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Daugeliui Lietuvos vairuotojų tai tikrai nepatiks: netrukus juos stabdyti galės net ir aplinkosaugininkai, pasekmės galėtų būti itin skaudžios

Įstatymų projektai parengti bendradarbiaujant su Susisiekimo ministerija, Lietuvos transporto saugos administracija ir policija.

„Techniškai netvarkingoms transporto priemonėms, kurių tarša viršija nustatytas ribas ar neatitinka kitų taršos reikalavimų, būtų privaloma pakartotinai atlikti techninę apžiūrą. Sprendimus galėtų priimti ir aplinkosaugininkai, ir už transporto saugą atsakingi specialistai sustabdę kelyje automobilį ir realiu laiku jį patikrinę. Taip išvalytume kelius nuo teršėjų. Kai kurie automobiliai galbūt sugedo tarp kas dvejus metus privalomai atliekamų apžiūrų, bet pasitaiko ir sąmoningų teršėjų“, – planuojamus pokyčius komentuoja aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Siūlomais pakeitimais Aplinkos apsaugos departamento ir Lietuvos transporto saugos administracijos pareigūnams bus suteikiami papildomi įgaliojimai riboti taršos reikalavimų neatitinkančių lengvųjų automobilių, autobusų, krovininių automobilių (M1, M2, M3, N1, N2, N3 klasių) dalyvavimą eisme.

Priėmus numatytus įstatymų pakeitimus Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai turės teisę savarankiškai, nedalyvaujant Aplinkos apsaugos agentūros specialistams ir policijos pareigūnams, tikrinti, ar nurodytų klasių transporto priemonių į aplinką išmetamų teršalų kiekiai ir kiti taršos parametrai atitinka reikalavimus, o, kai neatitinka, panaikinti privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Planuojama, kad Lietuvos transporto saugos administracijos pareigūnai galės papildomai stabdyti M1 ir N1klasių (lengvąsias keleivines ir lengvąsias krovinines) transporto priemones, tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį reikalavimams ir, kai neatitinka, panaikinti privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pakeitus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, bus sudarytos teisinės sąlygos Lietuvos transporto saugos administracijai į sąrašą trūkumų, kuriuos nustačius panaikinamas privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas, įrašyti ir transporto priemonių taršos reikalavimų pažeidimus.

Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ duomenimis, 2022 m. apie 50 proc. keliuose važinėjančių transporto priemonių iš pirmo karto nepraėjo privalomosios techninės apžiūros, o apie 10 proc. jų neatitiko į aplinką išmetamų teršalų reikalavimų – nustatytas per didelis dūmingumas ar anglies monoksido kiekis, eksploatacinių skysčių nuotėkis.

Numatoma, kad minėti pakeitimai įsigalios 2024 m. sausio 1 d.

46 komentarų

jonas

patys norėjote sojuzo tai džiaukitės o aplamai tei reikia kokios tai revoliucijos nes dabar buržuazinė santvarka panaši kaip rusijoje.

V.G

Matyt saviem lengvas darbo vietas ruošia,jų gi šeimos didėja ir giminė platėja,visos šiltos vietos jau užimtos.

O

tai per tech.apžiūrą negali nustatyti, ar mašina teršia aplinką? Ar tikrintojai nėra atsakingi, kad leidžia vairuoti netvarkingas mašinas?Reikia dar visokių tikrintojų, neaišku - kokių? Stabdys kelyje kažkokie neaiškūs tipai ir jiems reikės sustoti?😱
Visiškas nusvaigimas.😱

Jeronė

Juk tekste aiškiai parašyta, kad automobilis gali ir sugesti laike dviejų metų kol ateis laikas sekančiai tech apžiūrai.

Arunas

Nuo zdrastvui zopa novij god.kada tai baigsis.vairuotoju puolimas.kiek atverti zinias ir viskas tik vairuotojui geriau.tarsos mokėsciai benzinui dyzelinui.idomu kam panaudojami pinigai?pilna valstybės degradacija.amen.koreja.siaures.somalis mažiau mašinų turi.ir dar kažkur kur durniau.issiusti juos į mėnulį.tarsos nėra.tik radiacija.smegenis pagydyti.

Reg

Jei žala gyventojui dėl atimto automobilio yra logiškai didesnė nei daroma žala gamtai, tai žmogus už gamtą aukščiau. Ir eikit Vilniaus pižonai na...i
Kai gausit 800e šitoj Lietuvoj tada kalbėkit.

Petras

Labai teisingai, dusinti visus tuos smirdžius. Nemačiau, kad policajai kada nors baustu tuos šleifus juodų dūmų leidžiančius.

auksinis kardas

taip pradesime bausi nuo jusu, esu dirbes panasioje imoneje kaip tuvlita ir galiu atsakingai pareiksti kas dabar daroma feikas ir apgaule niekas cia netersia tie autimobiliai kas deklaruojama viesoje erdveje taip iskastinis kuras ir tie vadinami suodziai visiem i akis lenda o ar zinote kad tik 1 ugnikalnis ismeta tiek siedos diosikdo junginiu kiek visa zmonija su visais fabrikais ir technika per visus metus, tie vadinami "ekologiski"elektromobiliiai tersia labai licio baterijos kuriomis ikraunami jie pagaminti po to utilizuoti ismetami i atmosfera labai nuodingi garai, o kas pristato prekes laivai ar matete elektrini ar vandenilini laiva ar lektuva ar traukini ar sestuemte i toki varoma eletra kur po galimo trumpo jungimo issijungtu sistemos ?

Petras

Eilinės,, edžios " saviems. Kuo kuo daugiau galimybių bausti be teismo sprendimo , tuo didesnė korupcijos rizika . Kiek pas mus galinčių bausti ? Niekur nėra tiek .

Haha

O man patiks! Lietuvoje oras užterštas nes daug važinėja pakirmijusiom mašinom ir dar išsiima DPF filtrus. Aš važinėju nenauja bet tvarkinga mašina ir šias priemones laai sveikinu! Juk tai mūsų pačių labui, buduliai!

Alvyds

Kai patį pagaus ir nubaus, kniauksi kitą dainelę

V.G

Jeigu jų prietaisai bus ,,100% neklystantys" ,manau džiaugsmo bus mažai.

Rimas

Kai tiek miškų iškirsta, paežerių privatizuota, tur būt atlieka laisvų gamtosaugininkų.

Tautietis

Kai bukaprociai dapuola prie valdisku kedziu tai jiems visai saratai susisuka.reiketu jiems pagyventi is 800 algos tada paziureciau kIp uzgiedotu o dabar kanceliarinem gauna daugiau

Vaclovas

Atėmė iš pensininkų pensijas dabar atims ir autmobilius

Jonas

Jei terši kitiems orą, pensininke, susitvarkyk automobilį o ne lok

Tomm

Tai dar ateity kelininkus reikia itraukt , juk gadinam kelio dangą. Dar psichologus itraukim o gal žmogus susinervines. Gal dar ką sugalvosim elektrikam santechnikam, žodžiu represinė gerovės valstybė

Bronius

Jeigu patikrinus auto his atitikks keliamus aplinkosaugos reikalavimus kois kompensacija gaus auto Savininkas.

Jo

Jau artėja pasaulio pabaiga ,nes jau músų valdžiažmogiai baigia visai nuprotėt .

Tomas

Gera iniciatyva, pilnai palaikau, seniai to reikėjo

fu

Manyčiau, kad kiekvienam reikia sąžiningai dirbti savo darbą. Jeigu tech. apžiūroje bus "teisingai" patikrintas dūmingumas, tai per du metus nelabai jau jis keisis, nebent koks gedimas. Tai negi aplinkosaugininkai neturi daugiau ką veikti, tik automobilius perpatikrinti. Tam juk yra policija, transporto inspekcija. O aplinkosaugininkai tegul renka šiukšles, padangas iš miškų, kuršių mariose kontroliuoja taršą bei nelegalią žvejybą. Vienu žodžiu, dirbkim savo darbą

Lankytojas

Pritariu. Geriau tegul atidžiau stebi leidimų išdavimą miškų kitimams!

Artūras

Policija stabdo.Prastitutės stabdo tai suprantama.bet eiguliai ir visi kiti gal jau darbų nėra .Visai valdininkų smegenys skystėja

Sigis

Duokite pensijas kaip Vokietijoje, atlyginimus kap briuselio valdininkams, tai jau kita metą važinėsime su elekriniais automobiliais

Lankytojas

Jūs pagalvokit kokią taršą darys išmetamos atidirbusios automobilių baterijos!

Pagadintasoras

Tai rezultatas to.kai tėvai sukiša savo nevykėlius sūnelius į valdžią

Arunas

Tipo tėvelis labai protingesnis. Aišku, atžala bet kokiu atveju bus gimdytojus durnumu "perspjovusi"...

Rimas

Taip ne tik aplinkosaugininkam,leiskit,nes matyt savus reik sukist y siltas ,paruostas vietas,bet ir parduotuviu pardavejom,nes gali tuscius butelius veziotis!!!! Nu totali bananu valstybe!...

Lankytojas

Susimetam ir nuperkam Gentvilas deguonies,uždus gi žmones gerieji nuo baltijos

Rimantas

Ne geriau nuperkam Gentvilui dujokaukę žmogus kvėpuos tyru oru gal protas prašviesės.

Gintautas

Kodėl nestabdys N2,N3 transporto, jie didžiausi teršėjai.Ar todėl kad verslas ir jiems viskas galima?

Gedas

Žiūriu Lietuvos policijos tuoj visai neliks, pradžioje viešo saugumo tarnyba, dabar jau ir aplinkosauga, kuo toliau, tuo gražiau.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas