E.Muskas anonsuoja įspūdingą „Tesla“ naujieną: rugpjūtį bus pristatytas bendrovės sukurtas taksi, kurio nevairuos žmogus

Arnas Balčiūnas

2024-04-11, 07:15

0 komentarų

Galime sakyti ką norime, tačiau nepaisant rinkodaros ir viešųjų ryšių komandos „Tesla“ įeis į istoriją, kaip labiausiai apkalbama įmonė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
E.Muskas anonsuoja įspūdingą „Tesla“ naujieną: rugpjūtį bus pristatytas bendrovės sukurtas taksi, kurio nevairuos žmogus

Nepraeina nei diena, kad internete nepasirodytų ginčai dėl „Tesla“ ateities, jos produktų ir atvirai pasisakančio vadovo. Kaip penktadienį pranešė „Reuters“, įmonė atsisakė savo ilgai laukto 25 000 kainuojančio elektromobilio, vos Elonui Muskui jiems pranešus. Vėliau, tarsi iš niekur, jis paskelbė apie „Robotaxi“ planus.

Elono Musko žavėjimasis autonominiais automobiliais vieša paslaptis. Metai iš metų „Tesla“ vadovas reklamuoja savarankiškai vairuojančius automobilius, teigdamas, kad tai yra transporto ateitis. Ir nors įspūdinga, vairavimo asistavimo „Tesla“ automobilių technologija kelia įspūdį, vistik pilnai savarankiškai vairuojantys automobiliai kol kas lieka neprieinami. Tačiau viskas gali pasikeisti. Nors apie tai jau girdėjome daugybę kartų anksčiau, tačiau jei FSD v12 skinsis kelia toliau, horizonte numatomi dideli pasikeitimai.

„X“ platformoje E. Muskas netikėtai pranešė, kad „Tesla“ ketina pristatyti savo naująjį „Robotaxi“ jau rugpjūčio 8 dieną. Detalių buvo pateikta mažai, tačiau pranešimas sukėlė spekuliacijų bangą. Kai kuriem abejojant robotaksi galimybėms artimiausiu metu, kiti vieningai sutinka, kad tai potencialiai gali pakeisti visą transporto rinką.

Viena aišku, šis pristatymas žymi kertinį momentą „Tesla“ autonominio vairavimo užmojuose. E. Muskas metai iš metų vis užsimindavo apie specialaus, automatiškai vairuojančio automobilio vystymą. Toks automobilis, su visiškai autonominio vairavimo galimybėmis, apeitų sudėtingą esamų modelių modernizavimą.

Toks strategijos pokytis, turi savų skeptikų, ypač tarp „Tesla“ savininkų, kurie sumokėjo tūkstančius už „Pilnai autonomiškai vairuojančią“ (FSD) technologiją, darant prielaidą, kad palaipsniui jų automobiliai taps pilnai autonominiai. Pristatymas taptų kertiniu indikatoriumi, nepriklausomai ar „Tesla“ siektų tęsėti savo pažadą, ar pirmenybę teiktų naujam robotaksi vystymui.

Nors FSD sistema įspūdinga, tačiau reikalaujanti nemažos vairuotojo priežiūros. „Tesla“ taip pat savo tinklapyje nurodo, kad šiuo metu nesuteikia pilnos autonomijos. Pilnai autonominio vairavimo rinkoje, bendrovė nėra vienintelė, šio lauko didieji konkurentai tokie kaip „Waymo“ ir „Cruise“ agresyviai teikia autonominio vairavimo paslaugas. Vis dėl to, šios bendrovės taip pat susiduria su nesėkmingais tyrimais, susijusiais su autonominiu vairavimu.

„Tesla“ nėra naujiena užsibrėžti ambicingus planus ir neįvykdyti jų terminų. 2019 metais E. Muskas skelbė, kad robotaksi šturmuos gatves dar iki 2020 metų. Tačiau likus mažiau nei keturiems mėnesiam iki pristatymo, robotaksi projektas gali pagaliau būti pasiruošęs savo viešam debiutui.

Nepaisant prielaidų rinkoje, „Robotaksi“ kelia daug klausimų apie ateities automobilių nuosavybę. E. Muskas jau senokai įsivaizdavo, kad „Tesla“ autoparko savininkai gali dalytis važiavimais ir gauti pinigų net tada, kai transporto priemonė nenaudojama. Toks modelis meta iššūkį tradicinį suvokimą apie automobilių nuosavybę ir gali reikšmingai pakeisti visą transporto rinkos vaizdą. Bet ar tai gali įvykti per naktį? Žinoma, ne, tačiau tikrai nereikės laukti dešimtmečių kol autonominiai taksi taps norma.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas