Senesnių automobilių savininkai tokias naujienas pasitiks plojimais: Seimas svarsto pakeitimus, kas taps džiugiomis naujienomis daugeliui

Pranešimas spaudai

2024-05-09, 07:54

26 komentarai (-ų)

Seimas pradėjo svarstyti du Administracinių nusižengimų kodekso keitimo projektus, kuriais siekiama švelninti administracinę atsakomybę už automobilių keliamą taršą keliuose. Projektus parlamento posėdyje pristatė Seimo nariai Algirdas Stončaitis ir Aistė Gedvilienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Senesnių automobilių savininkai tokias naujienas pasitiks plojimais: Seimas svarsto pakeitimus, kas taps džiugiomis naujienomis daugeliui

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Abiem teikiamais projektais siūloma fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

„Įspėjimu siekiama, kad asmuo daugiau nenusižengtų ir galėtų pasitaisyti. Jis skiriamas, kai asmuo nusižengia pirmą kartą, supranta savo nusižengimo esmę, gailisi dėl savo padaryto teisės pažeidimo arba yra kitokių jo kaltę švelninančių aplinkybių ir yra netikslinga taikyti griežtesnę poveikio priemonę“, − pažymi projekto iniciatorius, Seimo narys A. Stončaitis aiškinamajame rašte.

Pasak jo, dažnu atveju transporto priemonės vairuotojas nežino, kad galimai daro pažeidimą, nes jo vairuojamas automobilis neišmeta matomų dūmų, o automobilio davikliai nerodo galimo gedimo.

Alternatyvaus projekto rengėja, Seimo narė A. Gedvilienė, pristatydama iniciatyvą dėl įspėjimo įteisinimo, tikino, kad 48 valandos tikrai nėra patogus laikas žmogui susitvarkyti automobilį, užsiregistruoti ir atlikti techninę jo apžiūrą. „Mūsų misija šiandien sumažinti įtampas visuomenėje, kad nebūtų žmonės gąsdinami, kad nebijotų, kad jų automobilis bus konfiskuotas, nes niekada tokio dalyko ir nebuvo siūloma teisės aktuose“, − teigė politikė Seimo posėdyje.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Pritarus projektams (Nr. XIVP-3626, Nr. XIVP-3628) po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.

26 komentarų

Šiknašus

Laukėme rusijos orku, jos sulygins semo nuomonės apie tarša, ir istatinimo pakeitimus 😂😂😂

Virgis

Gauja su begalviu ministeriu sukuria nesamoniu su gamtosaugininkus tikrinimais, o dabar bando taisyti su kita nesamone. Uk daug daugiau auto ant kelio ir niekam neleidziama trukdyti eismo ir pertikrinti technine bukle.

Lankytojas

Turėtų sumokėti draudimas vairuotojui nes gamiklos klaida įkišta gamintojo farsunkes ar siurblis

Zilve

Kęstutis pakomentavo super!👍👍👍o dėl ta jei praėjo vadinasi atsipiskit visos įstaigos 😉

rimantas

Jei automobilis pradejo dūminti,žmogų nereikia bausti-reikia APVOS kad paramą suteiktų remontui.

Audrius

Jeigu transportas išmeta teršalus - tai tikriausiai yra lengva įrodyti, ar vis dėlto yra būtinos kažkokios įvairios skaičiuoklės, isivaizduojamai taršai paskaičiuoti...?

Romke

Jei kas nesuprato kaip įvedami tokie įstatymai - išpradžiu reikia sugalvoti įstatymą su didžiausiom baudom, vėliau žmonės kalbės ne prieš tokį įstatymą, o kaip gerai kad švelnina bausmes. Prieš metus kalbėjome ksm toks įstatymas, o dabar apie ką?

Andrius

Vaziuoja miesto autobusas ir dumu kamuoliai verciasi, jo niekas netikrins juk, ale viesasis transportas o vat zmogeli vaziuojanti i darba tikrins ir jei ras baus, bet zmogelis tik pirmyn atga per diena o viesasis visa diena vazines tai cia kur logika?

Vidas

Susidaro nuomone,kad šita valdžia,patys nežino kokį įstatymą priimti,viena savaitė taip,kita kitaip,jau nekalbu apie įstatymo esmę,taip jau grimstame į dugną.

Vida

Kodėl valdžia nežiūri kiek išmeta teršalų lėktuvai, dar skiria milijonus plėtrai kad daugiau terštų gamtą.

Vaclovas

Suprantu tarša yra blogai,bet praėjus tech.yra leidžiama automobilių eksplotacija.Tuo viskas pasakyta.

Gandras

Reikėtų nenaudelius šaudyti vietoje, arba 25 metai Magadane Sibire.Tada bus švarus dangus.

Vidas

Esi tikras besmegianis gandras,pagalvok prieš rašydamas komentarą😗

diedas iš kaimo

Negalima - bus laikoma įsiveržimu į rasieją.

Kęstutis

Nustačius taršų automobilį reikėtų skirti mažiausia mėnesį laiko jam sutvarkyti. Nes eilės auto servisose ir tech. apžiuros centruose,neleidžia staigiai pašalinti gedimo

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas