Ukrainiečiai jį patylomis vadina „Baudėju“: ginklas, kurio Putino armija bijo kaip maro

Lukas Snarskis

2022-03-04, 08:00 (atnaujinta 2022-03-04, 09:08)

7 komentarai (-ų)
Ukrainiečiai jį patylomis vadina „Baudėju“: ginklas, kurio Putino armija bijo kaip maro

Kruvina Rusijos invazija į Ukrainą tęsiasi jau daugiau nei savaitę, tačiau palaužti ukrainiečius – gerokai sudėtingesnė užduotis nei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikėjosi. Daugelis šalies gyventojų mūru stoja už savo šalies ir miestų sienų ir gina kiekvieną Ukrainos centimetrą.

Niekam ne paslaptis, jog tam pasitelkiama ir moderni karinė technika, o tarp jos – ir kariniai dronai. Ukrainiečiai naudoja „Punisher“ bepiločius orlaivius, kurie kelią didžiulį galvos skausmą rusams. Iki 3 kilogramų sprogmenų galintys gabenti dronai yra bene geriausias ginklas, kurį galima naudoti išvengiant civilių aukų.

Kuo ypatingi „Punisher“ dronai ir kaip jie veikia?

Ukrainiečių naudojami bepiločiai orlaiviai gali suduoti smūgį objektams, kurie yra 48 kilometrų spinduliu. Ukrainos inžinieriaus Eugenijaus Bulatsevo, kuris dirba karao technologijų kompanijoje „UA-Dynamics“, teigimu, tokie dronai yra „viską keičiantys“ ir suteikiantys didžiulį privalumą rusų užpultai šaliai. Teigiama, kad šie dronai atliko maždaug 60 sėkmingų misijų.

„Punisher“ bepiločiai orlaiviai pasižymi 2,28 metrų ilgio sparnais ir gali gabenti iki trijų sprogmenų, kurių bendras svoris neviršija 3 kilogramų. Kaip jau minėjome, šie dronai gali sunaikinti objektus, kurie yra iki 48 metrų atstumu. Šios itin pavojingas skraidykles gali valandų valandas praleisti ore bei pasiekti beveik 400 metrų aukštį.

Šių dronų veikimo principas yra labai paprastas, tačiau ir reikalaujantis dar vieno, papildomo, komponento. Kartu su „Punisher“ skrenda ir dar vienas, gerokai mažesnis, dronas, kuris vadinamas „Specter“. Pastarojo užduotis – nustatyti taikinį iki „Punisher“ atskridimo.

Užfiksavus taikinį - bombos numetamos automatiškai. Įdomu ir tai, jog „Punisher“ priekinėje dalyje yra įmontuotos kameros, kurios užfiksuoja sprogimo smūgį tam, kad būtų galima įsitikinti, jog taikinys sėkmingai pašalintas.

Tokio drono kaina siekia maždaug 180 tūkst. eurų. Dar vienas „Punisher“ privalumas – jis yra sunkiai pastebimas net ir giedrame danguje, o jo naudojamas variklis veikia itin tyliai, todėl esant beveik 400 metrų aukštyje – jo girdėti beveik neįmanoma.

Mirtinas ginklas, kuris kelia didžiulį galvos skausmą


Ukrainiečių naudojamus dronus E.Bulatsevas apibūdina gana vaizdingai ir teigia, jog „tai yra pigiausias ir lengviausias būdas suduoti smūgį iš tolimos distancijos, nerizikuojant civilių gyvybėmis“. Jis pažymi ir tai, jog „Punisher“ dronų didžiausia stiprybė – jų slaptumas.

„Daugelį metų šie dronai kėlė sumaištį prorusiškoms fronto linijoms Donbase, nes priešas paprasčiausiai nežinojo kas juos puola. „Punisher“ yra palyginti maži ir pakankamai lengvi, kad jokie radarai jų neaptiktų, o ir girdėti jų mūšio lauke neįmanoma“, - teigė „UA-Dynamics“ inžinierius.

Pastarojo teigimu, ukrainiečiai „Punisher“ dronus tobulino daugiau nei šešerius metus.

„Mes, ukrainiečiai, supratome, kad mums reikalingas toks ginklas, kuomet pradėjome itin dažnai susidurti su priešo puolimu. Mes patys sukūrėme bei tobulinome dronus šešerius metus. Ir dabar mes turime unikalų ginklą, kurį galime panaudoti kovoje“, - tikino E.Bulatsevas.

7 komentarų

Petras

Manau, kad tai galima būtų viešinti, kas viskas pasibaigs, o ne dabar, kai vyksta kova.

JOX

Šaunuoliai :)
Tikejausi kad bus sunku jiems
O kad rusai tokie silpni tai buvo maloni staigmena :)

Jo

Saunuoliai! Kacapai drebekite, ateina galas ir sitam alhogolikui putleriui ir visiems okupantams.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas