Dar turite laiko pasinaudoti galimybe ir gauti valstybės paramą: lieka vis mažiau laiko atsisakyti dujų balionų ir gauti iki 726 eurų

Pranešimas spaudai

2024-03-27, 10:55

0 komentarų

Įpusėjo keturis mėnesius trunkantis kvietimas suskystintų naftos dujų balionus daugiabučiuose pakeisti kitais energijos šaltiniais ir pasinaudoti valstybės parama. Daugiabučių gyventojai, maisto gamybai tebenaudojantys dujų balionus kviečiami nedelsti ir teikti paraiškas finansavimui gauti.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Dar turite laiko pasinaudoti galimybe ir gauti valstybės paramą: lieka vis mažiau laiko atsisakyti dujų balionų ir gauti iki 726 eurų

Nuo 2025 m. trijų ir daugiau aukštų daugiabučiuose namuose dujų balionai negalės būti naudojami. Jų keitimui į centralizuotai tiekiamas gamtines dujas ar elektrą šiais metais Energetikos ministerija skiria 3,8 mln. eurų. Parama jau pasinaudojo trys ketvirtadaliai daugiabučių, kurių gyventojai naudojosi dujų balionais.

Atsisakant dujų balionų naudojimo virtuvėje gyventojai kviečiami rinktis – tęsti naudoti dujas ir jungtis prie centralizuotai tiekiamų gamtinių dujų (jeigu prie namo jau yra įrengti gamtinių dujų įvadai) arba rinktis elektrą. Valstybės parama skiriama ne tik dujų sistemos ar elektros instaliacijos įrengimui daugiabutyje, bet ir naujos saugesnės viryklės įsigijimui.

Parama vienam butui sieks iki 726 eurų: daugiabučių namų vidaus tinklų įrengimui ar pertvarkymui laiptinėse bei bendros paskirties patalpose – iki 242 eurų, namo butų elektros instaliacijos ar dujų sistemos pertvarkymui – iki 242 eurų, taip pat elektrinės arba dujinės viryklės įsigijimui – iki 242 eurų.

Taip pat bus kompensuojamos daugiabučio namo atstovo administravimo išlaidos už darbus, susijusius su daugiabučių namų vidaus tinklų įrengimu ar pertvarkymu ir viryklių įsigijimu – 3 proc. nuo daugiabučių namų vidaus tinklų pertvarkos darbų ir viryklių įsigijimu numatytų maksimalių finansavimo įkainių.

Siekiant, kad eksploatuojamų dujų balionų būtų atsisakyta kuo greičiau ir galimybė gauti valstybės paramą nesukeltų papildomų administracinių rūpesčių gyventojams, paraiškas kompensacijoms gauti turi teikti daugiabučio namo butų ar kitų patalpų savininkų įgaliotas asmuo, bendrija ar administratorius.

Energetikos ministerijos duomenimis, per 4 metus su valstybės parama dujų balionų atsisakė daugiau kaip 32 tūkst. butų. Dujų balionų daugiabučiuose jau nebeliko Joniškio, Kelmės, Elektrėnų, Jonavos rajonų savivaldybėse. Pagal šių metų sausio 1 d. duomenis, dujų balionai tebenaudojami dar 508 daugiabučiuose, kuriuose jų naudojimo būtina atsisakyti.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas