Daugiau nei ketvirtadalis vairuotojų vėluoja laiku atlikti techninę apžiūrą: kaip to išvengti?

Pranešimas spaudai

2024-03-29, 13:00

0 komentarų

Nors Lietuvos įstatymai įpareigoja vairuotojus kas 2 metus atlikti automobilio techninę apžiūrą, 2023 m. „Transekstos“ duomenimis, net 26 proc. automobilių savininkų pernai vėlavo tai padaryti.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Daugiau nei ketvirtadalis vairuotojų vėluoja laiku atlikti techninę apžiūrą: kaip to išvengti?

Techninės apžiūros neturintis automobilis gali ne tik kelti pavojų eismo saugumui, tačiau vairuotojai rizikuoja sulaukti ir baudų. Geriausias būdas jų išvengti – užsisakyti priminimą apie artėjančią techninės apžiūros galiojimo laiko pabaigą.

Panevėžio vairuotojai vėluoja labiausiai, pareigingiausi – Utenoje

2023 m. 16,5 proc. vairuotojų Lietuvoje vėlavo į techninę apžiūrą atvykti iki mėnesio, o 9,4 proc. – virš mėnesio.

Daugiausiai techninę apžiūrą vėlavusių atlikti vairuotojų užfiksuota Panevėžyje – 29,8 proc., Vilniuje – 29,1 proc. ir Telšiuose – 27,2 proc. Pareigingiausi vairuotojai – Utenoje. Visgi net ir čia beveik ketvirtadalis jų į techninės apžiūros stotis atvyko su negaliojančiu techninės apžiūros liudijimu. 2022 m. vėluojančių atvykti į techninę apžiūrą skaičius buvo panašus.

„Tai, jog daugiau nei ketvirtadalis vairuotojų laiku neatlieka techninės apžiūros rodo, kad problema įsisenėjusi ir žmonėms reikia sprendimo – galimybės patogiai gauti priminimus. Rinkoje tokios paslaugos jau po truputį skinasi kelią ir vis daugiau automobilių vairuotojų jomis naudojasi“, – sako naujos programėlės visiems vairuotojų poreikiams „carOne“ verslo operacijų direktorė Gabija Gertienė.

Rizikuoja gauti baudą

Vairuotojai, kurie neskuba atlikti automobilio techninės apžiūros arba pamiršta apie jos galiojimo pabaigą, rizikuoja gauti nemažas baudas. Lietuvos keliuose šiuo metu yra sumontuota daugiau nei 200 stacionarių pažeidimų kontrolės sistemų. Per parą jos nuskaito apie 1 mln. transporto priemonių valstybinius numerius ir automatiškai fiksuoja ne tik viršytą greitį, bet ir automobilius neturinčius privalomojo civilinės atsakomybės draudimo ar galiojančios techninės apžiūros.

Už važinėjimą be techninės apžiūros automatiškai „išrašoma“ bauda siekia 30-40 eurų. Jei toks automobilis perleidžiamas vairuoti kitam asmeniui – šis veiksmas užtraukia baudą nuo 60 iki 120 eurų. Kadangi patį automobilio savininką pranešimas apie skirtą baudą pasiekia ne tą pačią dieną, tokiu būdu galima sukaupti itin didelę baudų kolekciją.

„Jei techninės apžiūros galiojimas yra pasibaigęs arba buvo panaikintas, išvengti nemalonumų galima užsakius vienos dienos leidimą nuvykti į TA stotį ir atlikti techninę apžiūrą. Tokia galimybe pernai buvo pasinaudota net 390 tūkst. kartų“, – sako Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ atstovas spaudai Renaldas Gabartas.

Įvykus eismo įvykiui, draudimo bendrovės gali atsisakyti atlyginti patirtą žalą, jei bus nustatyta, kad avarija įvyko dėl netvarkingos transporto priemonės būklės.

Išvengti vėlavimų galima užsisakius priminimą

Norint išvengti baudų ir rizikos eismo saugumui, vairuotojai gali užsisakyti priminimus apie besibaigiančią techninę apžiūrą.

Nuolatinius automatinius priminimus apie automobilio techninės apžiūros galiojimą lengvai galima gauti neseniai rinkoje pasirodžiusioje „carVertical“ sukurtoje programėlėje „carOne“. Automobilio savininkui tereikia programėlėje patvirtinti savo tapatybę ir jam priklausantys automobiliai bei jų techninės apžiūros galiojimas bus automatiškai pridėti į paskyrą.

Minėtoje aplikacijoje vairuotojai ras ir daug kitų naudingų funkcijų: galimybę apsidrausti privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, gauti priminimus apie vairuotojo pažymėjimo ar draudimo poliso galiojimo pabaigą, parkuoti automobilį Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, įkrauti elektromobilį, išsikviesti pagalbą kelyje, parduoti savo transporto priemonę ar rasti artimiausią autoservisą.

„Kadangi didelė dalis vairuotojų praleidžia techninės apžiūros, vairuotojo pažymėjimo ar draudimo galiojimo pabaigą, siekėme sukurti įrankį, kuris leistų išvengti šių nepatogumų. Šiuolaikiniai vairuotojai vertina galimybę turėti visą automobilio informaciją vienoje patogioje programėlėje“, – sako G. Gertienė.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas