Ieškantiems naujo automobilio – eksperto patarimai: pasakė, kaip išsirinkti labiausiai tinkantį automobilį

Pranešimas spaudai

2024-03-20, 18:00

1 komentaras

Galbūt renkatės pirmąjį automobilį savo gyvenime? O gal dabar turimas atsibodo, paseno, ar tiesiog norite neatsilikti nuo naujausių tendencijų? „Autogidas.lt“ atlikta apklausa parodė, kad net 42 proc. šio portalo lankytojų šiemet planuoja įsigyti automobilį. Norime jums padėti ir pasidalinti patarimais, kurie padės atrasti geriausiai jums tinkantį automobilį.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Ieškantiems naujo automobilio – eksperto patarimai: pasakė, kaip išsirinkti labiausiai tinkantį automobilį

Nesvarbu, dairotės visiškai naujo ar naudoto automobilio, jums teks atsakyti į labai panašius klausimus ir spręsti panašias dilemas, o jų gali būti daugiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Todėl pirmiausia neskubėkite, nes neteisingai pasirinkus, automobilio įsigijimo džiaugsmą gali pakeisti nusivylimas.

„Šiandien, išsirinkti sau tinkamiausią ir labiausiai patinkantį automobilį gali būti ne taip ir lengva, nes jų pasiūla kaip niekada didelė – tradicinius sedanus, universalus bei hečbekus, papildo padidinto pravažumo modeliai. Pasukti galvą tikrai yra dėl ko – pavyzdžiui, Autogidas.lt skelbimų portale galima rasti visų kategorijų automobilius, kurie gali būti tiek keliolikos metų amžiaus, tiek ir laukiantys savo naujo šeimininko automobilių salone,“ – apžvelgia transporto skelbimų portalo „Autogidas.lt“ vadovas Vytautas Raudonius.

Štai dešimt paprastų patarimų, kurie padės suprasti ko Jums reikia ir ką galite nusipirkti.

Įvertinkite savo poreikius

Pirmiausiai nuspręskite, koks automobilis jums tinkamiausias. Pavyzdžiui, mažas hečbekas bus ekonomiškas ir patogus mieste, tačiau netinka keliauti mėgstančioms šeimoms; sportinis kupė netiks propaguojantiems aktyvų laisvalaikį gamtoje ir pan.

Tinkamai pasirinktas automobilio tipas leis geriausiai išnaudoti jo galimybes atsižvelgiant į gyvenimo būdą bei kasdienius poreikius. Svarbu ir degalų tipas – jei važinėjate daug užmiestyje, kol kas čia nepakeičiami dyzeliniai varikliai, važinėjantiems nedaug tiks varomi benzinu, o daug laiko praleidžiantiems mieste - hibridiniai ar varomi tik elektra automobiliai.

Išsirinkite labiausiai patinkančius modelius

Kai jau žinote savo poreikius, pradėkite ieškoti jums labiausiai patinkančių modelių. Turėkite 3-4 pasirinkimus, kuriems jaučiate simpatiją, tačiau į sąrašą galite įtraukti ir vieną ar du modelius, kurie nėra jūsų favoritai. Kodėl? Nes pradėjus domėtis išsamiau, galite atrasti privalumus, kurie gali pakeisti jūsų požiūrį.

Ieškokite informacijos

Kur ieškote informacijos apie jus dominantį automobilį? Pagal „Autogidas.lt“ atliktą apklausą, beveik 28 proc. respondentų nurodė, kad labiausiai pasitiki savo giminaičių ir draugų pateikiama informacija. Antras populiariausias atsakymas, kurį pasirinko 26 proc. apklausos dalyvių – interneto forumai, diskusijos ir komentarai.

Daugiau nei 23 proc. apklaustųjų nurodė, kad labiausiai pasitiki ir ieško profesionalių apžvalgininkų bei žurnalistų informacijos. Mūsų patarimas - labiau dėmesį kreipti į profesionalų pateikiamą informaciją, jie turi daug patirties, yra išbandę daugybę skirtingų automobilių ir gali pateikti objektyvią nuomonę.

Naudingos informacijos galima rasti ir forumuose bei diskusijų puslapiuose, tačiau kaip ir giminaičių bei pažįstamų pateikiama nuomonė, gali būti netiksli dėl patirties trūkumo, o blogus atsiliepimus apie tam tikrus modelius galėjo suformuoti tai, jog patys neteisingai įvertino savo poreikius ir išsirinko netinkamus automobilius.

Palyginkite skirtingų modelių kainas

Vienas svarbiausių kriterijų renkantis automobilį – jo kaina. Jei renkatės naują modelį, oficialiuose gamintojų ir jų atstovų puslapiuose galite rasti kainoraščius bei galimybes komplektuoti modelius pagal savo poreikius.

Tuo metu ieškant naudoto modelio, naršykite specializuotus interneto portalus. Pavyzdžiui, „Autogidas.lt“ galite pasirinkti kelis skirtingus modelius ir iš karto palyginti jų kainas, atsižvelgiant į atitinkamus kriterijus – pavarų dėžės ir degalų tipą, variklio galingumą, ridą, pageidaujamą komforto įrangą ir pan.

Pradėkite bandomuosius važiavimus

Ieškant naujo automobilio, susisiekite su gamintojų atstovais ir susitarkite dėl jums patogiausio laiko kada galėtumėte atvykti į saloną ir dominantį modelį apžiūrėti bei išbandyti gyvai. Dažniausiai atstovai turi vieną ar net kelis skirtingus bandomuosius modelius, todėl ne visada gali pavykti išbandyti tokios komplektacijos automobilį, kuris jus domina labiausiai, tačiau susidaryti bendrą vaizdą vis tiek pavyks.

Tuo metu naudotų automobilių rinka šiuo atžvilgiu palankesnė, nes galite rasti net keletą skirtingų to paties modelio pasirinkimų, galite apžiūrėti tuos, kurie geriausiai atitinka jūsų norus. Tai gali pareikalauti laiko, nes gali tekti pakeliauti po šalį, ne automobiliai parduodami skirtinguose miestuose, tačiau galbūt atrasite būtent tai, ko ieškote.

Ar jums pakankamai patogu?

Pradėkite nuo patogios pozicijos prie vairo paieškos, įvertinkite ergonomiką, ar viskas patogu – nėra elementų, kurie trukdytų laisvai judėti, patogu pasidėti rankas ir kojas, aiškiai suprantate prietaisus bei pagrindinių sistemų valdymą.

Prie kai kurių dalykų, pavyzdžiui, per aukštos ar žemos sėdėjimo pozicijos, nepatogios sėdynės, nepriprasite ir jausite diskomfortą, todėl to neignoruokite. Tuo metu tam tikrų prietaisų valdymą, net jei iš pradžių jis atrodo sudėtingas, ilgainiui galite prisijaukinti, tad į tai galite pernelyg daug dėmesio nekreipti.

Kaip automobilis važiuoja?

Bandomojo važiavimo metu įvertinkite ar automobilis kelyje elgiasi taip, kaip tikėjotės ir norite. Atkreipkite dėmesį, kad naujų automobilių salonuose ne visada būna galimybė išbandyti visus pasirinktame modelyje galimus variklius ar įrangos lygius.

Naudotų automobilių rinka šiuo atžvilgiu gali būti kur kas palankesnė, dėl didesnės skirtingų versijų įvairovės. Tačiau gali tekti pasivažinėti po šalį, nes naudotų automobilių pardavėjai išsibarstę per visą Lietuvą.

Nepamirškite kitų automobilio naudotojų

Bandydami įvairius automobilius atsižvelkite ne tik į savo, bet ir kitų, kurie keliaus kartu su jumis, patogumą. Pavyzdžiui, jei dažnai važiuojate su vaikais, įsitikinkite, ar gale yra pakankamai vietos kojoms. Jei vežate augintinius – ar bagažinė pakankamai erdvi ir atvira, ar reiks vežti salone. Tiesiog apgalvokite tokius niuansus.

Galutinio sprendimo priėmimas

Jei galiausiai atradote, kuris automobilis jums tinka ir patinka labiausiai, sudėliokite paskutinius taškus ant „i“. Renkantis naują, pasirinkite koks komplektacijos lygis ir papildoma įranga jums būtina, o kuriuos privalumus galima pasirinkti atsižvelgiant į turimą biudžetą. Taip pat nuo šių pasirinkimų gali priklausyti ir tai, kiek laiko teks laukti, kol naujasis automobilis bus pagamintas arba atkeliaus iš importuotojo sandėlio.

Renkantis naudotą automobilį, gali tekti apsišarvuoti kantrybe, kol rasite tokį pasirinkimą, kuris turėtų tai, ko reikia būtent jums. Taip pat pagalbos ieškant atitinkamo varianto galima kreiptis į tokias paslaugas teikiančius tarpininkus arba tiesiog rinktis iš to, kas šiuo metu yra rinkoje. Bet kokiu atveju, papildoma istorijos patikra ar techninės būklės įvertinimas servise – itin rekomenduotinas sprendimas.

Nepamirškite derėtis

Klaidinga manyti, kad perkant visiškai naują automobilį, negausite jokios nuolaidos. Kai kurie pardavėjai, ypač jei modelis populiarus ir sulaukia daug dėmesio, į derybas gali leistis nenoriai, tačiau jei negaunate nuolaidos kainai, paprašykite kitokių naudų – sezoninių padangų komplekto, nemokamų planinių aptarnavimų paketo ar aksesuarų.

Perkant naudotą automobilį, natūralu susitarti bent dėl simbolinio kainos sumažinimo, ypač jei pasirinktas egzempliorius turi kokių nors, kad ir nedidelių, trūkumų. Žinoma, galima paprašyti ir tokių dalykų, kaip pilnas degalų bakas, atsarginės detalės ar bet kokia kita nauda, kuri gali būti naudinga tiek trumpuoju, tiek ilguoju eksploatacijos laikotarpiu.

Jei teisingai įvertinsite tai, koks automobilis geriausiai tenkina jūsų poreikius, skirsite tam pakankamai laiko bei pastangų, jis jums teiks džiaugsmą ir malonumą kiekvieną kartą sėdus prie vairo. Tuo pat metu skubotai priimtas sprendimas gali tapti ilgalaikiu galvos skausmu.

1 komentarų

Skaitytojas

Galvos skausmas ne išsirinkti patinkantį modelį, o rasti tokį neuždrožtą su tikra rida. Jau seniai žinoma, baigėsi tie laikai, kad užsienietis parduotu seną ir gerą automobilį, nebe ta karta. O nauja karta užsienyje jau žino kas yra rida ir kaip iškepti per parą kokius du pardavimui tokiems kaip mes. Tai, kad neverta net tokių straipsnių rašyti. Čia yra kaip loterijoje, nesisekė, prižiūri, turi gerą. Tik žinoma, kai liaudis nori pasipiarinti prieš kitus, o švilpia kišenėse vėjai, tada labai žiauriai ir užsirauna.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas