Rusija kare griebiasi neįtikėtinų technologinių sprendimų: Ukrainoje galimai aptikti net ir savižudžiai dronai

Tomas Eidukevičius

2022-03-23, 13:35

0 komentarų
Rusija kare griebiasi neįtikėtinų technologinių sprendimų: Ukrainoje galimai aptikti net ir savižudžiai dronai

Karas Ukrainoje tęsiasi jau beveik mėnesį, o jame naudojamos priemonės po truputį peržengia visas įmanomas ribas. Kaip skelbia portalas „Daily Star“, Ukrainoje buvo pastebėti dronai „savižudžiai“, kurių galimu taikiniu buvo šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Antonas Geraščenka pasidalino nuotrauka „Telegram“ programėlėje, kur matomas apgadintas „KUB-BLA Kamikaze“ dronas. Skirtingai nei tradiciniai dronai, šis geba identifikuoti savo taikinius ir juos susprogdina pasitelkdamas dirbtinį intelektą. Negana to, jo valdymui nereikalingas žmogus.

Kalbėdamas apie tokių dronų gebėjimus savarankiškai sekti savo taikinius, „Human Rights Watch“ ginklų skyriaus vadovas Steve‘as Goose‘as pastebėjo, kad toks technologijų panaudojimas gali žengti gerokai per toli, suteikiant joms galimybę nuspręsti kas turėtų gyventi ar mirti. Jis pažymėjo ir tai, jog žmogaus kontrolė yra būtina, siekiant sumažinti civilių aukų ar sužeidimų skaičių.

Apie „savižudžių“ dronų panaudojimą kritiškai atsiliepė ir Vestpointo karo akademijos (JAV) Šiuolaikinio karo instituto atstovas Zachary Kallenbornas. Jo teigimu, tokių priemonių panaudojimas karo zonoje yra „reikšmingas karo pokytis“. Tiesa, 183 cm dydžio dronų, kurie gali skristi maždaug 130 km per valandą greičiu, panaudojimas nėra oficialiai patvirtintas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas