Paskutinė vinis į dyzelinių ir benzininių automobilių karstą: europiečiai netrukus liks be savo pamėgtų transporto priemonių

Lukas Snarskis

2023-02-26, 07:35 (atnaujinta 2023-02-26, 09:17)

26 komentarai (-ų)

Automobilių rinka Europoje jau visai netrukus pasikeis visiškai. Europos parlamento ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) preliminariame susitarime numatoma, kad jau nuo 2035 metų bus uždrausta naujų automobilių gamyba su vidaus degimo varikliais gamyba.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Paskutinė vinis į dyzelinių ir benzininių automobilių karstą: europiečiai netrukus liks be savo pamėgtų transporto priemonių

Pastarasis pasiūlymas buvo pateiktas dar 2021 metų liepą, o visai neseniai įvyko balsavimas, kuris galutinai patvirtino planuojamus pakeitimus. Europos Parlamentas nusprendė, jog nuo 2035 metų bus uždrausta naujų benzininių ir dyzelinių automobilių prekyba. Tikimasi, kad iki 2050 metų pavyks šias transporto priemones ir visiškai pašalinti iš gatvių.

Europos Sąjungos valstybės narės jau patvirtino teisės aktą ir dabar per artimiausią ministrų susitikimą oficialiai įtrauks jį į įstatymą, nepaisydamos konservatorių, didžiausios parlamento frakcijos, pasipriešinimo.

Įstatymo projekto šalininkai tvirtino, kad Europos automobilių gamintojams bus suteiktas aiškus terminas, per kurį jie turi pereiti prie nulinės emisijos elektrinių transporto priemonių, ir paskatins investicijas, siekiant atremti Kinijos ir Jungtinių Valstijų konkurenciją.

Teigiama, kad toks sprendimas turėtų svariai prisidėti prie Europoje iškelto tikslo – iki amžiaus vidurio tapti neutraliu regionu klimato atžvilgiu. Verta atkreipti dėmesį, jog po daugiau nei dešimties metų įsigaliojantys pasikeitimai palies ne tik lengvųjų automobilių rinką, tačiau ir komercinį transportą. Europos parlamentarų įsitikinimu, rinka jau yra pasiruošusi tokiam perėjimui. Tikimasi, kad per artimiausius metus dar labiau evoliucionuos ir elektromobilių rinka.

Europos Parlamentas reaguoja ir į vis didesnį Kinijos gamintojų populiarumą regione. Posėdžių metu buvo kalbama apie šios šalies spartą kuriant naujus elektromobilius, kas kelia grėsmę Europos bendrovėms.

„Tai geri automobiliai. Tai automobiliai, kurie bus vis labiau įperkami, ir mes turime su tuo konkuruoti. Nenorime užleisti šios esminės pramonės pašaliniams asmenims", - kalbėjo ES viceprezidentas Fransas Timmermansas.

Apie Kinijos automobilių gamintojų keliamą grėsmę dar šių metų pradžioje prakalbo ir „Stellantis“ vadovas Carlosas Tavaresas. Jis atkreipė dėmesį į kryžkelę, kurioje atsidūrė europietiškos bendrovės, konkurencinėje kovoje su Kinijos gamintojais. C.Tavareso įsitikinimu, politikai turi rasti atsakymą į Kinijos automobilių gamintojų plėtrą regione, kitu atveju tai bus „pralaimėta dvikova“. Jis įžvelgia didžiulę grėsmę ir pateikė savo prognozę.

Portugalas pastebėjo, jog dėl itin augančio kiniškų automobilių populiarumo, Europos bendrovės jau netrukus gali būti priverstos mažinti gamybos apimtis. „Stellantis“ vadovas pastebėjo, kad europietiškos įmonės nepajėgia konkuruoti su gamintojais iš Kinijos, kurie ne tik itin greitai plečiasi regione, bet ir siūlo savo modelius už itin žemą kainą, kas, žinoma, labai patinka vartotojams.

„Kainų skirtumas tarp europietiškų ir kiniškų transporto priemonių yra milžiniškas. Jeigu artimiausiu metu niekas nepasikeis, tuomet viduriniosios klasės vartotojai masiškai persės prie kiniškų automobilių. Žmonių perkamoji galia Europoje pastebimai mažėja“, - pastebi C.Tavaresas.

26 komentarų

Mano Vardas

Jei mašina turėtų kokį 200kw ir kainuotų 10000€ pirkčiau elektrinę mašiną. Pačio pigiausio batareikinio kibiro jokiais būdais nepirksiu... Jau geriau mokėt tuos taršos mokesčius pinigų tikrai atrasiu.

Tomas

Manau tuoj visos ES vyriausybės krausis mantą ir čiuoš lauk iš savo postų, nes visiems jau dakyrėjo tas hitlerinis režimas... 😉

Juozas

El mobilus tai cipas,kuris gali būti atjungtas sudrausminti arba priversti elgtis taip,kaip nori valdžia,parsidavusi gilios valstybės įtakai,vykdanti jos programas...

Ghhg

Lukas maike plesosi del savo batareikos. Hipsteris matyt toliau is kaimo su savo batareika neisvaziuojantis,del to galvojantis,kad visiems tai tinka ir visi turi to noret.dar zinoma Lukutis yra isskalbtais smegenais del to tiki klimato kaita,skiepais ir butinai remia Tapkina 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Lukas Snarskis

Oho, realiai viską apie mane žinote. Kaip jums tai pavyko? 🤯🤯

VYTAUTAS

Elektromobilių gamintojams paranku juos gaminti,nes vartotojas po 6-7 metų turės išmesti tą aparatą ir pirkti naują.

Lukas Snarskis

Vairuoju elektromobilį jau šeštus metus, tačiau vis dar nematau priežasties jį išmesti. Gal pasidalintumėte savo įžvalgomis plačiau?

Juozas

Pasaulis eina į susinaikinima, tai diskutuoti nėra prasmės! Artėja laikų pabaiga ir Naujoji Taikos era.

Petras

Taip elektrinis automobilis yra naujo kartos ateiti ,važinėju ir esu patenkintas,jokio triukšmo ir nėra išmatų angos kuri mane labiausiai erzina .O tiems kurie taip prieštarauja pasiūlyčiau išsinuomuoti električką ir pavažinėti vieną savaitę ,o po to klykti kaip antims pajutusiom pavojų

Artūro

Kiek reiks užteršti aplinkos juos pagaminti ir paskui utilizuoti ,o kiek juos nusipirkti tokia kaina reiks užtešti aplinkos tai niekas neskaičiuoja

Tai

Kad elektromobilių era eina į pabaigą net neprasidėjusi normaliai.Patoguno kelionių atžvilgiu jokio,į krltus ne įleidžia,tarša didesnė kaip nuo vidaus degimo varikli(apie baterijų gamybą ir utolizavimą),kainos kosminės,elektra brangsta,vien minusai su emobiliais,o jūs čia svaigstat.Gsl koks pardavėjas jų,užsakė straipsniuką?

Lukas Snarskis

Žinoma, pas mus visi straipsniai užsakyti. Dabar žiūriu, kad truputį laisvų pinigų lieka, tai gal jums lietuvių kalbos mokytoją užsakyti? 😊 😊

Aurimas

Kad tie elektromobiliai kainuotų tik po 10000 eurų o ne kaip daba tai tada ir gali galvot tokes nesąmones apie kaskokes tarsas nes baterijos nėra dar tokios ilgaamžės nes pasiėmus naują automobilį jis tik atvažiuos max 10 metu o tai reiškia kad baigu isimoketi reikės keisti automobilio baterijas korios kainuos nuo 1000 ir daugiua ir tai gali leisti paprastas žmogelis

Bbhh

Tu neteisus.esi tamsuolis. Eik pirk batareika neburbuliaves kaimieti

Et

šitie eko sektantai kaip reikiant įsisiautėjo. Jei neatsiras protingų, įtakingų žmonių teks basiems į olas kraustytis.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas