Jei turite vaikų, labai tikėtina, kad automobiliu vasaros metu su jais leidotės į ne vieną ilgesnę kelionę: kur ieškoti ir kaip šalinti vaikų paliktus nešvarumus automobilyje?

Pranešimas spaudai

2024-09-17, 07:54

0 komentarų

Jei turite vaikų, labai tikėtina, kad automobiliu vasaros metu su jais leidotės į ne vieną ilgesnę kelionę tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Taip pat labai tikėtina, kad šių kelionių metu vaikai automobilyje paliko priminimus, kurie nebūtinai malonūs, nes dažnu atveju, tai įvairūs nešvarumai – pradedant smėliu, baigiant gėrimų ar maisto likučiais.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Jei turite vaikų, labai tikėtina, kad automobiliu vasaros metu su jais leidotės į ne vieną ilgesnę kelionę: kur ieškoti ir kaip šalinti vaikų paliktus nešvarumus automobilyje?

Taip pat kai kurie nešvarumai gali būti „pasislėpę“. Kokiais atvejais viską išvalyti pavyks greitai ir nesudėtingai, o kada gali tekti kreiptis į švaros specialistus?

Pirmas žingsnis – identifikavimas

Kuo vasaros nešvarumai skiriasi nuo tų, kuriuos vaikai automobilyje gali palikti kitais metų laikais? Tikriausiai pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jų kiekį ir pobūdį. Rudenį ir žiemą, kai dažniausiai keliaujama trumpus atstumus mieste, į automobilio vidų daugiausiai patenka kietos ir sausos apnašos, pavyzdžiui, smėlis, druskos.

Vasarą, kai keliaujama į kurortus Lietuvoje ar leidžiamasi į išvykas už šalies ribų, automobilis tampa ne tik kelionės įrankiu, jame snaudžiama, valgoma ir pramogaujama. Todėl automobilio salone galima aptikti daugiau maisto likučių pėdsakų – trupinių ir padažų, prakaito ar gėrimų paliktų dėmių. Pastarosios neretai įsigeria tiek į vaikiškų kėdučių, tiek ir sėdynių apmušalus, todėl jų šalinimas gali pareikalauti daugiau pastangų, laiko ir priemonių.

„Kartais pirma pradedame daryti, o tik po to galvoti. Patariu pirmiausia įvertinti bendrą būklę, kokio tipo nešvarumus pastebite. Jei nematote gėrimų paliktų dėmių ar tepių maisto likučių, o tik smėlį ar trupinius, tikėtina, kad, norint viską išvalyti, pakaks nuvykti į savitarnos plovyklą, kur viską galėsite išsiurbti su galingesniu siurbliu, o kietus paviršius nuvalyti drėgna šluoste. Tačiau jei pastebite skysčių, padažų ar prakaito dėmių, neišvengsite drėgno ar giluminio valymo, nes tokios dėmės įsigeria ne tik į paviršių, bet ir gilesnius sėdynių ar vaikiškų kėdučių sluoksnius. Norint kokybiškai pašalinti tokias dėmes, reikės tiek specifinių valiklių, tiek ir tokiam valymui skirtos įrangos“, – pastebi automobilių švaros centrų „Švaros broliai“ vadovas Algirdas Plečkaitis.

Drėgnuoju būdu, turint tam reikalingą įrangą, įsigėrusias ar įsitrynusias dėmes galima pašalinti ir savarankiškai, bet tuomet labai svarbu ne tik saikingai naudoti valymo priemones, bet ir tinkamai jas pašalinti. Tai svarbu dėl dviejų priežasčių. Pirma, kaip ir nešvarumai, skysti valikliai įsigeria į gilesnius kėdučių ir sėdynių sluoksnius, todėl, jei jų tinkamai nepašalinsite, ilgainiui dėmės gali „sugrįžti“, nes toliau veikiantys valikliai įsigėrusius nešvarumus „kels“ į paviršių.

Antra – alerginė reakcija. Gerai nepašalintos valymo priemonės gali patekti ant vaikų drabužių ar odos, o tai gali sukelti alergines reakcijas, paraudimus, net perštėjimą. Taigi turite įvertinti, kokie nešvarumai yra jūsų automobilyje ir savo galimybes juos tinkamai pašalinti.

„Pasislėpę“ nešvarumai

Apžiūrėdami automobilio erdvę, kurioje keliavo vaikai, galite ir maloniai nustebti pastebėję, kad didelių ar sudėtingai šalinamų nešvarumų nėra. Tačiau tai gali būti apgaulingas įspūdis, nes nešvarumai gali būti „pasislėpę“. Pavyzdžiui, trupinių, smėlio gali būti po kėdutėmis. Čia galite aptikti ir išsipylusių gėrimų dėmių. Taip pat nešvarumai gali būti susikaupę po kilimėliais arba įvairiuose tarpeliuose.

Atidžiai reikėtų apžiūrėti ir vaikiškas kėdutes. Dėl jų konstrukcijos ypatumų kai kurie nešvarumai gali patekti į sunkiai matomas ir prieinamas ertmes, lanksčius ar slankiojančius mechanizmus. Nors vizualiai tai sunkiai pastebimos vietos, tačiau jas svarbu išvalyti, ypač jei tai maisto likučiai ar kiti organiniai nešvarumai.

„Tokie nešvarumai susiję ne tik su estetika, bet ir su bendra higiena. Maisto likučiai ilgainiui gali tapti palankia terpe mikroorganizmams plisti. Tam, deja, ypač palankios vaikiškos kėdutės, nes jose yra daugiau smulkių tarpelių ir detalių nei įprastose sėdynėse. Tokios vietos gali tapti ir pelėsio, grybelio ar kitų mikroorganizmų atsiradimo terpe. Todėl net jei iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo neblogai, įsitikinkite, kad iš tikrųjų nėra nešvarumų, juo labiau kad vaikai kartais pamiršta apie išpiltą gėrimą, nepastebi nubėgusio padažo ar tiesiog niekam apie tai nepasako“, – perspėja A. Plečkaitis.

Vaikiškų kėdučių valymas dėl jų konstrukcinių savybių neretai yra sudėtingesnis nei automobilių sėdynių švarinimas. Pavyzdžiui, vienos kėdutės turi nuimamus užvalkalus, kuriuos galima išskalbti, o kitos – ne, todėl visą valymą reikia atlikti rankomis. Taip pat gali skirtis ir bendra jų konstrukcija ar tvirtinimo mechanizmai, kurie taip pat turi įtakos švaros palaikymui, nes įvairūs lankstai, bėgeliai ir atskirų detalių sujungimo vietos yra sunkiai pasiekiamos valymo priemonėms, bet į jas lengvai įsiskverbia nešvarumai.

„Kartais kėdutėse būna tokių vietų, kurių negalima pasiekti šluostėmis ar siurbliu, todėl prireikia, pavyzdžiui, aukšto slėgio oro pistoleto. Labai svarbu dėmesį atkreipti ir į kitas konstrukcines ypatybes, pavyzdžiui, kas yra po kėdutės apmušalu. Pavyzdžiui, kai kuriose naudojamas porolonas, kaip ir paprastose sėdynėse, o kitose dėl saugumo gali būti ir standesnio polistireno. Tai svarbu žinoti renkantis valymo priemones, nes agresyvesnės gali neigiamai paveikti polistireną, jį ištirpdyti ar suminkštinti“, – pabrėžia automobilių švaros centrų „Švaros broliai“ vadovas.

Nors nešvarumai nei puošia, nei yra malonūs, keliaujant automobiliu su vaikais tai neišvengiama. Tačiau kelionių metu patirti įspūdžiai ir prisiminimai išlieka ilgam, o atsiradusius nešvarumus galima išvalyti, tik svarbu tinkamai įvertinti, kokie jie, taip pat pasirinkti efektyviausią ir saugiausią jų šalinimo būdą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas