Ekspertai ragina investuoti į naujus buitinius prietaisus: galima gerokai sumažinti savo sąskaitas

Pranešimas spaudai

2023-10-28, 07:35

0 komentarų

Išaugus lietuvių susidomėjimui vartojimo paskolomis namų atnaujinimui, ekspertai pataria pinigus leisti protingai. Galbūt vertėtų pagalvoti ne tik apie modernesnį interjerą, naujus baldus, bet ir investuoti į energiją taupančius prietaisus ir šitaip susimažinti komunalinius mokesčius?

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Ekspertai ragina investuoti į naujus buitinius prietaisus: galima gerokai sumažinti savo sąskaitas

Skaitmeninių finansinių sprendimų įmonės „IPF Digital“ užsakymu šiemet atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, namų atnaujinimas yra pati pirma priežastis, dėl kurios lietuviai ima vartojimo paskolas (21,4 proc.).

Įmonės prekės ženklo „Creditea“ Regiono klientų aptarnavimo vadovė Baltijos šalyse Donata Stoškuvienė pataria: jei jau nusprendėte investuoti į namus, investuokite protingai – apsvarstykite galimybę įvairius prietaisus pakeisti į taupančius energiją, kas vėliau jums atsipirktų mažesnėmis komunalinių mokesčių sąskaitomis.

„Taip pat dideliam energijos suvartojimui namuose įtakos turi ne tik daug energijos „ryjantys“ elektronikos prietaisai, tokie kaip orkaitė ar šildytuvas, bet net ir langai ar vamzdžiai. Seni, nekokybiški langai labiau praleidžia šilumą, dėl ko tenka daugiau šildyti patalpas, o neizoliuotais vamzdžiais tenkantis karštas vanduo atvėsta greičiau“, – atkreipia dėmesį ji.

Tad kokius gi daiktus namuose pakeisti, kad būtų sumažinamos energijos sąnaudos?

Elektrinė viryklė ir orkaitė. Tai yra bene daugiausiai elektros energijos suvartojanti buitinė technika, todėl viryklę reikėtų rinktis kuo aukštesnės energijos efektyvumo klasės. O jei labai dažnai kepate orkaitėje, galite pasvarstyti apie dujinę orkaitę, mat gamtinės dujos yra pigesnės nei elektros energija.

Skalbyklė ir džiovyklė. Šią techniką taip pat kaip ir viryklę reikėtų rinktis kuo aukštesnės energijos efektyvumo klasės. Taip pat verta atkreipti dėmesį, kaip naudojate skalbimo mašiną: norint sutaupyti energijos, ekspertai drabužius rekomenduoja skalbti kuo žemesnėje temperatūroje, mat itin daug energijos ši technika suvartoja būtent vandens šildymui.

Vandens maišytuvai ir dušo galvutė. Itin svarbu, kad čiaupai namuose būtų tvarkingi: jei jie nuolat laša, per valandą veltui gali išvarvėti net apie 1 litrą vandens. Taip pat verta pakeisti dušo galvutę: kai kada senų galvučių laidumas siekia iki 20 l vandens per minutę, kai iš naujų ir kokybiškų per minutę išteka net du-keturis kartus mažiau.

Izoliacija. Verta pagalvoti apie namų šiltinimą, naujus kokybiškus langus ir vamzdžių izoliaciją. Namo šiltinimas ir nauji langai padės namus išlaikyti šiltesnius, o vamzdžių izoliacija neleis jais tenkančiam karštam vandeniui greitai atvėsti.

Šildytuvas. Elektriniai šildytuvai dažniausiai sunaudoja daugiausiai energijos iš visų šildymo rūšių, todėl itin svarbu rinktis energiją taupantį prietaisą. Taip pat itin rekomenduojama pasirūpinti namų šiltinimu, kad elektrinį šildytuvą naudoti tektų kuo rečiau.

Elektros lemputės. Namuose verta senas lemputes pakeisti LED arba CFL lemputėmis, kurios gali gerokai sumažinti elektros energijos sąnaudas. Daugiau privalumų turi LED lemputės: jos yra ekologiškesnės nei CFL, lengviau perdirbamos ir jas reikia keisti rečiau.

Saulės elektrinė. Apsvarstykite galimybę gamintis savo elektros energiją pasistatę saulės elektrinę ar įsigiję nutolusio saulės parko dalį. Tuo labiau, kad Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) šiuo metu teikia paramą saulės elektrinių įsigijimui.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas