„Google“ kartu su Baltijos šalių nevyriausybinėmis organizacijomis sieks mažinti dezinformaciją regione

Pranešimas spaudai

2023-03-08, 07:18

0 komentarų

„Google“ pasirašė ilgalaikę bendradarbiavimo sutartį su dviem nevyriausybinėmis organizacijomis, kovojančiomis su dezinformacija Baltijos šalyse – Lietuvoje įsikūrusia „Pilietinio atsparumo iniciatyva“ (angl. „Civic Resilience Initiative“, CRI) ir Latvijos „Baltijos šalių žurnalistinio meistriškumo centru“ („Baltic Center for Media Excellence“, BCME).

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Google“ kartu su Baltijos šalių nevyriausybinėmis organizacijomis sieks mažinti dezinformaciją regione

„Google“ skirta 1,4 mln. JAV dolerių parama padės organizacijoms didinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos informacinį raštingumą, stiprinti atsparumą melagienoms ir aktyviai kovoti su dezinformacija. Tai yra „Google“ įsipareigojimo aktyviai kovoti su dezinformacijos sklaida internetinėje erdvėje dalis. Pernai, vos prasidėjus karui Ukrainoje, kompanija įsipareigojo kovai su dezinformacija CEE regione skirti daugiau nei 10 mln. JAV dolerių.

Kas trečias (35 proc.) Lietuvos gyventojas teigia nuolat susiduriantis su dezinformacija žiniasklaidoje, dar 57 procentai ją pastebi kartais ir tik 7 proc. respondentų mano jos išvengiantys, rodo pernai rugsėjį Centrinėje Europoje ir Baltijos šalyse atliktas IPSOS tyrimas, kurį finansavo „Google“. Maža to, nors 84 procentai mūsų šalies gyventojų kvestionuoja žiniasklaidoje ar socialiniuose tinkluose pamatytos informacijos teisingumą, tik trys iš penkių (61 proc.) nusprendžia ją patikrinti.

Šie rezultatai tik patvirtina, kad Lietuvoje kovos su dezinformacija iniciatyvos yra itin svarbios. Todėl „Google“ sudarė partnerystę su Lietuvos ne pelno siekiančia organizacija CRI, kuri siekia didinti Lietuvos ir kitų regiono visuomenių atsparumą per informacinio raštingumo ugdymą. Lukas Andriukaitis, CRI bendraįkūrėjas, atskleidžia, kaip organizacija ketina panaudoti „Google“ skirtą 1 mln. JAV dolerių paramą: „Planuojame atlikti išsamią nacionalinio lygio dezinformacijos analizę Baltijos šalyse bei pateikti rekomendacijas ES ir JAV suinteresuotoms šalims, kaip būtų galima užpildyti šias informacinio saugumo spragas. Antra, sieksime didinti Baltijos šalių jaunimo informacinio raštingumo gebėjimus pasitelkdami novatoriškiausius ugdymo metodus – kompiuteriniais žaidimais paremtą mokymąsi.“

Dar virš 435 tūkst. JAV dolerių finansavimą „Google“ skirs Latvijos BCME. Pasinaudodama šia parama BCME įgyvendins projektus, kuriais bus siekiama stiprinti tiek žiniasklaidos, tiek vietinių bendruomenių atsparumą Rusijos dezinformacijai Baltijos šalyse. BCME ketina organizuoti informacinio raštingumo dirbtuves bendruomenėms, gyvenančioms netoli Rusijos ir Baltarusijos sienų, bei krizių simuliavimo pratybas Lietuvos, Latvijos ir Estijos žurnalistams. „Google“ finansavimas leis mums pradėti projektą „Resilient Baltics“, – sako Gunta Sloga, BCME generalinė direktorė. – Dirbsime su žiniasklaida ir plačiąja visuomene, kad ji taptų sąmoningesnė ir atsparesnė propagandai, dezinformacijai bei kitoms grėsmėms, su kuriomis šiandien susiduria Baltijos šalių regionas. Karas Ukrainoje parodė, kad visuomenės atsparumas netikroms naujienoms yra ypač svarbus ir mes džiaugiamės, kad „Google“ finansavimas padės mums jį didinti.“

Apie bendradarbiavimą paskelbta kovo 2 d. Vilniuje vykusiame renginyje, kuriame dalyvavo ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

„Lietuva nuolat susiduria su agresorės Rusijos skleidžiama dezinformacija, kurios kiekiai nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios vis intensyvėja, siekiant paveikti Vakarų valstybių demokratines santvarkas. Kovoje su šiuo propagandos srautu ypatingai svarbi vyriausybių, NVO, mokslo bendruomenių sinergija ir jėgų sutelkimas. Ypatingą vaidmenį čia vaidina ir nepriklausoma žiniasklaida bei socialinių tinklų platformos, jų gebėjimas adaptuotis prie besikeičiančių žaidimo sąlygų. Socialiniai tinklai plačiąja prasme turi didžiulį potencialą kurti demokratiškesnę visuomenę, kurioje kiekvienas balsas turi galimybę būti išgirstas. Tačiau norėdamos pasiekti šį tikslą, išlikti svarbios ir neapsiriboti tik kačiukų nuotraukomis ir vaizdo įrašais, platformos turi rasti būdų, kaip sukurti erdvę net emociškai intensyvioms diskusijoms bei apriboti destruktyvų socialinių tinklų panaudojimą dezinformacijai sklisti. Sveikiname „Google“ pastangas bei tikimės, kad jų parama nevyriausybinėms organizacijoms padės visuomenėms lengviau atpažinti dezinformaciją bei neleis plisti šalies-teroristės kuriamam naratyvui“, – pažymi G. Balčytytė.

„Milijonai žmonių kasdien naudojasi „Google“ ir „YouTube“ tam, kad gautų tikslią informaciją, geriau atskirtų faktus nuo pramanų. Nuo pat karo pradžios padėjome žmonėms pasiekti kokybišką informaciją ir pasauliniu mastu pašalinome daugiau nei 80 tūkstančių su karu susijusių vaizdo įrašų bei 9 tūkstančius kanalų už mūsų taisyklių pažeidimus, taip pat užblokavome virš 4 milijonų vaizdo įrašų, susijusių su Rusijos valstybine žiniasklaida, – sako Vytautas Kubilius, „Google“ vadovas Lietuvai, Latvijai ir Estijai. – Kovos su dezinformacija internete iššūkį priimame labai rimtai, tačiau to negalime padaryti vieni. Todėl esame atviri partnerystėms, teikiame paramą faktų tikrintojams, akademinei bendruomenei, be to, esame pasirašę atnaujintą ES Kovos su dezinformacija praktikos kodeksą.“

Parama BCME ir CRI prisideda prie pernai „Google“ ir „YouTube“ paskelbtų įsipareigojimų kovai su dezinformacija internete. Į juos taip pat įeina „Google.org“ skirtas 2,5 mln. JAV dolerių finansavimas „TechSoup Europe“, padėsiančiai nevyriausybinėms organizacijoms kovoje su dezinformacija išnaudoti technologijų suteikiamas galimybes. „Google“ taip pat parėmė Čekijoje, Slovakijoje ir Lenkijoje veikiančią faktų tikrinimo platformą „Demagog“. Siekdama kovoti su dezinformacija internete pasauliniu mastu, pernai „Google“ skyrė 13,2 mln. JAV dolerių Tarptautiniam faktų tikrinimo tinklui, kuri bus panaudota palaikant 135 organizacijų 65 šalyse veiklą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Buvę darbuotojai ir toliau kritikuoja „Microsoft“: kompanija sulaukė aštrios kritikos dėl planuojamo pakeitimo, susijusio su reklamų rodymu

Lukas Snarskis

2024-04-20, 14:55

0 komentarų

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ dar ne taip seniai išleido „Windows 11“ operacinės sistemos versiją, kurios laukiama buvo kone dešimtmetį. Nors tai buvo geros naujienos daugeliui, tačiau bendrovė nuolat susiduria su įvairiausiomis nenumatytomis problemomis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Buvę darbuotojai ir toliau kritikuoja „Microsoft“: kompanija sulaukė aštrios kritikos dėl planuojamo pakeitimo, susijusio su reklamų rodymu

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ dar ne taip seniai išleido „Windows 11“ operacinės sistemos versiją, kurios laukiama buvo kone dešimtmetį. Nors tai buvo geros naujienos daugeliui, tačiau bendrovė nuolat susiduria su įvairiausiomis nenumatytomis problemomis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Kadangi oficialiai palaikomi procesoriai yra gana modernūs, žmonės iš savo kompiuterių su „Windows 11“ paprastai tikėjosi didesnio našumo. Nors SSD diskas nėra privalomas, dauguma sistemų šiais laikais jį turi ir čia taip pat negalima kaltinti naudotojų lūkesčių, nes pati „Microsoft“ teigė, kad būtent tam ir buvo sukurta ši platformos versija.

Nepaisant viso to, naudotojai ir toliau skundžiasi, kad jų kompiuteriai su „Windows“ tiesiog nėra pakankamai spartūs net ir palyginti galingose sistemose. Todėl daugelis nusprendė pereiti prie „Linux“, kuri gauna didžiulį AES šifravimo našumo padidinimą, arba naudoti patobulintas „Windows 11“ versijas.

Buvęs „Microsoft“ inžinierius Andy Youngas yra vienas iš tų, kurie pastebėjo, kad „Windows 11“ yra lėta ir nusprendė pasiskųsti Redmondo milžinei. A.Youngas pastebi, kad jis turi 1 600 eurų kainuojantį kompiuterį su 128 GB operatyviosios (RAM) atminties, tačiau „Start“ meniu veikimas yra „komiškai prastas“.

Praėjus vos keletui dienų po A.Youngo kritikos į buvusio darbdavio stovyklą – pasisakė ir buvęs ‚Microsoft“ vartotojo patirties (UX) vadovas Jensenas Harrisas. Kaip ir A.Youngas, jis socialiniame tinkle „X“ sarkastišku tonu išreiškė nusivylimą ir nepritarimą naujajai skelbimų sistemai, kurią „Microsoft“ testuoja naujausioje operacinės sistemos versijoje.

J.Harriso tviterio žinutė buvo tiesioginis atsakas į „The Verge“ pranešimą apie šią naujieną, kurioje buvo pažymėta, kad „Microsoft“ eksperimentuoja su reklamomis „Windows“ operacinėje sistemoje jau daugiau nei 10 metų".

Buvusio „Microsoft“ atsakas leidžia manyti, kad jis ne visai patenkintas tuo, kaip šiuo metu vyksta bendrovėje, nes iš jos išėjo prieš dešimtmetį. Todėl „Microsoft“ tai dvigubas smūgis, nes ji sulaukė priekaištų dėl dabartinių „Windows“ vartotojo sąsajos ir UX sprendimų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas