ESO siunčia svarbų perspėjimą lietuviams: neatsakingi veiksmai gali turėti skaudžias pasekmes, pataria ką daryti

ESO

Prasidėjus pavasariui vėl intensyviai vykdomi žemės priežiūros ir kasimo darbai. Tačiau, neatsakingai vykdant kasimus šalia energijos tiekimo infrastruktūros per metus apie 500 kartų yra pažeidžiami elektros kabeliai ar dujotiekio vamzdžiai, tai nutraukia energijos tiekimą tūkstančiams vartotojų. Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pataria ką reikia žinoti planuojant kasimus šalia elektros kabelių ar dujotiekių.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
ESO siunčia svarbų perspėjimą lietuviams: neatsakingi veiksmai gali turėti skaudžias pasekmes, pataria ką daryti

Po žeme visoje šalyje išsirezgę daugiau nei 50 tūkst. kilometrų dujų bei elektros linijų. Prieš pradedant žemės kasimo ar statybos darbus, privaloma iš anksto pasitikslinti, ar darbų vietoje ir šalia jos nėra inžinerinių tinklų, kuriems nustatyti žemės naudojimo apribojimai ir apsaugos taisyklės. Būtina žinoti, kur yra nutiesti požeminiai elektros kabeliai ir dujotiekio vamzdžiai – tai turi būti nurodyta sklypo plane.

Pažeidę elektros kabelius ar dujotiekį, žmonės gali ne tik patys susižaloti, bet ir nutraukti energijos tiekimą daugeliui vartotojų. Jei savavališkai ir neatsakingai vykdant žemės kasimo darbus yra nutraukiamas elektros kabelis ar pažeidžiamas dujotiekis, privaloma kompensuoti ESO ir kitų vartotojų patirtus nuostolius.

Elektros kabelio pažeidimo likvidavimo suma gali siekti iki 6 tūkst. eurų, o pažeidus požeminį dujotiekį – iki 7 tūkst. eurų. Bendrovė aktyviai komunikuoja ir moko gyventojus saugaus elgesio prie tinklų taisyklių, todėl pažeidimų kasmet mažėja, tačiau vis dar pasitaiko šimtai atvejų kai pažeidžiami ESO skirstomieji tinklai.

2022 metais neatsakingai vykdant kasimo darbus elektros skirstomasis tinklas buvo pažeistas 350 kartų, 2021 – 473 kartus, o dėl šių atvejų iš viso pernai elektros tiekimas sutriko net apie 113 tūkst. vartotojų. Dujotiekis 2022 m. buvo pažeistas 152 kartus, 2021 m. – 153 kartus, o dėl aplaidžiai vykdytų kasimų iš viso per praėjusius metus atjungti 809 dujų vartotojai.

Didžioji dalis nukasimų įvyksta neturint sutikimų kasimo darbams. Iškviesti ESO yra lengva ir tai nekainuoja, o atsakingas darbų planavimas stipriai įtakoja tai, kad nukasimai neįvyktų. Nors yra atvejų, kai po išduotų sutikimų ir tinklų parodymų, kai ESO inžinieriai vyksta į darbų vietą, įvyko nukasimai, tačiau nukasimai po parodymų pernai sudarė vos 1,7 proc. visų atvejų.

Norint vykdyti žemės kasimo darbus ESO eksploatuojamų inžinerinių tinklų apsaugos zonose, būtina gauti raštišką sutikimą, o gavus bendrovės sutikimą žemės kasimo darbams, registruoti ESO atstovo išsikvietimą, nurodant tikslų žemės darbų pradžios laiką ir vietą bei išduoto sutikimo žemės kasimo darbams numerį.

Jei požeminių elektros kabelių apsaugos zonose reikia kasti giliau nei 30 cm, prieš pradedant darbus būtina gauti ESO leidimą ir sužinoti tikslią elektros kabelių vietą. Požeminių elektros kabelių apsaugos zonoje negalima lyginti grunto.

Atliekant kasimo darbus šalia dujotiekio, prieš darbų pradžią būtina gauti leidimą statiniui statyti, suderinti žemės darbų atlikimo aprašą ir iškviesti ESO atstovą. Iškviesti būtina ir tuomet, jei, kasant gruntą, aptinkami brėžiniuose nenurodyti vamzdynai.

Jei yra paklotos kabelių linijos, jos turėtų būti nurodytos sklypo plane, tačiau norint pasitikslinti, tai galima padaryti tel. +370 697 61852 arba registruoti prašymą internetu.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

2 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas