Komiška, bet tragiška avarija: „Tesla” buvo sumaitota, kai vairuotojas sėdėjo ant galinės sėdynės

Ignas Petrikonis

2021-04-19, 19:10 (atnaujinta 2022-11-29, 02:05)

0 komentarų
Komiška, bet tragiška avarija: „Tesla” buvo sumaitota, kai vairuotojas sėdėjo ant galinės sėdynės

Daugelyje filmų apie ateitį vaizduojami, jei ne skraidantys, tai bent jau autonomiški automobiliai, kuriuose visi sėdintys žmonės tėra keleiviai. Tiesą, sakant šios idėjos pamažu pildosi. Net ir vidutinės klasės automobiliai šiais laikais geba savarankiškai išsilaikyti eismo juostoje, atpažįsta eismo ženklus, sugeba patys įvažiuoti į stovėjimo vietą ar greitkelyje savarankiškai palaikyti atstumą iki priekyje važiuojančios transporto priemonės.

Visa tai prie realybės dar labiau priartino „Tesla”, savo automobilius apginklavusi galybe kamerų ir jutiklių bei pradėjusi keliuose testuoti „Visiškai autonominio vairavimo” funkciją. Deja, praėjusį šeštadienį Hiustono mieste, Teksaso valstijoje, „Tesla” automobilis papuolė į dviem mirtimis pasibaigusį eismo įvykį, prie kurio prisidėjo šios išmanios autonominio vairavimo funkcijos.

Policijos duomenimis, automobilis lėkė dideliu greičiu išlėkė iš posūkio, atsitrenkė į medį ir užsiliepsnojo, taip nusinešdamas dviejų juo važiavusių asmenų gyvybę. Įdomiausia istorijos dalis yra tai, jog vairuotojo vietoje niekas nesėdėjo - vienas asmuo sėdėjo ant priekinės keleivio sėdynės, o vairuotojas - ant galinės.

Policijos pareigūnai net neabejoja, jog šis poros metų senumo „Tesla” elektromobilis avarijos metu važiavo autonomiškai. Tą patvirtina ir žuvusio transporto priemonės savininko šeima, atskleidusi, kad vos išvažiavęs iš namo kiemo vairuotojas iškart peršoko ant galinės sėdynės ir su geriausiu draugu išvyko pasivažinėti.

„Tesla” labai aiškiai įspėja, jog jos automobiliuose esantis autopilotas atitinka tik antrą („Level 2”) autonomiškumo lygį, kas reiškia, jog vairuotojas negali nukreipti dėmesio nuo kelio ir privalo būti nuolat pasiruošęs perimti kontrolę, jei automobilio sistemos nesugebėtų tinkamai įvertinti situacijos. Kad šis nurodymas būtų vykdomas priverstinai, gamintojas automobilyje įdiegė keletą saugiklių - vaire esantys jutikliai, kurį laiką neaptikę vairuotojo rankų, bei sėdynės sensoriai, pajutę, kad ant jos niekas nesėdi, išjungia autopilotą.

Kaip vairuotojui pavyko apeiti šias saugumo sistemas? Spėjama, kad sėdynės ir vairo jis buvo privirtinęs svarmenų, kurie imitavo kūno svorį. Labai gaila, kad tokios gudrybės jam kainavo gyvybę.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas