Interneto sensacija tapusios karšto oro gruzdintuvės: padės paruošti sveikesnį maistą ir sutaupys laiko

Pranešimas spaudai

2023-03-25, 07:25

0 komentarų

Karšto oro gruzdintuvė šiuo metu vadinama sveikatai palankesnio maisto inovacija, plintančia socialiniuose tinkluose. Ši mada ateina ir į lietuvių virtuves, kur pavasarį vis aktyviau ieškoma būdų, kaip maistą apdoroti su mažesniu riebalų kiekiu.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Interneto sensacija tapusios karšto oro gruzdintuvės: padės paruošti sveikesnį maistą ir sutaupys laiko

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šio prietaiso pirkėjai vis dažniau teiraujasi ir parduotuvėse, o gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad gaminant maistą bet kokiais būdais svarbu vengti didesnio riebalų naudojimo, o jį šildant – papildomų riebalų apskritai atsisakyti. Kaip be didelio vargo tai padaryti pasakoja technologė Lina Barčaitė.

Perteklinis aliejus kenkia sveikatai

Šildydami maistą keptuvėje dažnai naudojame aliejų ar sviestą, kad maistas neprisviltų prie paviršiaus. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja, jog didesnis tokių riebalų kiekis gali ne tik pakeisti šildomo maisto skonį, bet ir turėti neigiamos įtakos žmogaus sveikatai.

„Nesvarbu, kokiu būdu maistas yra šildomas, svarbiausia tai darant nenaudoti perteklinių riebalų – didelio kiekio aliejaus ar sviesto. Rekomenduotina nepiktnaudžiauti ir tešloje ar dideliame riebalų kiekyje verdamu maistu, nes tokie patiekalai yra ne tik sveikatai nepalankūs, bet ir žalingi, mat dideliame kaitinamo aliejaus kiekyje gaminasi sveikatą žalojančios transriebalų rūgštys. Derėtų prisiminti ir tai, kad ilgą laiko intervalą šildomas maistas praranda daugiau maistinių medžiagų, tad tai daryti reikėtų kaip įmanoma trumpiau. Laikantis šių paprastų principų, patiekalo vertė nepablogės“, – sako gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Buities prietaisas, padėsiantis sutaupyti laiko

Nemėgstantys aliejaus ar norintys sumažinti suvartojamų riebalų kiekį ir gyventi sveikatai palankiau, turėtų apsvarstyti beveik be papildomų riebalų veikiančias karšto oro gruzdintuvės įsigijimą. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, visai neseniai „Tik Tok“ socialiniame tinkle išpopuliarėjusiu buitiniu prietaisu pastaruoju metu domisi vis daugiau pirkėjų.

Karšto oro gruzdintuvės, savo veikimo principu, yra panašios į orkaites. „Kepimo metu karštas oras cirkuliuoja gruzdintuvėje ir tolygiai pasiskirsto, tad pasirinkus tinkamą temperatūrą, patiekalas vienodai apskrunda iš visų pusių bei išlaiko natūralų savo skonį ir įgauna malonų traškumą. Be to, naudojantis šiuo prietaisu, patiekalus paruošti pavyks greičiau ir lengviau nei orkaitėje arba keptuvėje“, – pasakoja O. Suchočeva.

Ekspertė priduria, kad dėl savo mažo dydžio karšto oro gruzdintuvės įkaista greičiau nei orkaitės, todėl ne tik sutaupo laiko gaminant, bet ir mažina elektros sąnaudas: „Norint išsikepti batatus, prancūziškas bulvytes ar net vištieną prireiks daug mažiau laiko, lyginant su orkaite, įprasta gruzdintuve ar kitais virtuvėje naudojamais kepimo įrenginiais.“

Šiltas maistas vos per kelias minutes

Savo patogumu ir valdymo paprastumu karšto oro gruzdintuvė gali palengvinti kiekvieno buitį. Ja, be didesnio vargo, gali išmokti naudotis ir vyresnio amžiaus paaugliai. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, dar vienas karšto oro gruzdintuvės pranašumas – dėl didelio maisto kepimo greičio su šiuo prietaisu galima paruošti daugybę skirtingų patiekalų.

„Karšto oro gruzdintuvę galima naudoti įvairiai – ruošiant šaldytą maistą arba kepant šviežią: vištieną, kepsnius, kiaulienos šonkaulius, lašišą ar įvairiausias daržoves. Dauguma ruošiamų mėsos produktų nereikalauja papildomo aliejaus, kadangi jie ir taip yra pakankamai sultingi. Ruošiant mėsą patariu ją apibarstyti tik druska, pipirais bei mėgstamais prieskoniais“, – panaudojimo būdais dalijasi L. Barčaitė.

Išalkusiems ar skubantiems prekybos tinklas „Rimi“ siūlo specialią produktų liniją „Mano dienai“. Po šiuo ženklu rasite įvairiausių patiekalų, įtiksiančių visiems skoniams – nuo garsiojo Kijevo kotleto iki išpopuliarėjusių sušių. Iš aukščiausios kokybės ingredientų gaminami patiekalai nenusileidžia kavinių ar restoranų ruošiamam maistui, o patiekalų meniu atnaujinamas atsižvelgiant į klientų pageidavimus. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, nusipirktus patiekalus galima greitai ir kokybiškai pasišildyti karšto oro gruzdintuvėse, o tam prireiks vos kelių minučių.

„Šildant maistą svarbu nustatyti tinkamą karšto oro gruzdintuvės temperatūrą, geriausia pasirinkti 180 arba 200 laipsnių karštį. Žinoma, jei šildote bandeles ar kruasanus, derėtų pasirinkti žemesnę temperatūrą. Įdėjus maistą į prietaiso krepšį, nustatykite laikmatį 3–5 minutėms, atsižvelgdami į šildomo maisto tipą. Nepamirškite viduryje šildymo maisto apversti –taip įsitikinsite, kad abi pusės vienodai pašilo. Labai svarbu šildomo maisto neperkaitinti, kad jis išlaikytų visas teigiamas savybes“, – pataria kulinarijos technologė.

Karšto oro gruzdintuves valyti paprasta

Dažna šeima, pavalgiusi vakarienę, ginčijasi, kas turėtų plauti indus. Nešvarios keptuvės, puodai ar kiti reikmenys, naudoti maisto gamybos metu, dažnai kelia didelį galvos skausmą ir papildomus rūpesčius. Tuo tarpu ruošiant maistą karšto oro gruzdintuve, dažniausiai prireiks tik šio prietaiso, o išplauti jį – nesudėtinga. Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, reikia vadovautis tik keliais paprastais žingsniais ir gruzdintuvė bus vėl paruošta naudojimui.

„Dėl tiesioginio sąlyčio su maistu, šį įrenginį derėtų valyti kaskart panaudojus. Neišvalius laiku karšto oro gruzdintuvėje liks prieš tai gaminamo maisto likučių, o tai gali daryti įtaką būsimo patiekalo skoniui. Pirmiausia, derėtų išvalyti nuimamas dalis ir maisto krepšelį, o tą padaryti lengviausia naudojant paprastą kempinę, indų ploviklį ir vandenį. Vėliau privalu pašalinti riebalų ir maisto trumpinius, likusius pagrindiniame įrenginyje. Lengvesniam valymui naudokite drėgną šluostę arba popierinį rankšluostį. Norint išsaugoti prietaiso ilgaamžiškumą, valant derėtų naudoti kuo mažiau vandens“, – pataria O. Suchočeva.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas