Palyginome kuro kainas Lietuvoje ir Europoje: už benziną mokama mažiau nei daugelis kitų, tačiau dyzelino kaina neturėtų džiuginti

Arnas Balčiūnas

2024-03-25, 10:55

4 komentarai (-ų)

Degalų kainos kinta nuolatos, o pastaruoju metu lietuviai už kurą moka mažiau nei kaimynai lenkai. Nepaisant to, kuro kainos yra gerokai didesnės nei norėtųsi, tačiau ne viskas taip ir blogai.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Palyginome kuro kainas Lietuvoje ir Europoje: už benziną mokama mažiau nei daugelis kitų, tačiau dyzelino kaina neturėtų džiuginti

Lietuvoje kainos mažėja jau kuris laikas, o kaip mūsų išlaidos atrodo lyginant su kitomis Europos valstybėmis? Šiandien siūlome pažvelgti į degalų kainas ne tik Lietuvoje, bet ir kaip jos atrodo lyginant su kitomis valstybėmis.

Žemiau pateikiami benzino ir dyzelino kainų palyginimai skirtingose šalyse, o čia surinkti kovo 18 dienos duomenys. Analogišką palyginimą atlikome ir praėjusių metų pabaigoje, o pažvelgti į tuo metu vyravusias kainas galite paspaudę čia.

Benzino kaina Lietuvoje – tarp žemiausių Europoje

Nors degalų kainos ir mažėjo, tačiau jos toli gražu yra nuo tų, ką norėtumėme mokėti už kurą. Vidutinė benzino kaina Lietuvoje siekia 1,49 eurus už litrą, o naujausi duomenys rodo, jog mes dabar patenkame į dešimtuką, kur kainos yra žemiausios.

Palyginimui, kuomet analogišką palyginimą atlikome praėjusių metų gruodžio mėnesį, tuomet Lietuva pagal benzino kainą rikiavosi 12 vietoje. Tiesa, nors bendrame Europos kontekste tuomet buvome žemesnėje pozicijoje, tačiau kaina buvo kiek žemesnė ir siek 1,44 euro už litrą.

Mūsų kaimynai lenkai už litrą benzino moka 1,5 euro, Latvijoje ir Estijoje šio kuro kaina siekia 1,69. Pigiausiai benzino galima užsipilti Baltarusijoje, nors to daryti griežtai nerekomenduojame. Čia kaina už litrą siekia vos 0,66 euro. Antroje vietoje – Turkija, kur kaina yra 1,2 euro.

Brangiausiai litras benzino parduodamas Islandijoje, kur šių degalų kaina už litrą siekia net 2,16 eurus. Tarp brangiausių šalių – Danija (2,03), Nyderlandai (2,01) ir Norvegija (1,97).

Verta pastebėti, jog per tris mėnesius benzino kaina pakilo visoje Europoje, išskyrus Bulgariją ir Švediją, kur benzinas dabar kainuoja šiek tiek mažiau nei praėjusių metų pabaigoje. Šiose šalyse litro kaina sumažėjo 0,01 euro.

Dyzelino kaina Lietuvoje padidėjo, mokame daugiau nei lenkai

Už dyzeliną lietuviai šiuo metu moka maždaug 1,57 eurus už kiekvieną įsipiltą litrą. Pagal šį rodiklį mes užimame 14 vietą ir mokame daugiau nei mūsų kaimynai lenkai. Šioje šalyje vieno litro kaina siekia 1,55 eurus.

Verta pastebėti, jog praėjusių metų pabaigoje dyzelino kaina Lietuvoje siekė 1,49 eurus ir tuomet mes mokėjome mažiau nei lenkai, kur analogiško kuro kaina buvo 1,5 euro. Turbūt nieko nenustebinsime, jog Baltarusijoje dyzelino litras kainuoja ženkliai mažiau – vos 0,66 eurus.

Tarp mažiausiai mokančių patenka turkai, kurie moka 1,12 eurus už litrą, taip pat Šiaurės Makedonija (1,20) ir Malta (1,21). Daugiausiai mokėti reikia gyvenantiems Islandijoje, kur litro kaina yra didesnė nei benzino ir siekia 2,13 eurų. Toliau rikiuojasi Šveicarija, Švedija ir Suomija.

Kaip ir benzinas, taip ir dyzelinas, daugelyje Europos valstybių kainuoja daugiau nei praėjusių metų pabaigoje. Didžiausias kainos augimas užfiksuotas Latvijoje, kur šis kuras pabrango 0,12 euro. Kaina sumažėjo tik Suomijoje ir Švedijoje, kur dyzelino kaina sumažėjo net 0,38 euro už litrą.

Tiesa, Švedijoje ženkliai sumažėjusią dyzelino kainą nulėmė šiemet įsigalioję pasikeitimai, o vienas iš jų – mokesčių mažinimas.

4 komentarų

Gintaras Paltanavičius

Reikėtų dar palyginti kiek km pilnu baku nuvažiuojama km.Ir pasirodys,kad mūsų pigesnis yra prastesnis...

SAVAS

Ką čia lyginat???
Kur užsienyje algos,kur vagių valdomoj Lietuvoj?

Lukas Snarskis

Čia kuro kainos palygintos, o ne jūsų algos santykis su jomis ☺️

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas