Lietuvoje fiksuojama didžiulė vairuotojų pažanga: užfiksuotas geriausias rezultatas visoje Europoje, tačiau iki norvegų dar toli

Europos Komisijos duomenimis, eismo saugumo srityje Lietuva per pastaruosius trejus metus pasiekė didžiausią pažangą Europos Sąjungoje – palyginti su 2019 m., 2022-aisiais žuvusiųjų šalies keliuose skaičius sumažėjo 35 proc.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Lietuvoje fiksuojama didžiulė vairuotojų pažanga: užfiksuotas geriausias rezultatas visoje Europoje, tačiau iki norvegų dar toli

Pirmą kartą šalies istorijoje Lietuva pagal eismo saugumo rodiklį – žuvusiųjų keliuose skaičių per metus, tenkantį 1 milijonui gyventojų – pakilo aukščiau ES vidurkio – Lietuvoje šis rodiklis – 43, ES – 46. ES valstybių kontekste, palyginti su 2021 m., pakilome iš 20-tos vietos į 13-tą, pralenkdami iki tol buvusias saugesnes Prancūziją, Portugaliją, Čekiją, Italiją, Belgiją, Slovakiją ir Maltą.

„Mūsų šalis ne sykį buvo įvertinta Europos Sąjungoje kaip viena labiausiai eismo saugumą gerinančių valstybių, tačiau praėjusių metų pažanga tapo įspūdingu lūžio tašku. Sparčiau gerinti situaciją padeda tikslingos priemonės, nukreiptos prieš dažniausias eismo įvykių priežastis. Teigiamos įtakos taip pat turi kompleksiškai vykdomos programos „Vizija 0“ priemonės, kuriomis sprendžiamos kelių infrastruktūros saugumo, eismo dalyvių elgsenos ir kitos problemos“, – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Š. m. vasario mėn. Europos Komisijos paskelbtais preliminariais statistikos duomenimis, pernai visoje ES keliuose žuvo apie 3 proc. daugiau žmonių nei 2021 m. (Lietuvoje – 18 proc. mažiau). Žuvusiųjų skaičiaus, tenkančio 1 mln. gyventojų, ES vidurkis per praėjusius metus pakilo nuo 45 iki 46, o Lietuvoje nukrito nuo 53 iki 43.

Pagal minėtą rodiklį 2022-aisiais eismas ES keliuose buvo saugiausias Švedijoje (21), Danijoje (26) ir Airijoje (31), prasčiausia situacija – Rumunijoje (86), Bulgarijoje (78) ir Vengrijoje (71).

Europos Komisija pažymi, kad 2022 m. duomenys pagrįsti negalutiniais dalies šalių duomenimis ir gali pakisti, vėliau šiais metais paskelbus galutinius duomenis.

Susisiekimo ministro M. Skuodžio teigimu, keleto pastarųjų metų statistika rodo, kad Lietuva sėkmingai juda Europos Sąjungos užsibrėžto tikslo link – iki 2030 m., palyginti su 2019 m., žuvusiųjų skaičių keliuose sumažinti bent perpus. Tačiau siekiant išsaugoti teigiamą tendenciją, šaliai reikės nuolatinių pastangų – gerinant transporto infrastruktūrą, keliuose diegiant eismo saugumo priemones, vykdant nuolatinę švietėjišką veiklą, sutelkiant įvairių atsakingų institucijų ir visuomenės pastangas.

Iki šiol Lietuvai jau du dešimtmečius iš eilės pavyko perpus sumažinti žuvusiųjų keliuose skaičių – 2001–2011 m. ir 2011–2021 m. Už šių laikotarpių laimėjimus 2011 m. ir 2022 m. Lietuva įvertinta svarbiausiu Europos apdovanojimu saugaus eismo srityje – Europos transporto saugos tarybos (ETSC) apdovanojimu „PIN Award“ už dešimtmečio pasiekimus gerinant eismo saugą.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

1 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Juozas iš Pandelio

Belieka tik algas pakelti iki Norvegu Švedu lygio ir bus nuostabu .Už Lietuvąvyrai !!!!!!!

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas