Daugelis mūsų gali gauti net iki 300 eurų išmoką: sužinokite, kaip pasinaudoti tokia galimybe ir kokius veiksmus būtina atlikti nedelsiant

Pranešimas spaudai

2024-03-26, 17:55

1 komentaras

Laiku ir teisingai pajamų deklaracijas pateikę gyventojai jau gali tikėtis atgauti dalį gyventojų pajamų mokesčio (GPM), sumokėto už įmokas į trečios pakopos pensijų fondus. Kas gali pasinaudoti šia lengvata deklaruodami pajamas ir kada bus pervesti šie pinigai, pasakoja „Luminor investicijų valdymas“ vadovė Loreta Načajienė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Daugelis mūsų gali gauti net iki 300 eurų išmoką: sužinokite, kaip pasinaudoti tokia galimybe ir kokius veiksmus būtina atlikti nedelsiant

Papildomai skatindama kaupimą trečios pakopos pensijų fonduose, juose investuojantiems žmonėms valstybė suteikia galimybę pasinaudoti GPM lengvata ir susigrąžinti iki 20 proc. į šios pakopos fondus per metus įmokėtos sumos.

„Lengvata pasinaudoti gali nuolatiniai Lietuvos gyventojai, dirbantys pagal darbo sutartį ar individualią veiklą, taip pat asmenys, gaunantys kitas pajamas, apmokestinamas 15, 20, 27 arba 32 proc. GPM“, – sako L. Načajienė.

Tiesa, įmokas į kito asmens trečios pakopos pensijų fondą gali pervesti ir sutuoktiniai – tokiu atveju GPM lengvata galioja pervedimą (-us) į fondą atlikusiam asmeniui.

Kokią sumą pinigų galima susigrąžinti?

Asmuo kasmet gali atgauti iki 20 proc. sumokėtų įmokų sumos, tačiau maksimali suma, kurią galima susigrąžinti, siekia 300 eurų.

„Pavyzdžiui, kas mėnesį į trečios pakopos pensijų fondą pervesdamas po 50 eurų, per metus asmuo būtų įmokėjęs 600 eurų, tad GPM suma, kurią jis galėtų susigrąžinti, būtų lygi 120 eurų. Jei žmogus kiekvieną mėnesį į fondą perveda po 125 eurus, metų gale bendra jo įmokų suma sieks 1 500 eurų. Tokiu atveju jis galėtų susigrąžinti maksimalią 300 eurų sumą“, – teigia „Luminor investicijų valdymas“ vadovė.

Kokioms dar įmokoms ji taikoma ir kada atgaunami pinigai?

Ši GPM lengvata yra taikoma ne tik visoms per metus atliktoms įmokoms į trečios pakopos pensijų fondus. Gyventojai gali atgauti lėšas ir už pernai atliktas įmokas į antros pakopos pensijų fondus, jeigu jos viršija 3 proc. asmens pajamų, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos. Taip pat GPM lengvata taikoma gyvybės draudimo įmokoms.

„Būtina atkreipti dėmesį, kad bendra gyvybės draudimo ir pensijos kaupimo – tiek antros, tiek trečios pakopos fonduose – įmokų suma, nuo kurios bus sugrąžinama dalis GPM, yra ne didesnė kaip 1 500 eurų. Norint susigrąžinti dalį per metus sumokėto pajamų mokesčio, būtina Valstybinei mokesčių inspekcijai iki gegužės 2 dienos pateikti teisingai užpildytą pajamų deklaraciją“, – pažymi L. Načajienė.

Viską atlikus teisingai, GPM dalis nuo įmokų, sumokėtų į trečios pakopos pensijų fondą už praėjusius metus, bus pervesta į asmens nurodytą sąskaitą iki liepos 31 dienos.

Kaip rekomenduojama išleisti atgautus pinigus?

Pasinaudojus lengvata ir sąskaitai pasipildžius papildomais pinigais, natūralu, kad neretai norima juos išleisti sau maloniems pirkiniams ar paslaugoms, sako L. Načajienė.

Tačiau, prieš panaudojant atgautus pinigus kasdienėms reikmėms, rekomenduojama šį sprendimą gerai apgalvoti. Kadangi šių lėšų atgavimas nepaveikia įprastų pajamų, anot „Luminor investicijų valdymas“ vadovės, susigrąžintus pinigus patariama reinvestuoti atgal į trečios pakopos fondus.

„Tokio sprendimo naudą geriausiai atspindi konkretūs pavyzdžiai. Jei asmuo į trečios pakopos pensijų fondą kas mėnesį perveda po 125 eurus, jis kitais metais susigrąžina 300 eurų. Po 20 metų, esant galimai 6 proc. metinei grąžai, vos vieną kartą atgal į trečios pakopos pensijų fondą investuota 300 eurų suma patrigubėja ir gali prisidėti prie finansiškai saugesnės senatvės“, – sako L. Načajienė.

1 komentarų

Cha

Tai vietoi 3 pakopos metant kas mėn po 125e jau geriau tai atsidėti ir taupyti ir turėsi visus 1250

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas